Színes egér: szombati foglalkozások

„Színes Egér” = hétről hétre újabb művészeti és irodalmi foglalkozások. Minden szombaton 11-től lehet jönni. A program kb. 12.30-ig tart. Ez időnként művészeti foglalkozást, időnként más alkotó tevékenykedést jelent. Mindenki jöhet, aki már biztonsággal tud bánni az ollóval. (Ötévesnél kisebbeknél azonban kérjük, hogy egy kísérő is legyen jelen.) Megjelenés olyan ruhában, ami nem baj, ha bekoszolódik.

Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.


December 21.

11.00 Karácsonyi Rajzoló egér nyílt nap Máray Mariannal. A világtörténelem utolsó szombati Színes egere a Ráday utcában.


December 14.

11.00 Karácsonyi pecsételés: pecséteket készítünk, amelyek aztán nagyszerűen alkalmasak lesznek csomagolópapírok, ajándékzacskók, karácsonyi csomagok díszítésre.


December 7.

11.00 Mozgatható szárnyú angyalok: Igen, gyönyörű és mozgatható szárnyú angyalokat készítünk a karácsonyra készülve.


November 30.

11:00 Őszbúcsúztató Papír-paca: játszunk együtt őszi falevelekkel, az ősz színeivel a tél beköszönte előtt. Nyomatokat készítünk, képeket “építünk” az ősz színes kincseit felhasználva. A Színes Egér foglalkozást ezen a héten Répás Júlia tartja.


November 23.

11.00 Fázik-e a cinege? Hogyan vészelik át a telet a madarak? És mi hogyan segíthetünk nekik. Vendégünk Schmidt Emese. Sokat megtudhatunk arról, hogyan készülnek a télre az állatok, főként a madarak.

Schmidt Emese 2015. óta több őszi, téli, tavaszi madaras foglalkozást is tartott már a Két Egérben.

2019-ben 10 éves a Két Egér, „A Színes egér legjava” sorozatunkban felelevenítjük az elmúlt 10 év legsikeresebb foglalkozásait, meghívjuk azokat, akik a legemlékezetesebbek voltak a közönségünk számára.


November 16.

11.00 Cipzár és PET-palack – újrahasznosítás Horváth Krisztivel: sok újrahasznosítós műhelyünk volt, de Kriszti cipzározható PET-palackjain még mi is elcsodálkoztunk. Készülhet tolltartó, táska stb. Próbáljátok ki. Hozhattok saját alapanyagot is (mármint egy-két különösen szimpatikus PET-palackot).

Horváth Kriszti 2017. óta tart a Két Egérben szombati foglalkozásokat, a szerdai Képfaragó műelye pedig 2018-ban indult.


November 9.

11.00 A szivárványon túl – Street art Hadházi Katával

Biztos sokszor gondoltatok arra egy esős, szürke, szomorú hétköznapon, hogy mennyivel szebb, vidámabb, színesebb is lehetne ez a világ,ez az unalmas utca, s milyen jó lenne átváltoztatni egy varázsütésre, vagy egy varázsecsettel. Gyertek, próbáljuk ki, beszélgessünk róla, rajzoljuk át, ragasszuk át, dekoráljuk ki mindenféle eszközökkel!

Hadházi Kata 2011. óta tart nálunk szombati foglalkozásokat.


Október 26.

11.00 – Őszi jelmezbál. Jelmezkészítő móka: Jelmezrészleteket, maszkokat, fejdíszeket készítünk. Te mi leszel? Vendégünk Szemző Zsófi (Babra-műhely)

Szemző Zsófi és a BABRA-műhely tagjai tartották évekig a Papír-paca foglalkozásokat, sok emlékezetes szombati műhelyt is köszönhetünk nekik.

Októberben 10 éves a Két Egér, „A Színes egér legjava” sorozatunkban felelevenítjük az elmúlt 10 év legsikeresebb foglalkozásait, meghívjuk azokat, akik a legemlékezetesebbek voltak a közönségünk számára.


Október 19.

11.00 – Hogyan lettem rajzfilmfigura? Kezdjünk el átváltozni! Előbb cseréljük le az orrodat, aztán az egyik szemedet, vagy a szájad legyen óriási? Változzunk át rajzfilmfigurává!

Hadházi Kata segítségével ezen a szombaton mindenki garantáltan razfilmfigura lesz! Kata 2011. óta tart nálunk szombati foglalkozásokat.

Októberben 10 éves a Két Egér, „A Színes egér legjava” sorozatunkban felelevenítjük az elmúlt 10 év legsikeresebb foglalkozásait, meghívjuk azokat, akik a legemlékezetesebbek voltak a közönségünk számára.


OKtóber 12.

11.00 Kézen fekvő állatmesék – Simon Attila egyszemélyes bábszínháza

A Malko Teatro zenés animációs előadása (nem csak) gyerekeknek. A „Kézen fekvő állatmesék” című előadás során ismert és kevésbé ismert, állatokról szóló mesék és dalok elevenednek meg. Olyan mesék, amelyek mind a magyar, mind pedig a bolgár folklórban fellelhetőek. A két kecske, az ezüstkócsag és a szürke daru történetén kívül az ostoba farkassal is találkozhatunk.

A mesék nem szokványos formában kerülnek a nézők elé: a kézjáték és a tárgyjáték ritkán alkalmazott, ám nagyon izgalmas formanyelvén kelnek életre. A műsor „meghívott vendége”: Gyuri, a beszélő madár. Az állattörténetek között élő zongorajátékkal kísért dalok hallhatók.
Időtartam: 35-40 perc. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott.

Simon Attila, színész és zenész évek óta népszerűsíti a hazánkban még kevéssé ismert, úgynevezett „egyszemélyes színházat”, reprezentálva az előadóművészet szivárványszín palettáját, annak szerteágazó lehetőségeit. Zenei és bábos programjaival már többször vendége volt a Színes egérnek.

Októberben 10 éves a Két Egér, „A Színes egér legjava” sorozatunkban felelevenítjük az elmúlt 10 év legsikeresebb foglalkozásait, meghívjuk azokat, akik a legemlékezetesebbek voltak a közönségünk számára.


Október 5.

11.00 – A Színes egér legjava – Táblafestés, -rajzolás: figyelmeztetés, tájékoztatás... csinálunk vicces és komoly táblákat. Rajzolunk és írunk (a kisebbeknek segítünk írni). Ha sosem gondoltál még arra, hogy táblát készíts, most itt a lehetőség, hogy kipróbáld.

Októberben 10 éves a Két Egér, „A Színes egér legjava” sorozatunkban felelevenítjük az elmúlt 10 év legsikeresebb foglalkozásait, meghívjuk azokat, akik a legemlékezetesebbek voltak a közönségünk számára.


Szeptember 28.

11.00 Mi lenne, ha a lakásunkban nőne egy nagy fa? Mi lenne, ha a házunkban, lakásunkban élne egy nagyobb fa minden lakójával együtt? Hangyák, mókusok és más állatok? Hogyan férne be? Elképzeljük és megalkotjuk a teret ahol elférne egy fa de mi is ott tudnánk élni? Megrajzoljuk ezt a képet. Vendégünk Szemző Zsófia a Babra Műhelyből.


Szeptember 21.

11.00: Képfaragó Műhely - fotó újrahasznosító workshop - nyílt nap. Vendégünk Horváth Kriszti. „A Két Egér Könyvesbolt második képfaragó workshopján, két fotó prizmatáblaszerű összedolgozását szeretném nektek megmutatni, melyben egy új, izgalmas, harmadik képi világ fogad majd.
Bőröndöm talált képeivel dolgozunk majd, de hozzatok nyugodtan saját fotót is, ezekkel is izgalmas lehet a munka!”


Szeptember 14.

11.00 Erdei osztálykép: Osztályképet rajzolunk, csoportképet rajzolunk, és elkészítünk egy olxan osztálytermet amelybe beférni egy tölgyfa vagy egy medve esetleg egy harcsa. Vendégünk A Babra-műhely.


Június 15.

11.00 Jégkrémkészítés kartonból: igazi évadzáró, nyárköszöntő műhely Máray Mariannal.


Június 8.

11.00 Pecsételés, minimálgrafika Nagy Diával: elég pár vonal, és a formák új életet kezdenek. Próbáld ki. Ebben a segítségünkre lesz néhány pecsét, de vigyázat, a tinta a ruhádat is megfogja, ezért érdemes festőpólóban jönni.

Nagy Dia már kipróbálta, a Babageometria-sorozat bizonyítja, hogy sikerrel.


Június 1.

11.00 Tárgyak átlényegítése – „Fantáziátokat elővenni! Ragasztókat, festékeket betölteni! S indulhat a nagy átalakító show! Hozok sok megunt, haszontalannak tűnő tárgyat, s ha ügyesek vagyunk, átváltoztatjuk őket izgalmas dolgokká!” Vendégünk Hadházi Kata.


Május 25.

11.00 Indigózás, avagy bevezetés a nyomdatechnikába: saját indigópapírt készítünk, majd azzal alkounk. Nagyon egyszerű, nagyon látványos, nagyon élvezetes. Vendégünk Hadházi Kata.


Május 18.

11.00 Papírnyomat: tervezünk, vágunk, ragasztunk... utána meg nyomdázunk.


Május 11.

11.00 Tengeralattjáró: ismét felfedezőútra indulunk a Babra-műhellyel, ezúttal nem a szárazföldön, hanem a tengerben. Az utazáshoz tengeralattjárókat készítünk műanyag és papírszemétből.


Május 4.

11.00 Kollázsolt betűk: Van-e egy betűnek saját hangulata? Mi csinálunk neki! A kedvenc betűdet vagy a neved kezdőbetűjét díszítheted fel jobbnál jobb anyagokból készült kollázzsal. Vendégünk Monszport Vivi.


Április 27.

11.00 Panorámaképek: a Babra Műhellyel ezúttal panorámaképeket készíthettek. Rajzolunk,ragasztunk, vágunk, nézőpontokat váltunk...


Április 13.

11.00 Húsvéti fűfejek: Búzát ültetünk tojáshéjba... na nem ennyire egyszerően, hanem úgy, hogy hamarosan mosolygó fűfej legyen belőle. Vendégünk Monszport Vivi.


Április 6.

11.00 Kertészkedjünk ceruzával és ragasztóval! Vendégünk Hadházi Kata

Varázsoljunk, növesszünk virágokat, virágokat, amiket ti rajzoltok, s ti is keltetek életre!


Március 30.

11.00 Tavaszi expedíció: Tavaszi Babrálás a Babra-műhellyel


Március 23.

