Színes egér: szombati foglalkozások

„Színes Egér” = hétről hétre újabb művészeti és irodalmi foglalkozások. Minden szombaton 11-től lehet jönni. Ez időnként művészeti foglalkozást, időnként más alkotó tevékenykedést jelent. Mindenki jöhet, aki már biztonsággal tud bánni az ollóval. (Ötévesnél kisebbeknél azonban kérjük, hogy egy kísérő is legyen jelen.) Megjelenés olyan ruhában, ami nem baj, ha bekoszolódik.

Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

Május 28.

11.00 Pötty Játék: igazi gyereknapi könyvbemutató! Igazi pöttyös délelőtt! Kép, szó, tapintás: ismerkedj meg a sárga pötty kalandjaival. Játssz Hervé Tullet új könyvével, a Pötty Játékkal. Meséljük tovább a sárga pötty és a fekete vonal történetét új új kalandokkal és új pályákkal. A könyv és a foglalkozás óvodás kortól ajánlott, a belépés ingyenes. A könyvbemutató idején a Pötty Játék 25%-os kedvezménnyel vásárolható meg! (Facebook-esemény itt.)

 


Május 21.

11.00 Szörnyrajzolás Vesztl Fannival. Egy-egy kivágott szörnyrészletből kiindulva készítheti el ki-ki a saját szörnyét.


Május 14.

11.00 Kiállításbúcsúztató Ostástka-színezőklub: ez Medve Zsuzsi kiállításának utolsó napja. Kipróbálható néhány úajbb változat a nagyszerű Ostástka-színezőből, és ostástkás lufikat is készítünk!


Május 7.

11.00 Kezesbárány, lábasjószág: papírból a saját ujjaink felhasználásával mozgó kezű-lábú állatokat készítünk.

A képen épp egy kezesbárány látható.


Április 30.

11.00 Anyák napi virágoskert: selyempapírból, hurkapálcából és hunagrocellből virágoskertet készítünk Kiss Eszterrel. Anyák napi ajándéknak ideális!

A kép illusztráció, ennél több virág lesz a kertben


Április 23.

11.00 Sárkánygyár Vesztl Fannival

Sárkányokat készítünk és színes fonalakkal színezzük ki őket. Emellett készíthetünk mozgatható szárnyakat is nekik, hogy valóban szárnyalhassanak...


Április 16.

11.00 Mese a Föld keletkezéséről

Réges régen mikor még nagyapa nagyapját is bölcsőben rengették, sőt még régebben, mikor az emberek és az állatok egy nyelvet beszéltek, sőt még annál is régebben mikor még a nap akkorka volt, mint egy borsó és a fénye akkora mint egy gyertyaláng, akkor történt, hogy...

A folytatást megtudhatjuk a szombaton, amikor Tóth Olivér Artúr előadásában hallhatunk a világ teremtéséről. Utána pedig mindenki kipróbálhatja a bolygógyúrásban, hiszen három dimenziós térképeket készítünk.


Április 9.

11.00 Fekete-fehér állatok: újságpapírra nyomott mintákból egészítünk ki állatokat csak fekete és fehér festékkel. Melyik a kedvenc fekete vagy fekete-fehér állatod? A pingvin? A panda? A fekete párduc? A zebra? A varjú? A foglalkozást Máray Mariann tartja.

Április 2.

11.00: Készíts saját faliórát! Illetve díszíts fel egy óralapot, ha jól sikerül, érdemes beleszerelni egy óraszerkezetet!


Március 26.

11.00: Tavaszi mesés pop-up foglalkozás a Kisladikkal. Gyertek papírból tavaszt varázsolni a Kisladikkal! Meghallgatunk két gyönyörűen illusztrált mesét a természet szeretetéről, és a minket körülvevő élővilág iránti gondoskodásról. Megismerkedhettek a pop-up készítés alapjaival, elkészíthetitek saját pop-up kerteteket!


Március 19.

11.00: Grimaszoló arcok, vendégünk: Vesztl Fanni. Arcokat készítünk mozgatható részekkel, így mosolyogni, mérgelődni, megijedni vagy csodálkozni is tudnak majd, attól függően hogy hogyan állítod be a különböző részleteket.

 

 


Március 12.

11.00: Paszorfú és Kecsketorzi, ­ avagy rendhagyó Gergelyjárás a Két Egérben. Mesével, zenével, közös játékkal nézünk együtt utána, hogy mit is rejt ez a régi hagyomány. A közös kutakodásban Tóth Olivér kobzos­ mesemondó lesz segítségünkre.