11.00 Foltok, pöttyök, pacák – Monszport Vizzy temérdek foltot (és pöttyöt és pacát) hoz nektek. Ugye tudjátok, mi a dolgotok? Jól megnézni, kitalálni, ragasztani, rajzolni, kiállítani... végül hazavinni!


Március 9.

11.00 Itt a tavasz – színpompás tollak, madarak: vendégünk Hadházi Kata. Itt a tavasz! Megszólaltak a madarak, érkeznek a gólyák, mi meg tollakat készítünk, színpompás madarat, hogy otthonra is behívjuk a szabadság, frissesség és szárnyalás szimbólumait!


Március 2.

11.00 Állatok farsangja – Őserdei állatok találkozása sarkköri állatokkal:  Maszk készítés: rajzolás festés, építés a Babra-műhellyel.


Február 23.

11.00 Jelmezszabászat: méretet veszünk, majd jelmezeket vágunk, hajtunk, ragasztunk. Egy (karton)ember vagy (karton)állat se maradjon jelmez nélkül.


Február 16.

11.00 Föld felett – föld alatt: festés, rajzolás, építés a Babra-műhellyel (Répás Julcsi, Szemző Zsófi)


Február 9.

11.00 Hoztam is, meg nem is: árnyékokat vetünk, majd abból alkotunk képeket. A megfoghatóból megfoghatatlant, majd újra megfoghatót... Vendégünk Hadházi Kata.


Február 2.

11.00 Medvekártya. A medvenapon kártyát készítünk, majd játszunk is vele. Vigyázz, nehogy a te kezedben maradjon az árnyékmedve!


Január 26.

11.00 Rejtett üzenet. Vendégünk Hadházi Kata. Kaptam egy levelet! Ó, csak ennyi van rajta... 😞 De ha fény felé teszem, meglelem a rejtett üzenetet! A foglalkozást Marék Veronika ötlete inspirálta.


Január 19.

11.00 Buborékképek a Babra-műhellyel.  Szappanbuborék képeket készítettünk. Buborékszigetek, buborékvárak, buborékőz. Ebben Répás Julcsi lesz segítségetekre.


2019. január 12.

11.00 Rejtett versek, rejtett képek: kitépett könyvlapokkal dolgozunk, bebizonyítjuk, hogy minden szövegben ott lakik egy-két mélyértelmű vers. Kihúzzuk, ami nem kell, és ott mrada a versünk. Vagy egy kép (azoknak, akik még nem tudnak olvasni, vgay szívesebben beszélnek a képek nyelvén).

Az inspirációt Boros Mátyás Kóbor lapok című kiállítása adta (ISBN Galéria).


December 22.

11.00 Karácsonyfadísz-készítés minden a Két Egérben fellehető alapanyagból.


December 15.

11.00 Világgá mentem – Társasjátékozunk Farkas L. Rozáliával, a Világgá menetm1. és 2. társasjátékok megalkotójával.


December 8.

11.00 Papír-paca nyílt nap a Babra-műhellyel


December 1.

11.00 Szkülla és Kharübdisz között – mitológiai lényket alkotunk Hadházi Katával.

A kép Koncz Tímea illusztrációja Az aranygyapjú című könyvből


November 24.

11.00 Árnyak játéka

» Részletek…


November 17.

11.00 Rétegek: Felhőket, tereket teremtünk fóliával és fantáziával. Vendégünk Hadházi Kata.


November 10.

11.00 Lego-nyomda Máray Mariannal.


November 3.

11.00 Párosítós memóriajátékot készítünk, és a végén közösen játszunk a kártyákkal.


Október 27.

11.00–12.30 Denevéres sarokkönyvjelző készítés. Részletek...


Október 20.

11.00 Születésnapi kartontorták: épp most volt 9 éves a Két Egér, mi pedig ebből az alkalomból kartontortákat és süteményket készítünk. Színeset, díszeset, finomat. Ebben segítségünkre lesz az ötletgazda: Máray Mariann.


Október 13.

11.00 Térbeli matricákat építünk: felragasztható gyufaskatulyányi világokat készítünk.


Október 6.

11.00 Csipeszvilág: ezúttal csipeszre ragasztható rajzokat készítünk, felragasztjuk, majd használatba is vesszük őket. Történik mindez Hadházi Kata vezetésével.


Szeptember 22. Csodálatos madarak és halak

Hadházi Kata bebizonyítja, hogy a régi bűvésztrükk (a visszakaparásos technika) rejteget még meglepetíseket. Próbáljátok ki!


Szeptember 15. Tinguely-tengely – vendégünk Simonffy Balázs

Drótból hajlítgatunk grafikát és/vagy szerkezeteket a korai Jean Tinguely stílusában és esetleg kombinálhatjuk más anyagokkal.

(Simonffy Balázs tartja a keddi Krepptapír foglalkozásokat.)


Június 16. Fotó-újrahasznosítás (évadzáró)

A Két Egér Könyvesbolt negyedik képfaragó workshopján közös emlékeinkből dolgoznánk. A műhelymunkákból megmaradt képdarabokat használnánk, amiket mozaikként egyesítve alkotnánk meg a Két Egér könyvesbolt emblémáját. Ezzel is megköszönve az együtt töltött időt veletek és a könyvesbolttal.


Június 9.

11.00 Egérváros: többrétegű városképeket készítünk, majd benépesítjük egerekkel.


Június 2.

11.00 Szörnyűséges szörnyetegek: Hadházi Katával ezúttal olyan füzetet készítünk amelyben eltüntetünk egy szörnyet. Hogyan? Hm!


Május 26.

11.00 Fotó-újrahasznosítás a Képfaragó műhellyel

A Két Egér Könyvesbolt harmadik képfaragó workshopján, a már összekovácsolódott csapat a fotó és a tű találkozására volt kíváncsi, így a rézkarcszerű nyomatkészítéssel és – egy képfaragó által kitalált technikával – a tű által pontokból készített képekkel játsszunk majd. Bőröndöm talált képeivel dolgozunk majd, de hozzatok nyugodtan saját fotót is, ezekkel is izgalmas lehet a munka!

Mindenki jöhet, aki már biztonsággal tud bánni az ollóval. (Ötévesnél kisebbeknél azonban kérjük, hogy egy kísérő is legyen jelen.) Megjelenés olyan ruhában, ami nem baj, ha bekoszolódik.


Május 19.

11.00 Színkeverés fénnyel: még mindig van rengeteg színes műanyag dosszíénk, így semmi akadálya, hogy átlátszó képeket készítsünk, és színeket keverjünk a szokottól kissé eltérő módon.


Május 12.

11.00 Összerakós arckirakó

Előbb alapanyagokat festünk, majd azokat szétvágva ragasztunk arcokat. Nem hiszitek el, mennyire jól tud ez kinézni! A foglalkozást Hadházi Kata tartja.


Május 5.

11.00 Képet a formához: matricakészítés

Ezúttal a gombhoz varrjuk a kabátot, azaz a matrica formájából indulunk ki, ahhoz asszociálunk képet. jöjjön mindenki, aki szeret apró képekkel szöszmötölni!


Április 28.

11.00 Barangoló a Kiscelli Múzeumban játékos könyvbemutató

Megjelent a legújabb Barangoló könyv, ami a Kiscelli Múzeum falai közé repíti el a gyerekeket és felnőtteket. A múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött könyvbemutatón megismerhetik a gyerekek az új kiadványt és együtt ki is próbálhatják. Megelevenedik egy 19. századi pesti utca, ami benépesítésre vár és berendezünk egy polgári szobát is.


Április 21.

11.00 Fotó-újrahasznosítás a Képfaragó műhellyel

 Hogyan kerülhet az éjszaka a nappal villamoskocsijába? Száríthatók ruhák egy száguldó kamionban? Előhívható egy fa lombkoronájának pulzusa? Becsomagolható egy család gyufásdobozok fiókjaiba? Megszőhető egy metrókocsi? Elővesszük szunnyadó képeink a fiókok mélyéről, felébresztjük őket száz éves álmukból, életet lehelünk beléjük, játsszunk velük és megkeressük bennük a ma üzenetét.

Költözéseim gondoltatták velem újra a körülöttünk lévő tárgyak, köztük a fotók vándorlását.

Műhelyemben az újrahasznosítás tárgya a kép, egy fotó, egy pillanat. Rontott képek és lomtalanításon talált fotókat használunk alapanyagként és egyszerű kézműves technikákkal dolgozzuk át őket, a hímzéstől a ragasztásig, az áztatástól a festésig.

A Két Egér Könyvesbolt második képfaragó workshopján, két fotó prizmatáblaszerű összedolgozását szeretném nektek megmutatni, melyben egy új, izgalmas, harmadik képi világ fogad majd.

Bőröndöm talált képeivel dolgozunk majd, de hozzatok nyugodtan saját fotót is, ezekkel is izgalmas lehet a munka!

Olajfestékkel hívom elő a fák erezetét,
vízfestékkel mosom szét a metróhuzatot,
összefonok két aranymetszést,
becipzározom az alkonyt a kikötő felett,
pelenkaöltéssel ölelem a házak ablakait,
altatom az éjszakát a nappal villamoskocsijába,
pixelmacskaköveket nyugtatok a középszürkén.

Mindenki jöhet, aki már biztonsággal tud bánni az ollóval. (Ötévesnél kisebbeknél azonban kérjük, hogy egy kísérő is legyen jelen.) Megjelenés olyan ruhában, ami nem baj, ha bekoszolódik.

Itt a facebook-esemény is...


Április 14.

11.00 Gerillakertészet Szuhai Zsófival: beültetjük virággal a bolt előtti ágyásokat, hogy ezt szakszerűen tegyük, abban Szuhai Zsófi segít. Zsófi beszél nekünk a tavaszi virágokról, és készítünk díszeket is, amelyekkel kicsinosítjuk a beültetett ágyásainkat.

A képen Máray Mariann virágos noteszborítója látható.


Április 7.

11.00 Pecsételünk: van dekorgumink, ragasztónk, ollónk. Pecsétnyomókat készítünk, majd használatba is vesszük őket: mintás papírokat, ismétléses kompozíciókat alkotunk.


Március 24.

11.00 Sokrétegű képek/könyvek: Megszokhattátok, ha Hadházi Kata jön hozzánk, akkor valami különleges könyvkészítési technkával ismerkedünk meg. Most sem lesz másképpen, sokrétegű képeket készítünk, amelyek akár egy könyvvé is összeállhatnak.

A képen Clementine Sourdais Little Gestaltennél megjelent Piroskájának részlete látható.


Március 17.

11.00 Pacarajzok: Mi jut eszedbe egy-egy pacáról? Rajzold meg! Vendégünk Máray Mariann

A kép a Hirameki című japán könyv borítójának részlete.


Március 10.

11.00 Kartonportrék: Enyhén térbeli portrékat gyártunk hullámkartonból.


Március 3.

11.00 Fotóújrahasznosítás a Képfaragó Műhellyel

Hogyan kerülhet az éjszaka a nappal villamoskocsijába? Száríthatók ruhák egy száguldó kamionban? Előhívható egy fa lombkoronájának pulzusa? Becsomagolható egy család gyufásdobozok fiókjaiba? Megszőhető egy metrókocsi? Elővesszük szunnyadó képeink a fiókok mélyéről, felébresztjük őket százéves álmukból, életet lehelünk beléjük, játsszunk velük és megkeressük bennük a ma üzenetét.

Bőröndöm talált fotóiból dolgozunk majd. Ezen alkalmra a vízben áztatott fotók titkát szeretném bemutatni nektek. De a művészet mindenkié, a szabad alkotásé a terep.


Február 24.

11.00 Titkos képek

Láthatatlanná tudjuk tenni a rajzainkat? Attól függ. Most szombaton megpróbáljuk kideríteni, hogyan készülnek azok a könyvek, amelyekben más-más kép jelenik meg attól függően, hogy milyen színű fólián keresztül nézzük. És persze mi is megpróbálunk ilyen képeket rajzolni. Vendégünk újra Hadházi Kata.


Február 17.

11.00 Kukucskáljunk be a képek mögé!

Végre mindenki elkészítheti a saját nyitogatós vagy pop-up könyvét! Vendégünk Hadházi Kata.

(A kép forrása: Pinterest)


Február 10.

11.00 Mimbo Jimbo és a hosszú tél barkácsolós könyvbemutató

Ugye, emlékszel a Hihetetlen történet az óriás körtéről című könyvre? Szerzője, a dán Jakob Martin Strid különleges képi világa a Mimbo Jimbo és a hosszú tél című új mesekönyvben is megcsodálható.

A Kolibri Kiadó és a Skandináv Ház Alapítvány közös gyerekklubjának keretében nemcsak az új, izgalmas történetet ismerhetitek meg, hanem barkácsolni is tudtok majd!.

Mimbo Jimbo és barátai egy napon arra ébrednek, hogy a tavasz beköszönte helyett ellepi őket a hatalmas hótakaró. Vajon hogyan hozzák el újra a tavaszt, és mi közük ehhez a mesében felbukkanó különös masináknak?

Gyertek, építsünk mi is egy különleges masinát! Zsiros László segítségével mindenki elkészítheti saját hanggépét és hangszerét, amellyel elűzzük a hosszú telet egy közös koncert és zenebona keretében!

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk. A programot 4 éves kortól ajánljuk


Február 3.

11.00 Farsangi szarv- és csápkészítés

Fejre erősíthető szarvakat és csápokat készítünk. Ezek nagyszerű kiegészítői lehetnek bármely farsangi jelmeznek.

Töltsd le a farsangi színezőnket!


Január 27.

11.00 Farsangi családi mesefoglalkozás a Halszem meseműhellyel

Idén nem sokat esett a hó, de mégis tél van, rövidek a nappalok és hideg van. Ha már ti is unjátok ezt a borongós, rossz időt, gyertek el a Két Egér színes, családi foglalkozására, ahol a mesemondás után, kicsik és nagyon közösen készíthetik el farsangi maszkjukat. Űzzük el a telet együtt!


Január 20.

11.00 Rajzoló egér – nyílt nap

Egy állatkert térképét készítjük el Máray Mariannal. Most ki lehet próbálni, milyen a Rajzóló egér csütörtökönként.


Január 13.

11.00 Víz felett, víz alatt – térbeli vízi világokat alkotunk Kiss Eszterrel. Lesznek ringatózó halak és mozgatható sirályok + minden más, amit kitaláltok.


2018. január 6.

11.00 Nem földi tájak: idegen bolygók tájait képzeljük el, festéktörmelékből és -porból ragasztunk.

A kép nem a Két Egérben, hanem a Marson készült (Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona).


December 16.

11.00 Karácsonyi készülődés a Halszem Meseműhellyel

Főszerepben a spatulák és minden, ami csillog!


December 9.

11.00 Nikola a tengernél – mese egy felvonásban

A Malko Teatro előadása

Játssza: Simon Attila
Bábtervező: Orosz Klaudia
Rendezte: C. Nagy István

"...volt egyszer egy kisfiú, akit Nikolának hívtak. Nikolának két füle volt és egy feje, és az az egy feje pont a két füle közé nőtt. Volt két keze és két lába, szóval pont úgy nézett ki, mint az összes vele egykorú fiú. Ez a fiúcska, aki nagyon jó gyerek volt, egy napon fejébe vette, hogy látni akarja a bolgárkertészek országát, amiről annyit mesélt neki a nagypapája..."

http://www.malkoteatro.hu/index.php?id=84


December 2. 

11.00 Berger Szimat Szolgálat – könyvbemutató Nyulász Péterrel

Megismerkedünk Berger Szimat Szolgálat könyvsorozattal. Vendégünk a szerző, Nyulász Péter. A végén pedig szaloncukrot csomagolunk. Na, ki tudja, hogy miért?


November 25.

11.00 Adventi ajtódíszkészítés – a vendégünk KIss Eszter

Nincs még adventi ajtódíszed? Gyere és készíts egyet a Két Egérben! Vágunk, ragasztunk, hajtogatunk. Közben az is kiderül, mi köze a papírtányérnak az adventhez!


November 18.

11.00 Optikai műhely

Készítünk kocka-kaleidoszkópot, és kipróbálunk más optikai illúziókat is. Az ötletekért köszönet Bokor Nándornak!


November 11.

11.00 Márton-napi lampionkészítés

Tarka őszi levelekkel és saját készítésű lampionokkal ünnepeljük Márton napját a Két Egérben. Amire számíthatsz: mese, alkotás, vidám gyerekek, új kézműves ötletek, fény az egyre sötétedő őszben... A foglalkozás családi nap jellegű, vagyis szülőket, nagyszülőket, kistesókat, nagytesókat, egyéb rokonokat és barátokat is szeretettel várunk. A programról a Halszem Meseműhely gondoskodik.


Október 28.

11.00 Barangolás a művészetben

(3-99 éves korig) Ragasztunk, kivágunk, átalakítunk és újragondoljuk a Magyar Nemzeti Galéria ikonikus alakjait. Felöltöztethetitek Mátyás királyt és feleségét, Beatrix királynét, majd megismerkedhettek a kubizmus technikájával. » Részletek…


Október 21.

11.00 Drótmese – vendégünk a Kacs Műhely

Szoktál firkálni vagy könnyed, jól eső mozdulatokkal nyomot hagyni a papíron? Körkörös vagy szögletes vonalak, melyek lecsúsznak a lapról? Meglepődnél ha a firka rajzaid kézzel foghatóvá válnának és ha találkoznának más firkákkal egy közös mese erejéig?  

A foglalkozás során firkálunk, majd térbeli formává alakítjuk, miközben drótot szelídítünk, és hihetetlen történetekbe csöppenünk, árnyékok után kutatunk.

A foglalkozás elsősorban kisiskolásoknak ajánlott.


Október 14.

11.00 Mini állatkert – a BABRA műhellyel: Készítsünk együtt egy miniatűr állatkertet, amit vadállatok🐅, háziállatok🐖, tengeri élőlények 🐋vagy akár kitalált élőlények népesítenek be. A szerda délutáni Papír-paca bemutatkozó foglalkozása.


Október 7.

11.00 Bábos mesekuckó kicsiknek, vendégünk Varga Krisztina

Most szombaton a Kisegérről lesz szó, aki elvesztette a farkincáját. 1½ – 4 éves gyerekeket várunk.

  • bábismerkedő: sok ismert mondókával, dallal kísért interaktív bábjáték a babák között,
  • mesetorna: ahol egy akadálypálya segítségével végigjárjuk a “főhösök” útját, vagyis mászunk, hempergünk, bukfencezünk…mindezek mellett mondókázva, énekelve közös baba-mama játékokra is sor kerül, ahol az összetartozás élményét mélyítjük el.
  • maszatolás/kézműveskedés: ahol festünk, tépünk, gyúrunk, ragasztunk, mindig az adott mesével kapcsolatos hazavihető alkotást készítünk.

Szeptember 30.

A teknős és a nyúl: Alkotó gyerekfoglalkozás mesével – A népmese napján bemutatkozik a hétfői Halszem Műhely, vendégünk Kiss Dorottya 

Biztos mindannyian hallottatok már a teknős és a nyúl híres versenyfutásáról. Vajon a te versenypályádon melyikük győzne? Nyúlból is és teknősből is nagyon sokféle létezik. Szerinted a mesében milyenek voltak? Ezen a családi foglalkozáson közösen készítjük el a versenypályát és a szereplőket, úgy, ahogy te elképzeled. 

Ajánlott korosztály: 5-12, de családtagok segítségével kisebbek is részt tudnak venni a foglalkozáson.


Szeptember 16.

11.00 Egyszer volt... – máshogy volt! Vendégünk: Krasznahorkai Ágnes színész-drámatanár

Ezen a szombaton bemutatkozik Krasznahorkai Ági mesékre épülő improvizációs drámafoglalkozása, amelyre péntek délutánonként rendszeresen lehet majd járni. Erre a foglalkozásra iskolás korúakat várunk.

 


Június 10.

10.30 Helyszín: Ferenc tér! Zenés lapozás Nagy Diána legkisebbeknek szóló lapozóival. Közreműködnek: az Egérfióka zenészei (énekel Manninger Katica, zenél Tóth Olivér Artúr) A helyszínen konyvet is árusítunk kicsiknek és nagyobbaknak! A program a Babamama börze része, ingyenes.


Június 3.

11.00 Készüljünk a könyvhétre... könyvjelzőkkel! Van-e jobb, mint amikor egy édes állat néz ki a könyvlapok közül? Ilyeneket készítünk szombaton.


Május 27.

11.00 Gyereknapi színezőklub: két egeres színezők, színezőlapok, színezőkártyák minden mennyiségben!


Május 20.

11.00: Klasszikus zenéről gyerekeknek hegedűvel és zongorával – Vendégünk Simon Attila

„Népszerű klasszikus példákon keresztül ismerkedünk a billentyűs és vonós hangszerek közötti különbséggel. Játszunk a tempókkal és ritmusokkal, megtanuljuk Mozart első művét, eltapsoljuk a saját nevünket, sőt meg is zenésítjük... Bővebben rólam: simonattila.blogspot.hu


Május 13.

11.00 Madarak, halak, fantázialények és az elvarázsolt szürkelemez – kiállítászáró gyerekfoglalkozás Tillmann Hannával

Ezen a foglalkozáson életre kel a komoly, ám korántsem unalmas alapanyag, a sokoldalúan használható szürkelemez. Megtudjuk, hogyan születik és milyen célokra használják őt a mindennapokban. A workshopon a kiállításom képeiről is szó lesz, hasonló technikát fogunk kipróbálni, mint amivel a kollázsaim készültek. A gyerekek színes kartonkollázsok készítése közben fedezhetik fel ezt az izgalmas anyagot. 

Korosztály: 7-10 éves
Létszám: maximum 12 fő

A maximális létszám betelt! Nem tudunk újabb regisztrációkat fogadni.

Workshop vezető: Tillmann Hanna képzőművész

(A részvételhez ezúttal regisztráció szükséges. Maximális létszám: 12. Kérjük, jelentkezzetek a keteger@gmail.com címen – lehetőleg május 11-ig.) Tillmann Hanna kiállítása május 13-áig nézhető meg.


Május 6.

11.00 Tervezzünk állatgépeket! Vendégünk Máray Mariann, az Utazz bálnabusszal! megalkotója.


Április 29.

11.00 Negatív-pozitív: formák és textúrák – kartonkivágásokkal és mintákkal dolgozunk.


Április 22.

11.00 Tavasz a fészekben – madarak és fiókáik: madarászás a Föld napján. Vendégünk Schmidt Emese.


Április 8.

11.00 Betűkép-képbetű: játékos alkotás, betűkből épített kép, betűformálás. Vendégünk Vadászy Eszter.


Április 1.

11.00 Gerillakertészkedés: beültetjük a bolt előtti ágyást, és a növények mögül leselkedő habkarton állatokat készítünk.


Március 25. 

11.00 20 állat, Irma-Firka készítés: vendégünk Szabó Eszter Ágnes képzőművész és gyerekei, Irma és Emil

Irma most lesz 14 éves és lassan 3 éve létezik az a márka, amit az öccsével, Emillel közösen építenek, az Irma és Emil Világa. Az Irma-Firka egy kis füzet ebben a világban, aminek a borítóját Irma rajzolta. 20 állatot kell megkeresni és kiszínezni a borítón. A legkülönfélébb lények jelennek meg, köztük az ember is, így ebből egy nagy mesét kerekíthetünk együtt. Akinek van otthon olyan füzete, amit már nem használ, de nem telt be, legyen az kockás, csíkos vagy kotta hozza el és Irma segítségével füzetet készítünk belőle.

Ha tudtok, hozzatok a célnak megfelelő használt füzetet, mi is körülnézünk, biztos akad egy pár a boltban.


Március 18. 

11.00 Hangszerműhely Tóth Olivér Artúrral

Legősibb találmányaink közé tartoznak a zeneszerszámok, amin elcincogjuk érzéseinket a nagyvilágnak vagy csak önmagunknak. Szombaton egy-két sajátosan urbánus, házilag is elkészíthető hangszert fogunk készíteni. Főfabrikátor: Tóth Olivér Artúr hangszerész, drámapedagógus. Várhatóak még dalok, zenés játékok, dobolás, fütyüéls és általános zaj- és zenekeltés! 
Jelige: „Berekedni nem ér!”


Március 11.

11.00 Zsebbábszínház – Papír-paca (Babra Műhely) nyílt nap: Készítsd el saját zseb-bábszínházadat, amit akár a táskádban is hazavihetsz, díszítsd ki, és tervezd meg a karaktereket hozzá!


Március 4.

11.00 Utazz bálnabusszal! Könyvbemutató: Ismerkedj meg egy 100%-ban egeres böngészővel! Süvegeld meg az egérmérnökök nagyszerű remekműveit! Vendégünk a könyv szerző-Illusztrátora, Máray Mariann és szövegírója, Dániel András, akikkel Nagy Nóra beszélget.

Készíts te is bálnabuszt! Vagy tervezz új állatgépeket az egereknek mindennapi használatra!
Egereknek és embereknek a belépés ingyenes!


Február 25.

11.00 Csupacsipesz – Rajzoló egér nyílt nap Simonffy Balázzsal

Fa csipeszekből készítünk mindenfélét, amit csak a képzeletünk elbír. Egy jó kis csipesz többféleképp variálható; szétszedhető, sorolható, ragasztható, festhető. Figurákat, állatokat, növényeket, tárgyakat készíthetünk, némelyiknek még akár funkciója is akadhat. És nem utolsósorban ki lehet próbálni, milyen a Rajzoló egér csütörtökönként.

Február 18.

11.00 Papírtapír Nagy Diával: vágunk, hajtogatunk, színezünk – egyszerű formákból papírállatokat. Vendégünk Nagy Diána, a remek illusztrátor és krumplimacihorgoló. (A kisebbeknek szülői segítségre lehet szükségük.)


Február 11.

11.00 Korom(bá) kuckója: gyermekzeneóra: zenés-gitáros, mesés-verses rosszalkodó-jókodó, azaz zenés improvizáció versekre és mesékre Korom Attilával. Ütős vendég Bohus Gergely. Hozzátok a kedvenc verseiteket, dalaitokat, esetleg hangszereiteket! 


Február 4.

11.00 Megvan már a pótfüled? Nincs? Pedig farsang idején bármikor szükség lehet rá. Most szombaton fejre tehető egér-, kutya-, macska-, szamár-, stb. füleket készítünk.


Január 28.

11.00 Könyjezőkészítés Mohával, azaz „Könyvjelzőalkotói Klub”, ahol Mészáros Péter Moha grafikus művésszel készíthet mindenki egyedi könyvjelzőket. Olyan figuratív elemekre épülő kézzel rajzolt, és festett könyvjelzőket hozunk létre, ahol eljátszunk minden olyan élő vagy élettelen formával mely hosszúkás, vagy megnyúlt formává alakítható, ezáltal jól mutat könyvjelzőként. Megrajzoljuk majd kedvenc állatodat vagy tárgyadat, de létrehozunk új, képzeletbeli figurákat is.

Moha könyvjelzői, képeslapjai és nyomatai megvásárolhatók a Két Egérben.


Január 21.

11.00 Nagy Furémo-tesztnap Győri Borival: most mindenki kipróbálhatja, milyen arcokat tud kihozni a remek játékkönyvünkből, a Furémóból. Jöjjön az is, akinek már van Furémója, mutassa meg, mit tud!


Január 14.

11.00 Lássuk színesben a világot! Az év legszürkébb hónapjában készítsünk színes szemüvegeket, és színezzük ki a szürkeséget!


2017. január 7.

11.00 Papagájos kitűző (mozgatható szárnyakkal)... de lehet más madarat is készíteni.


December 17.

11.00 Havas táj a szobában. Apró havas tájak kisebb-nagyobb üvegekben. A foglalkozást Máray Mariann tartja. Üvegek lesznek, de hozhattok ti is.


December 10.

11.00 Indiai pop-up képek – Makhult Gabival és Korom Attilával

Vendégünk Makhult Gabi, a Mese a lótuszvirágról című indiai mesegyűjtemény illusztrátora. Pop-up képeket készítünk, közben az indiai zenei aláfestésről Korom Attila gondoskodik. Makhult Gabi eredeti illusztrációi megnézhetők a Téli szalonban.


December 3.

11.00 Krumplimikulás – Nagy Diával

Nagy szabású krumplinyomdázás Nagy Diánával és persze a krumplimacival és barátaival.
Megjelenés az alkalomhoz illő öltözetben (= nem baj, ha festékes lesz).

November 26.

11.00 Nézd, ez én vagyok! – Könyvbemutató és kreatív gyerekfoglalkozás

Bemutatkozik a "Nézd, ez én vagyok!" foglalkoztató könyv, kreatív foglalkozás az alkotókkal.


November 19.

11.00 Anup és a csodálatos tűzhely – könyvbemutató

Vendégünk a szerző, Vajda Éva 
és az illusztrátor, Bodonyi Panni

Megismerkedhettek Anup történetével, majd együtt alkothattok Bodonyi Pannival. Levezetés indiai édességekkel.


November 12.

11.00 Pontok, vonalak, formák

Varázsolunk néhány egyszerű vonalból, formából. Foglalkozás Nagy Diánával, a Babageometria alkotójával – ezúttal nem babáknak!

Elsősorban kisiskolásokat várunk. De jöhetnek a Babageometria rajongói is: itt a lehetőség dedikált példányok beszerzésére.


November 5.

11.00 Hangszeres (Harmonic) Halloween


Október 29.

11.00 Nagy rajzolás – Big Draw Vadászy Eszterrel

A Nagy rajzolás (Big Draw) Angliából indult, ahol 2000 óta rendezik meg október környékén a vizuális kultúra, a rajz egyetemes nyelve népszerűsítése céljából. A kezdeményezés gyorsan elterjedt Európában. Magyarországon is számos esemény kapcsolódik a Big Draw-hoz. A miénk is! Vadászy Eszter régi ismerősünk, két éven keresztül vezette a Két Egérben a Csipesz alkotóműhelyt.


Október 22.

11.00 Csókanap – Kun Fruzsina illusztrátorral: A Csóka és Veréb – Jackdaw and Sparrow című képeskönyv alkotójával találkozunk! Míg a kicsik és s szülők megismerkednek a Fruzsi új képeskönyvével, a nagyobbak alkothatnak, a témakör persze madaras, a hangsúly pedig a csókán és a verében van :)


Október 15.

11.00 A te házadban ki lakik? – Házikót készítünk nyitható ablakokkal, ajtóval, iiletve a két fele is kihajtható, így a teljes belső teret is meg lehet tervezni és benépesíteni lakókkal. A foglalkozást Vesztl Fanni tartja.


Október 8.

11.00 Óriás csörgőkígyó – kígyókészítés Máray Mariannal, A varjak és a csörgőkígyó illusztrátorával (és nem mellesleg a csütörtöki Rajzoló egér vezetőjével).


Október 1.

11.00 Egérfióka nyílt nap Tóth Olivérrel: népdal, vers, zene Olivérrel, ahogy az a pénteki Egérfiókán lenni szokott, de ezúttal nyugodtan jöhetnek a nagyobb tesók is. A fő téma így szeptember végén természetesen a szüret.

Előtte, mint mindig, most is 10-től Gyerekjóga


Szeptember 24.

11.00 Pop-up város: kihajtható térbeli városokta készítünk papírból. Kicsit nehéz, de nagyon izgalmas!


Szeptember 17.

11.00 Papírlak – Bemutatkozik a BABRA Alkotóműhely

Hol lakik a kedvenc mesehősöd és más képzeletbeli lények? Milyen a szobájuk? Készítsük el együtt papírból, kartonból és újrahasznosított anyagokból a figurákat és kedvenc zugukat, otthonukat. Ha a kuckójukkal kész vagyunk, áthívhatjuk a szomszédaikat is! Szabad alkotás sok vágással, ragasztással, rajzolással, festéssel, és babrálással. 

A foglalkozást Járay Janka (BABRA Alkotóműhely) tartja.

Ha kedvenc figurádnak, kis játékodnak szeretnél otthont berendezni, hozd nyugodtan magaddal! :)


Szeptember 10.

11.00 Furémo: Keltsd életre a lapokat! Vágj, ragassz és színezz!

Nézzétek!

 

A Két Egér új játékát a szerzővel, Győri Borival próbáljuk ki. Ez a foglalkozás ingyenes.

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/297638963947015/


Június 18.

11.00 Mesehősök nyomában – meseolvasás, mesehallgatás és kézműves foglalkozás a United Way Alapítvánnyal. A program ingyenes. Viszont örülünk, ha adományoztok könyvet a United Way Könyvforgató programján keresztül rászoruló gyerekeknek, részletek: https://www.facebook.com/events/1191131754255016/


Június 11.

A Két Egérben nem lesz foglalkozás, viszont szeretettel várunk mindenkit 15.00-kor a Vörömarty téren, ahol Nagy Diával lehet papírbogarakat készteni, azaz ki lehet próbálni az új, Imago nevű játékunkat! A program ingyenes.


Június 4.

11.00 Limlom-ékszerek, újrahasznosítás Vadászy Eszterrel: Hozhatsz magaddal már nem hordott vagy lyukas, szakadt pólót vagy egyéb ruhadarabot, anyagot, amit alapanyagként használhatunk és gyöngyöt készíthetünk belőle. Nincs szebb ajándék így, a környezetvédelmi világnap környékén, mint egy limlom-ékszer!

Délután 3-tól Környezetvédelmi világnap Forgó Morgóval »


Május 28.

11.00 Pötty Játék: igazi gyereknapi könyvbemutató! Igazi pöttyös délelőtt! Kép, szó, tapintás: ismerkedj meg a sárga pötty kalandjaival. Játssz Hervé Tullet új könyvével, a Pötty Játékkal. Meséljük tovább a sárga pötty és a fekete vonal történetét új új kalandokkal és új pályákkal. A könyv és a foglalkozás óvodás kortól ajánlott, a belépés ingyenes. A könyvbemutató idején a Pötty Játék 25%-os kedvezménnyel vásárolható meg! (Facebook-esemény itt.)

 


Május 21.

11.00 Szörnyrajzolás Vesztl Fannival. Egy-egy kivágott szörnyrészletből kiindulva készítheti el ki-ki a saját szörnyét.


Május 14.

11.00 Kiállításbúcsúztató Ostástka-színezőklub: ez Medve Zsuzsi kiállításának utolsó napja. Kipróbálható néhány úajbb változat a nagyszerű Ostástka-színezőből, és ostástkás lufikat is készítünk!


Május 7.

11.00 Kezesbárány, lábasjószág: papírból a saját ujjaink felhasználásával mozgó kezű-lábú állatokat készítünk.

A képen épp egy kezesbárány látható.


Április 30.

11.00 Anyák napi virágoskert: selyempapírból, hurkapálcából és hunagrocellből virágoskertet készítünk Kiss Eszterrel. Anyák napi ajándéknak ideális!

A kép illusztráció, ennél több virág lesz a kertben


Április 23.

11.00 Sárkánygyár Vesztl Fannival

Sárkányokat készítünk és színes fonalakkal színezzük ki őket. Emellett készíthetünk mozgatható szárnyakat is nekik, hogy valóban szárnyalhassanak...


Április 16.

11.00 Mese a Föld keletkezéséről

Réges régen mikor még nagyapa nagyapját is bölcsőben rengették, sőt még régebben, mikor az emberek és az állatok egy nyelvet beszéltek, sőt még annál is régebben mikor még a nap akkorka volt, mint egy borsó és a fénye akkora mint egy gyertyaláng, akkor történt, hogy...

A folytatást megtudhatjuk a szombaton, amikor Tóth Olivér Artúr előadásában hallhatunk a világ teremtéséről. Utána pedig mindenki kipróbálhatja a bolygógyúrásban, hiszen három dimenziós térképeket készítünk.


Április 9.

11.00 Fekete-fehér állatok: újságpapírra nyomott mintákból egészítünk ki állatokat csak fekete és fehér festékkel. Melyik a kedvenc fekete vagy fekete-fehér állatod? A pingvin? A panda? A fekete párduc? A zebra? A varjú? A foglalkozást Máray Mariann tartja.

Április 2.

11.00: Készíts saját faliórát! Illetve díszíts fel egy óralapot, ha jól sikerül, érdemes beleszerelni egy óraszerkezetet!


Március 26.

11.00: Tavaszi mesés pop-up foglalkozás a Kisladikkal. Gyertek papírból tavaszt varázsolni a Kisladikkal! Meghallgatunk két gyönyörűen illusztrált mesét a természet szeretetéről, és a minket körülvevő élővilág iránti gondoskodásról. Megismerkedhettek a pop-up készítés alapjaival, elkészíthetitek saját pop-up kerteteket!


Március 19.

11.00: Grimaszoló arcok, vendégünk: Vesztl Fanni. Arcokat készítünk mozgatható részekkel, így mosolyogni, mérgelődni, megijedni vagy csodálkozni is tudnak majd, attól függően hogy hogyan állítod be a különböző részleteket.

 

 


Március 12.

11.00: Paszorfú és Kecsketorzi, ­ avagy rendhagyó Gergelyjárás a Két Egérben. Mesével, zenével, közös játékkal nézünk együtt utána, hogy mit is rejt ez a régi hagyomány. A közös kutakodásban Tóth Olivér kobzos­ mesemondó lesz segítségünkre.

(A képen látható kobzos nem Tóth Olivér.)

Mi az, hogy Paszorfú? És az, hogy Kecsketorzi? Kiderül szombaton.


Március 5.

11.00: Hamisítás! Találtunk egy halom régi, megsárgult papírt, ezeket most szombaton hamisításra használjuk: készítünk álrégi dokumentumokat, rajzokat, térképeket. (Talán elkészítjük a Két Egér alapító okiratát 1766-ból...)


Február 27.

11.00: Klasszikus zenéről gyerekeknek hegedűvel és zongorával – Vendégünk Simon Attila

„Népszerű klasszikus példákon keresztül ismerkedünk a billentyűs és vonós hangszerek közötti különbséggel. Játszunk a tempókkal és ritmusokkal, megtanuljuk Mozart első művét, eltapsoljuk a saját nevünket, sőt meg is zenésítjük... Bővebben rólam: simonattila.blogspot.hu


Február 20.

11.00: Népmesekincstár mesefoglalkozás Bajzáth Máriával nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak.

Bajzáth Mária a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője, a paloznaki Meseközpont vezetője.


Február 13.

A varjak és a csörgőkígyó: könyvbemutató


Február 6.


11.00: Gyerekjóga nyílt nap


Január 30.

11.00: A béka és a légy – a tél közepén Vesztl Fanni igazi nyári hangulatot varázsol a Két Egérbe. Azt a játékot fogjuk legyártani, amikor a béka elkapja a legyet (igazából persze a guriga fogja el a fagolyót).


Január 23.

11.00: Borarti nyílt nap

Szabad alkotás (elsősorban) újrahasznosított anyagokból. Aki jár a szerdai alkotóműhelyre, annak most egy kis szombati ráadás, akik nem járnak, azoknak pedig itt a lehetőség, ki lehet próbálni!


Január 16.

11.00: Danny mesél a Két Egérben!


Január 9.

11.00: Üdvözöl a jeti – térbeli barátságos és mérges jetiket készítünk, megvizsgáljuk, milyen gesztusokkal tudja megmutatni nekünk a jeti (aki tudvalevőleg nem beszél), hogy éppen örül nekünk, vagy mérges, netán éhes...

 


December 19.

11.00 Karácsonyi dúdoló a Borsa együttessel: Hogyan csilingelnek az angyalok? És mi lehet az az urálás? Megtudhatjuk, ha a Borsa együttessel tartunk ezen a röpke utazáson a Kárpátokon is túlra Moldvába. E játékos kis-koncerten, felcsendülnek majd a csángók dalai és mindenkinek lehetősége nyílik, hogy kipróbálja, milyen is egy karácsonyi koncerten zenélni.

Akik rajtatok kívül zenélnek: Maninnger Katica, Réfi Noémi, Tóth Péter, Tóth Olivér

Utána pedig karácsonyi csomagolópapír-készítés Vesztl Fannival.

A foglalkozás ezúttal ingyenes!


December 12.

11.00: Luca napi praktikák gyerekeknek – mese és alkotás a boszorkánynyargalászás és a varázslatok jegyében. Vendégünk Restár Zsófia. Mese, varázsigék, boszorkányfelismerés, varázskarkötő-készítés.


December 5.

Délelőtt: 11.00 Fázik-e a cinege? Hogyan vészelik át a telet a madarak? És mi hogyan segíthetünk nekik. Vendégünk Schmidt Emese. Sokat megtudhatunk arról, hogyan készülnek a télre az állatok, főként a madarak. Készítünk mindenféle madárétket is.

(Orbán Zoltán felvétele)

Délután: 16.00 Álszakáll-, püspöksüveg- és rénszarvasagancs-készítő műhely annak örömére, hogy jön a Mikulás... Tart egészen a Téli szalon megnyitójáig!


November 28.

11.00 Könyvbemutató: Nick és Tesla – A titkos ügynökök összecsapása

Kémtörténet, ujjlenyomatok, rejtett kamerák, kódtárcsák. Tudós Bob legújabb könyvének bemutatóján a Bölcs Kavics közreműködésével kémelhárító műhellyé alakul át a Két Egér.
Elsősorban kis- és nagyobb iskolásokat és kalandvágyó szülőket várunk.
A könyv: Nick és Tesla – A titkos ügynökök összecsapása a Cerkabella és Vivandra közös kiadásában jelenik meg.


Nick és Tesla – A titkos ügynökök összecsapása (részlet)

Esemény a FacebookonRészlet a könyvből


November 21.

11.00: Harapós állatok – animációkészítés Vesztl Fannival: Harapós, mosolygós, óriás-nyelvű vagy éles fogú... Döntsd el te, hogy milyen lesz az állatkád, amikor kinyitja a száját!

 


November 14.

11.00: Origami állatok


November 7.

11.00: Állatok ábécéje – könyvbemutató és műhely Máray Mariannal, a könyv szerző-illusztrátorával. Válassz állatot a neved kezdőbetűjével, és készítsd el a saját könyvlapodat!


Október 31.

11.00: Hangszersimogató és DJ-óvoda nem csak óvodásoknak DJ Pandával

Közreműködő zenészek:
Bordás Zoltán – mindenféle dobolhatók
Szalkay Dávid – rezesbanda
Szlávics Anna – mindenféle fújhatók
Tóth Olivér Artúr – koboz és más pengetősök
DJ Panda – villogó izék


Október 24–30.

Folyamatos színezőklub: az őszi szünet alatt szombati és hétközbeni programjaink is elmaradnak, cserébe a szünet teljes ideje alatt bármikor lehet jönni a galériára színezni – a színezők és az eszközök adottak.


Október 17.

11.00 – Gyerekjóga Szentgyörgyi Hannával


Október 10.

11.00: Miniatűrök és miniatúrák: apró képeket készítünk, miniatűröket, miniatúrákat, medalionokat. Ki tudja melyik melyik?

(A fotón látható kis képeket Máray Mariann készítette.)


Október 3.

11.00: Öltöztessük fel együtt őszi ruhába a fát! A Színes egér vendége Vesztl Fanni. Ezúttal nem hulanak a levelek... épp ellenkezőleg. Mi magunk készítünk gyönyörű őszi leveleket, majd felöltöztetjük a fát a galéria falán.

(A lenti kép nem teljesen pontos, mert most nem levelekből készítünk valamit, hanem magunk készítjük a leveleket.)


Szeptember 19. Évadnyitó

11.00 Hova lettek a bojer ökrei? Tóth Olivér Artúr mesél

Új évad a Két Egérben, egy év új története mivel is kezdődhetne jobban, mint egy új történettel, egy új mesével? Tóth Olivér Artúr évek óta foglalkozik mesékkel, mesemondással és foglalkozásaiban megtalálhatóak, mind a nép- mind a műmesék, valamint a népzene, a drámajátékok. Ez alkalommal betekintünk a moldvai csángó mesevilágba. Ahol olyan kérdésekre találhatunk válaszokat, mint hogy hova lettek a bojer ökrei, miért zsákban viszik Palkót a menyországba, vagy milyen az orvossága a párizsi doktornak.


Június 13. Évadzáró

11.00: Szagos Hörigekkók: koncert a Két Egérben


Június 6.

Mindenkit várunk szombat délelőtt 10-től a Vörösmarty téri szabadtéri színezőklubunkon!

Május 30.

11.00 – Gyereknapi mese: Tóth Olivér Artúr mesél

Vót ott, hol vót a sokat emlegetett óperenciás tengeren is túl, de azért az újperenciás tengeren innen egy nagyapám, akinek a szakálla olyan hosszúra növekedett, s annyira bozontos lett lészen, hogy mind a mesék belégabalykodtak, s ottanragadtak. De bíz én nem vagyok rest kibogozni szombaton egyet, s csak egy-két segítő kézre vagyon szükségem, hogy kigabalyítsuk, vajon mi történt a tyukpásztorral, s merre találszik az öreg ördög hátvakarója?Szombaton a Két Egérben választ kaphat mindenki erre vagy valami hasonlóra!


Május 23.

11.00 – Táblafestés, -rajzolás: figyelmeztetés, tájékoztatás... csinálunk vicces és komoly táblákat. Rajzolunk és írunk (a kisebbeknek segítünk írni). Ha sosem gondoltál még arra, hogy táblát készíts, most itt a lehetőség, hogy kipróbáld.

Május 16.

11.00 – Macskaöltöztetés Vesztl Fannival: készítsd el a saját macskakarakteredet (lánymacska, kandúr, kölyök), majd öltöztesd fel mindenféle alkalmakra (tépőzáras ruhadarabokkal, amelyeket szintén te készítesz el).


Május 9.

11.00: Improvizációs árnyszínház Elise Chanellel


Május 2.

A hosszú hétvégén nem lesz foglalkozás. De aki akar, jöhet színezni.


Április 25.

11.00 – Gyerekjóga Szentgyörgyi Hannával


Április 18.

11.00 – Asimpa és sok más furcsa szó: tervezz könyvborítót, a könyv címe lehet az, hogy Asimpa, de lehet bármi más általad kitalált furcsa szó. És e is kezdheted megírni a könyvet... (Egyébként van egy könyv, aminek a címe Asimpa...)


Április 11.

11.00 – Varázslatos figurakészítés: Gyertek a Kisladikkal egyszerű kartonalakokból és rengetegféle furcsa alapanyagból egyedi különleges figurákat, és mini varázspálcákat alkotni.

Ez most van a facebookon is: itt lehet jelentkezni (de nem muszáj, elég, ha jöttök).


Április 4.

11.00 – Nyúlhajtogatás: A húsvét előtti Színes egérben szokás szerint meg lehet tanulni nyulat hajtogatni (a kicsiknek egy egyszerűbbet, a nagyobbaknak egy nehezebbet). A program ingyenes.

Március 28.

11.00 – Márványozás | Suminagashi: Szombaton márványozás Máray Mariannal. És aki azt hiszi, hogy csak papírt márványozunk, téved: mindent! (ami márványozható).


Március 21.

11.00 – Tengelic a Ráday utcában? Kezdjük a tavaszt a madarakkal! Milyen a hangjuk, hogyan lehet felismerni őket, hogyan raknak fészket? Vendégünk Schmidt Emese lesz a Magyar Madártani Egyesülettől. (Érdemes figyelni, egy ideje már újra dalolnak a rigók.)

(Igen, ezt a tengelicet egyszer a bolt előtt fényképeztük, itt a Ráday utcában.)


Március 14.

11.00 – Gurigaszörnyek, gurigaállatok: kora tavaszi alkotás, újrahasznosítás Vesztl Fannival.


Március 7.

11.00 – Hogy kerül a madár a kalitkába? (Vagy a pók a hálójába? Na, és a hal az akváriumba?) Taumatrópot készítünk, és más egyszerű mozgóképes technikákkal is megpróbálkozunk.

 


Február 28. 11.00: Agyagbagoly és más agyagállatok


Február 14.

11.00 ˜– Izgő-mozgó madarak: Színpompás, mozgatható (csőrű, lábú, szárnyú) madarakat készítünk Vesztl Fannival. Fanni szerint, ha hazahívjuk a költöző madarakat, azzal siettetni tudjuk a tavasz érkezését. Meglátjuk.


Február 7.

11.00 – Karneváli készülődés Vesztl Fannival


Január 31.

11.00 –  Szimmetriavadászat: a régi, legbiztosabb módszerrel és egy furcsa állagú festékkel szimmetrikus kompozíciókat készítünk Máray Mariannal.


Január 24.

11.00 – Öltöztesd át a könyveidet! Védőborítót készítünk. Mindenki hozza magával a felöltöztetendő könyvét! » Részletek…


2015. január 17.

11.00 – Origami műhely Elise Chanellel. Vízililiomok, tulipánok és sok más izgalmas pappírvirág készítése kezdőknek és gyakorlott origamisoknak is!

Origami workshop: Paper flowers | Atelier origami : Fleurs en papier


December 20.

11.00 – Csomagolópapír-díszítés: Mintás csomagolópapírokat készítünk elsősorban nyomdázással, másodsorban stencilezéssel. Akár 10 perc alatt is előállhat egy látványos csomagolópapír, de természetesen lehetőség van elmélyült munkára is. Dolgozhattok a mi papírjainkra és persze hozott papírra is. (És maradtak még a múlt hétről üres kártyanaptáraink is!)


December 13.

11.00 – Kártyanaptár-készítés: Itt a lehetőség teljesen egyedi 2015-ös kártyanaptárak készítésére. Ezúttal kis kompozícióban kell gondolkodni. A kész naptárakat lelakkozzuk, hogy tartósabbak legyenek. Saját használatra és ajándéknak is! (Ez a szombat sajnos munkanap, de ha jól értjük a szituációt, nem iskalonap, na mindegy... ettől függetlenül mindenkit várunk.)


December 6.

11.00 – Mikulás a Két Egérben rengeteg marcipánnal!


November 29.

11.00 – Lindbergh: Egy repülő egér kalandos története – Könyvbemutató


November 22.

11.00 – Őszi színezőklub Máray Mariannal: az őszi színezőklubon (ki gondolná) őszi képeket színezünk... meg sok egyéb színezőlapot, színezőkártyát.


November 15.

11.00 – Kistigriscsíkozó és Hánylábú-bemutató: Szombaton is ellátogat hozzánk Nagy Diána, akivel a kisebbek visszaszerzik Szása, a szibériai kistigris csíkjait; a nagyobb óvodások és kisiskolások pedig a Hánylábú című foglalkoztatóval ismerkedhetnek meg.

Kistigriscsíkozó és Hánylábú-bemutató a Facebookon


November 8.

11.00 – Zenezug


Október 25.

11.00 – A nagy falevél akció: Mivel még mindig vannak befestetlen, átalakítatlan falevelek a városban, mi most Vesztl Fannival gondoskodunk róla, hogy ne maradjon így. Gyertek!


Október 18.

11.00 – Zenezug kicsiknek


Október 11.

11.00 – Egy szempár adott... te döntöd el ki lesz, mi lesz belőle. Rajzolj, ragassz!


Október 4.

11.00 – Nick és Tesla: könyvbemutató


Szeptember 27.

11.00 – Folt és vonal: Elkészítjük az évad első közös óriásképét hosszú és rövid vonalakkal, apró és hatalmas foltokkal.


Szeptember 20.

11.00 – Sárkányjárgány: könyvbemutató Rutkai Borival


Június 14.

11.00 – Színes egér a Vörösmarty téren: Színezőklub Máray Mariannal.
Meg lehet ismerkedni új színezőnkkel, amelynek címe Szerda, és egy francia zenész egér egy napját meséli el.


Június 7.

11.00 – Májusi Zenezug Kormos Marcsival. Zene, mozgás, hangszerek. Ezúttal nemcsak a legkisebbeknek, hanem óvodásoknak is!


Május 31.

11.00 – Világ a mikroszkóp alatt: Hogy képzelsz el egy vírust vagy egy baktériumot, milyenek a gyerekeik, barátaik, városaik. Rajzold meg!

Ezt a foglalkozást az Anorak magazin képe ihlette.


Május 24.

11.00 – Gyereknap: Fura figurák a veteményből (Kollár Borival) » Részletek…


Május 17.

11.00 – A könyvlapok új élete: könyv-újrahasznosítás Vesztl Fannival. A Kis Könyves Éj idején már ki lehetett próbálni, mi minden gyártható könyvlapokból. Akik akkor nem voltak itt, most pótolhatják.


Május 10.

11.00 – Májusi Zenezug Kormos Marcsival. Zene, mozgás, hangszerek. Ezúttal nemcsak a legkisebbeknek, hanem óvodásoknak is!


Május 3.

11.00 – Cserépfestés anyák napjára

Kis virágcserepeket festünk ki akrilfestékkel, hogy tartós legyen (az apáknak, testvéreknek csak az a feladata, hogy szerezzenek beleültethető virágot).

A cserepek már alig várják, hogy valaki kifesse őket.


Április 26.

11.00 – Tojástartóarcok

Egy újabb lehetőség arra, hogy a valami szépet csináljunk a tojátartókból. Vesztl Fanni újra!

 


Április 19.

11.00 – Húsvéti nyúlhajtogatás és színezőklub

A hagyományoknak megfelelően idén is meg lehet tanulni az origami nyulat, és lehet szöszmötölni a húsvéti színezőlapokkal.


Április 12.

11.00 – Költészet(más)napi gerillakertészkedés: idén is megkíséreljük mi is kicsit szebbé tenni a Ráday utcát. Virágokat ültetünk a bolt előtti ágyásba. Mivel mindezt a költészet másnapján tesszük, a virágok közé verses táblákat állítunk. És mindenki maga is megpróbálkozhat a versírással!


Április 5.

11.00 – Áprilisi Zenezug Kormos Marcsival. Zene, mozgás, hangszerek. Ezúttal nemcsak a legkisebbeknek, hanem óvodásoknak is!

 


Március 29.

11.00 – Mondragó: A beszélő fák. Könyvbemutató. » Részletek...


Március 22.

11.00 – Füzetgyártó műhely: mi már elkészítettük a saját füzeteinket, most te is tervezhetsz borítót, hajthatsz, tűzhetsz kockáslapos vagy sima füzetet!


Március 8.

11.00 – Tavaszhozó virágok: Tavaszi virágcsokrot készítünk tojástartóból (és mindenféle másból) Vesztl Fannival.


Március 1.

11.00 – A jól is mert Zenezug Kormos Marcsival. Zene, mozgás, hangszerek. Ezúttal nemcsak a legkisebbeknek, hanem óvodásoknak is!

 


Február 22.

11.00 – Álomgyűjtés, álomrajzok: Emlékezz vissza egy olyan álmodra, amit mindenkinek szívesen elmesélnél! Lejegyezzük, majd kiválasztjuk az alomhoz legjobban illő technikát, amivel elkészülhet az álomrajz.

Ezt a képet Matthew Houston készítette, a The Perfect Sleepwalkewr című könyvben van, ami spanyol gyerekek álmai alapján készült. Korábban hosszabban írtunk róla.


Február 15.

11.00 – Farsangi fejdíszek. Vendégünk: Kollár Bori. Készítsd el a saját fejdíszedet velünk!

Minderről bővebben a Borarti blogon...


Február 8.

11.00 – Állati keveredés! Vendégünk: Vesztl Fanni. Húzz két kártyát, majd alkoss egy vicces keverék lényt!

 


Február 1.

11.00 – Lovas színezőklub Máray Mariannal: A lómániások nagy napja. A számát sem tudjuk, hányféle lovat, pónit, pegazust, unikornist lehet ezen a szombaton kiszínezni a Két Egérben. Ráadásul itt a lehetőség megismerkedni a Két Egér új színezőfüzetével... a címe: Lovak és lovasok!


Január 25.

11.00: Faállapot: fessünk fára! Mert fára festeni jó. Ezt most mindenki kipróbálhatja különféle falapokon, fadarabokon, faágakon, sőt sámlin és hokedlin is. (Insprirációul szolgálhatnak Léva Dóra egy régi szekrény darabjaira festett képei...)


Január 18.

11.00 – Pislogó bagoly, pislogó robot... Vesztl Fannival. Fanni módszerével nemcsak bagoly vagy robot, hanem tulajdonképpen bármilyen pislogó, kacsintó, mozgó szemű lény elkészíthető. Kedvcsinálónak itt az alábbi videó.

 


2014. január 11.

11.00 – Téli állatöltöztető O. Horváth Rékával: A szavannán már síszünet van! Tegnap repülővel érkezett hozzánk Afrikából az elefánt, a zsiráf és néhány gekkó. Csatlakozott hozzájuk a jemeni kaméleon is, de sajnos elkeveredtek a bőröndjeik, nincs egy szál ruhájuk sem, és vacognak a nagy hidegben. Gyere, és segíts nekik felöltözni! Készítsünk együtt kollázst! Rajzolhatsz szivárványos bundát, szabhatsz papírból kabátot vagy sapkát, ragaszthatsz újságbakancsot, vagy tervezhetsz olyan téli ruhát, ami csak eszedbe jut. Ha ügyes vagy, egyik állat sem fog fázni.


December 14.: Karácsonyi lámpások: Színes egér utoljára 2013-ban


December 7.

11.00: Mikulás és munkatársai mozgatható változatban. Bár ez a szombat munkanap, mégis lesz Színes egér! Színezz, díszíts, állítsd össze és vágd ki saját kis csapatodat! Télapó, krampuszkák és rénszarvasok várnak a Két Egérben. A foglalkozást Vesztl Fanni vezeti.


November 23.

11.00: Vágás, hajtás, ragasztás Nagy Diával – A Babageometria szerzője ezúttal kicsit nagyobbaknak tart foglalkozást (kb. 5 éves kortól): papírból készítünk fekete-fehér és színes térbeli lényeket Nagy Diána minimálgrafikái alapján. (És közben az alkotó jelenlétében lehet megnézni a Kontraszt című kiállítást!)


November 16.

11.00: Zenezug kicsiknek Grasso-Kormos Máriával

A Zenezugban nemcsak a Gyí paci paripára, hanem Schumann Szilaj lovasára is lovagoltatunk, a Moldván hajózunk és a Diótörővel táncolunk... A foglalkozást elsősorban 0-3 éves gyerekeknek ajánljuk.

Szándékunk az, hogy a Két Egérben heti rendszerességgl legynek Zenezug foglalkozások. Most itt a lehetőség kipróbálni!

A Zenezugot Grasso-Kormos Mária tartja, aki óvó- és tanítónői tapasztalatokkal is rendelkező zenész, zentanár.


November 9.

11.00: Hol a mesénk? Könyvbemutató játék


Október 26.

11.00: Őszi, repülős színezőklub Máray Mariannal: egeres és repülős színezőlapok és színezőkártyák színezése a legváltozatosabb technikákkal. Ráadásul Máray Mariann dedikálja a frissen megjelent A repülés története – egerekkel című színezőfüzetét!

 


Október 19.

11.00: Készítsd el a kedvenc bogarad!

Katicákat és mindenféle más, kedves (vagy kevésbé kedves) bograrat készítünk Vesztl Fannival: a végeredmény aztán lehet kitűző, hajcsat vagy éppen pórázon vezethető házi rovar.


Október 12.

11.00: Sosem látott labirintusok

Amikor Ariadné fonala az előzmény. Kipróbáljuk a labirintuskészítés egy (számunkra) új módszerét!


Október 5.

11.00 Leporellókészítés


Szeptember 28.

11.00: Őszi színezőklub Máray Mariannal


Szeptember 21.

11.00: Papír pacsmagoló – Borarti for kids műhelyfoglalkozás

Mindent, ami a kezünk ügyébe kerül, festékbe mártunk, és megvizsgáljuk, milyen lenyomatot hagy a papíron. Izgalmas kísérletezés színekkel, formákkal, hangulatokkal.
Gyere, és hozz magaddal te is olyan tárgyat, termést, bármit, aminek kíváncsi vagy a festékes nyomatára! Készítsd el a saját tervezésű tapétamintádat, csomagoló papírodat!

Nagyszerő alkalom megismerkedni Kollár Borival és a keddi Borarti alkotóműhelyünkkel!


Szeptember 14.

11.00 Bevezetés a pixelgrafikába: kockás papírra nyomdázunk, pontonként rakunk össze képeket, közben megpróbáljuk megfejteni Kárpáti Tibor egyik kedvenc munkamódszerének titkait.


Június 15.

11.00: Dinónyomtatás Kőszeghy Csillával. (Az évad utolsó Színes egere) » Részletek…


Június 8.

11.00: Lepkefal – az egész könyvhét ideje alatt lehetősége van mindenkinek a saját kiszínezett lepkéjével hozzájárulni a lepkefalhoz, a Két Egérben készülő nagy közös alkotáshoz. A Színes egér ideje alatt pedig (a lepkeszínezés és -ragasztás mellett) lehetőség van virágokat, növényeket készíteni a lepkék mellé. Aki szereti az óriás kompozíciókat, annak itt a helye!

(Ez itt a kiinduló állapot... és a falnak csak egy kis része!)


Június 1.

11.00: A nagy színkeverés: óriási felület, rengeteg festék, itt a lehetőség a kísérletezésre... (Mindenki összekoszolható ruhában jöjjön!)


Május 25.

11.00: Gondold újra a környezetedet! Kreatív újrahasznosítás gyerekeknek Kollár Borbálával. Szabad alkotás, kísérletezés újrafelhasznált anyagokkal.

Lásd még: Borarti blog


Május 18.

11.00: 3 labda – zsonglőrlabda-készítés és zsonglőrködés Halász Ákossal, a Tűzfészek Társulat tagjával.


Május 11.: Virágok és kerti állatok – gerillakertészkedés és színezőklub


Április 27. 10.30 Ringató


Április 20.

11.00 Tervezzük meg a tűzfalakat Ocztos Istvánnal.


Április 13.

11.00 Az eszemet tudom: könyvbemutató


2013. április 6.

11.00 Liliputi trónkövetelők: könyvbemutató Kiss Ottóval és Kárpáti Tiborral.


2013. március 30.

11.00 Húsvéti színezőklub Máray Mariannal!


2013. március 23.

Ringató családi délelőtt (kezdés: 10.30-kor!)


2013. március 16.

Nincs foglalkozás... de egész délelőtt lehet jönni színezni a Színezőklubba!

2013. március 9.

10.30 Furagura, kreatív játszótér

Egy végtelen papírtekercs és néhány gura, amelyek csoda fura figurákká válnak a papíron a kezed által.

Ez a kreatív játszótér csoportos rajzos társas, ahol történeteket, meséket hozunk létre a játszótársunkkal......élettereket alkotva, fantáziánk élettereit és lakóit, így a mesehelyszínen vagy akár az univerzumban… Gyere rajzoljuk együtt, töltsük be a papír fehérségét közösen: emberekkel, állatokkal, fantázia lényekkel!

A foglalkozást Kormos Mercedes tartja.


2013. március 2.

11.00 Két kis dinó papíron, pólón

Ismeritek Trikót és Nyammot a két kis dinót? Most szombaton megismerhetitek őket, vagy ha már ismeritek, akkor
játszhattok velük, sőt a pólótokra is felfesthetitek őket! Játékos foglalkozás, dinók rajzolása és festése, és pólófestés Berg Judit Két kis dinó sorozatának illusztrátorával, Kőszeghy Csillával. Egyszínű (lehetőleg fehér) pólót hozzatok!


2013. február 23.

11.00 Kismadár és Kóró: bábos délelőtt a Két Egérben!


2013. február 16.

10.30: Ringató családi délelőtt (ezúttal Hazay Annamáriával), utána diavetítés (11.45-től)!

Utána senki se menjen haza, mert 11.45-től diavetítés – régi és új mesék a falon!

A Ringatóra a családi belépő 1000 Ft, a diavetítés ingyenes.


2013. február 9.

Az emlékfoltozók – könyvbemutató Máté Angival és Rofusz Kingával 11.00-tól!


2013. február 2.

Tűzzel festett képek. Farsang ideje van. Gyertyával és zsírkrétával segítünk a világosságnak elűzni a sötétséget. A foglalkozást Mészáros János tartja.

Kezdés 11.00-kor.


2013. január 26.

Ringató családi délelőtt. Kezdés 10.30-kor!


2013. január 19.

Komplex francia mesepedagógiai foglalkozás bemutató Estelle Karadyval.

Szeretném meghívni gyermekeiket egy francia nyelvű (magyarul is lefordítok mindent) komplex mese foglalkozáson, ahol lesz mesélés, képzeletjáték, sok mozgásos és drámajellegű játék és ha belefér még relaxáció is! Egy rendkívül inspiráló mesepedagógiai képzésen vettem részt nemrég Bajzáth Máriánal, Boldizsár Ildikónál és Pápes Évánál, és szeretném szombaton megosztani a gyerekekkel mindazt amivel meggazdagodtam.


2013. január 12.

Diafilmnézés, aki mesél: Székely Gyöngyvér.


December 8.

Kalas Zsuzsa: A szeretettolvajok című könyvének bemutatója


December 1.

Tatu és Patu, a szuperhősök  – könyvbemutató, dedikálás, szupercucckészítés. » Részletek…


November 24. 11.00

Nyomdakészítés Vadászy Eszterrel (Csipesz Alkotóműhely).


November 17. 11.30

Zenés Minivilág-matiné: Zenés matinéra hívunk gyermekeddel együtt a Két Egér Könyvesboltba, a város szívébe. A Ráday utcában található hangulatos kis boltban Kárász Eszter, és számos hangszer vár titeket egy kellemes dalolásra, zenélésre. A matinét a Színes Egér eseménysorozat keretén belül rendezzük meg, mely hétről hétre remek művészeti, kézműves és irodalmi foglalkozások várnak minden családot.

November 17-én a minivilág könyveihez kapcsolódóan várunk minden zenélni, táncolni, játszani szerető gyereket mesés – mozgásfejlesztő – drámajátékokkal és sok-sok zenével!

Ez alkalommal megismerkedünk sok különleges hangszerrel, melyeket ki is próbálhatnak a gyerekek. Közösen zenélünk, mondókázunk, énekes drámajátékokat játszunk, és sokat mozgunk. Eszter hoz dalokat és az ukuleléjét: dalol, mondókázik, bábozik a Mi MICSODA mini könyvekhez kapcsolódóan az egybegyűlt közönségnek. A résztvevők megismerhetik a minivilág újdonságait, legfrissebb könyveit!

November 10.

Egyedi kártyanaptár-készítés (2013-as persze): most mindenki elkészítheti első saját 2013-as naptárját. A fantáziának csak a papír mérete szab határt, ami egy kártyanaptár esetében nem túl nagy :)


November 3.

Rémséges délelőtt (utó-Halloween): Dobozokból készítünk szörnyfejeket, amivel aztán lehet rémisztgetni, de ceruza- vagy ecsettartónak is nagyszerű. A szörnygyártásban segítségünkre lesz két illusztrátor: Máray Mariann és Kun Fruzsina.

Aki tud, hozzon konzervdobozt!


Október 27.

Ringató kicsiknek »


Október 20.

Egerek és űrlények Kedvenc lényeink a Két Egér 3. születésnapján. Születésnapi részletek »


Október 13.

Habkarton arcok. Vendégünk Ocztos István.


Október 6.

Gurigacirkusz. Az újrahasznosító alkotás alapjai Papp Esztivel.


Szeptember 29.

A villamos: Kit, mit látunk a villamos ablakában? Egy óriási (4-5 méter hosszú) villamost megtöltünk élettel. Lehet rajzolni, festeni, kollázst készíteni.

 


Szeptember 22.

Utolsó nyitott utca 2012-ben: egész napos program (ingyenes).


Szeptember 15.

A Csipesz alkotóműhely bemutatkozik: Készítsünk golyógurítót Vadászy Eszterrel! (Valami olyasmit, ami a képen is látható.)


Szeptember 8.

Nyitott utca: egész napos program (ingyenes).

Június 16.

A kiállítás rejtélye – nyomozás és profilkészítés Holló Anna kiállításán. Tényleg a naposcsibe lenne az elkövető, vagy inkább a nyulak között keressük? (A macskák is gyanúsak.) A kiállításon ott rejtőzik (minden) válasz.

Június 9.

Könyvheti (nem akármilyen) könyvjelzőkészítés Papp Esztivel. » Részletek…

Június 2.

A foglalkozás sajnos elmarad. Új időpont: június 16.


 

Május 26.

Átváltozott gyerekek – könyvbemutató. Részletek itt »

Május 19.

Amikor a színek felforgatják a világot. A Színes egér vendége Vadászy Eszter. (Nem mellesleg Eszter lesz a házigazdája a hamarosan újrainduló csütörtöki művészeti foglalkozásainknak!)

 


2012. május 12.

A madarak és fák napjára alkalmából Nemes Nagy Ágnes Mit beszél a tengelice? című verséből készíthettek papírmadarakat a Firkaműhely közreműködésével. Hogyan lehetséges ez? Hozz egy nagy adag fantáziát, jókedvet és meglátod hogyan röppenek a betűk a Két Egérben.


2012. május 5.

Vendégünk: Papp Eszti, akivel koi no borit készítünk a japán gyereknap alkalmából. A koi no bori egy japan halformájú zaszlóféleség, amit tradicionalisan áprilistól készítenek májusig, a gyereknapig. 

Erről van szó:

 


2012. április 28.

A szombati foglalkozáson Tóth Krisztina Állatságok címü verseskötetében szereplö fura állatokat keltjük éltre hungarocell lapokból, festéssel. Vendégünk Liszkay Vera.


2012. április 21.

A foglakozás május 5-re került át!


2012. április 14.

Nem lesz foglalkozás.

2012. április 7.

Nem lesz foglalkozás, de igény esetén meg lehet tanulni nyulat hajtgatni, esetleg PapPet-nyulat készíteni.


2012. március 31.

Jakifészek – azaz Majomparádé: a MARA Factory kiállításához kapcsolódó bábelőadás és foglalkozás. Akik itt voltak február 11-én, nagyjából sejthetik, mire számítsanak (lehengerlő élményre).


2012. március 24.

Színpompás szobrok készítése a leghétköznapibb anyagokból Bács Emesével. Várható eredmény: Centre Pompidou a Két Egérben! :)

2012. március 17.

Szalóki Ági közreműködésével közös énekléssel, tavaszvárással, jobbnál jobb dalokkal ünnepeljük az 1848-as forradalmat és szabadságharcot.A délelőtt második részében várunk minden vállalkozó kedvű gyereket és felnőttet kreatív versíró műhelyünkbe.


2012. március 10.

Kapcsolódva a március 9-én megnyílt kiállításhoz mitológiai lénykészítés lesz Molnár Olgival. Minimálgrafika + fokozott kreativitás kisebbeknek és nagyobbaknak is.

Képek a foglalkozásról »


2012. március 3.

Tiéd a város – Városmakett-építés. A kultúrAktív Egyesület műhelye. A foglalkozás során közösen álmodhatjuk újra Budapest (most elsősorban a Ráday utca környéke) tereit és utcáit, gondolkodhatunk arról, hogy miért is szeretjük ezt a várost és mi az, amit megváltoztatnánk. A nagy építkezésre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat!


2012. február 25.

Habkarton-építészet – vendégünk Ocztos István. Habkartonból kivágott 6 cm x 10 cm-es lapokból épület, híd, építmény építése, egy kevés ragasztó és rengeteg gombostű segítségével. A végén fénykép készül a műről és az alkotóról, alkotókról.


2012. február 18.

Mitológiai szörnyek készítése kollázzsal – Hallottál már az egyszemű Küklópszról és a százszemű Argoszról? Ismered a szfinxet és Pegazust? Hallgass meg néhány mitológiai történetet, és válaszd ki a kedvencedet. Gyere és fesd meg, vágd ki és ragaszd össze kedvenc szörnyedet Kőszeghy Csilla illusztrátorral.


2012. február 11.

Majomparádé – bábelőadás és bábkészítés: vendégünk a MARA-factory. Lesz mini bábelőadás, amit 3 éves kortól ajánlunk. A mese címe Jakifészek, írta Várszegi Adél. Az előadás utáni kézműves foglalkozáson (mi mást!) majmot lehet készíteni.

Képek a foglalkozásról »

A Budapest Moms tudósítása »


2012. február 4.

Tiéd a város – Makettépítő workshop gyerekeknek. A gyerekeknek szóló városismertető könyvsorozatához kapcsolódóan modellépítő workshopot szervez a kultúrAktív Egyesület. A foglalkozás során közösen álmodhatjuk újra Budapest tereit és utcáit, gondolkodhatunk arról, hogy miért is szeretjük ezt a várost és mi az, amit megváltoztatnánk. A nagy építkezésre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat!


2012. január 28.

Színek és tükröződések – Színezés, tükrözés, vágás Ocztos Istvánnal: „A kisebbekkel színezünk, választhatnak a rajzaim közül. Színes papírlapokat összehajtogatunk, mintákat vágunk bele, s megnézzük mi sül ki belőle. Rajzolunk felhőt, madarat, virágot, pillangót, kivágjuk – a tükörképét is – felragasztjuk hurkapálcára.”

2012. január 21.

A szobában tavasz van – Játék és alkotás Oravecz Imre versével. Vendégünk Liszkay Vera.

 

Képek a foglalkozásról »


2012. január 14.

Papírlények világa – Az én mesehősömmel mindig történik valami. Vendégünk Vadászy Eszter.

Képek a foglalkozásról »