(A képen látható kobzos nem Tóth Olivér.)

Mi az, hogy Paszorfú? És az, hogy Kecsketorzi? Kiderül szombaton.


Március 5.

11.00: Hamisítás! Találtunk egy halom régi, megsárgult papírt, ezeket most szombaton hamisításra használjuk: készítünk álrégi dokumentumokat, rajzokat, térképeket. (Talán elkészítjük a Két Egér alapító okiratát 1766-ból...)


Február 27.

11.00: Klasszikus zenéről gyerekeknek hegedűvel és zongorával – Vendégünk Simon Attila

„Népszerű klasszikus példákon keresztül ismerkedünk a billentyűs és vonós hangszerek közötti különbséggel. Játszunk a tempókkal és ritmusokkal, megtanuljuk Mozart első művét, eltapsoljuk a saját nevünket, sőt meg is zenésítjük... Bővebben rólam: simonattila.blogspot.hu


Február 20.

11.00: Népmesekincstár mesefoglalkozás Bajzáth Máriával nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak.

Bajzáth Mária a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője, a paloznaki Meseközpont vezetője.


Február 13.

A varjak és a csörgőkígyó: könyvbemutató


Február 6.


11.00: Gyerekjóga nyílt nap


Január 30.

11.00: A béka és a légy – a tél közepén Vesztl Fanni igazi nyári hangulatot varázsol a Két Egérbe. Azt a játékot fogjuk legyártani, amikor a béka elkapja a legyet (igazából persze a guriga fogja el a fagolyót).


Január 23.

11.00: Borarti nyílt nap

Szabad alkotás (elsősorban) újrahasznosított anyagokból. Aki jár a szerdai alkotóműhelyre, annak most egy kis szombati ráadás, akik nem járnak, azoknak pedig itt a lehetőség, ki lehet próbálni!


Január 16.

11.00: Danny mesél a Két Egérben!


Január 9.

11.00: Üdvözöl a jeti – térbeli barátságos és mérges jetiket készítünk, megvizsgáljuk, milyen gesztusokkal tudja megmutatni nekünk a jeti (aki tudvalevőleg nem beszél), hogy éppen örül nekünk, vagy mérges, netán éhes...

 


December 19.

11.00 Karácsonyi dúdoló a Borsa együttessel: Hogyan csilingelnek az angyalok? És mi lehet az az urálás? Megtudhatjuk, ha a Borsa együttessel tartunk ezen a röpke utazáson a Kárpátokon is túlra Moldvába. E játékos kis-koncerten, felcsendülnek majd a csángók dalai és mindenkinek lehetősége nyílik, hogy kipróbálja, milyen is egy karácsonyi koncerten zenélni.

Akik rajtatok kívül zenélnek: Maninnger Katica, Réfi Noémi, Tóth Péter, Tóth Olivér

Utána pedig karácsonyi csomagolópapír-készítés Vesztl Fannival.

A foglalkozás ezúttal ingyenes!


December 12.

11.00: Luca napi praktikák gyerekeknek – mese és alkotás a boszorkánynyargalászás és a varázslatok jegyében. Vendégünk Restár Zsófia. Mese, varázsigék, boszorkányfelismerés, varázskarkötő-készítés.


December 5.

Délelőtt: 11.00 Fázik-e a cinege? Hogyan vészelik át a telet a madarak? És mi hogyan segíthetünk nekik. Vendégünk Schmidt Emese. Sokat megtudhatunk arról, hogyan készülnek a télre az állatok, főként a madarak. Készítünk mindenféle madárétket is.

(Orbán Zoltán felvétele)

Délután: 16.00 Álszakáll-, püspöksüveg- és rénszarvasagancs-készítő műhely annak örömére, hogy jön a Mikulás... Tart egészen a Téli szalon megnyitójáig!


November 28.

11.00 Könyvbemutató: Nick és Tesla – A titkos ügynökök összecsapása

Kémtörténet, ujjlenyomatok, rejtett kamerák, kódtárcsák. Tudós Bob legújabb könyvének bemutatóján a Bölcs Kavics közreműködésével kémelhárító műhellyé alakul át a Két Egér.
Elsősorban kis- és nagyobb iskolásokat és kalandvágyó szülőket várunk.
A könyv: Nick és Tesla – A titkos ügynökök összecsapása a Cerkabella és Vivandra közös kiadásában jelenik meg.


Nick és Tesla – A titkos ügynökök összecsapása (részlet)

Esemény a FacebookonRészlet a könyvből


November 21.

11.00: Harapós állatok – animációkészítés Vesztl Fannival: Harapós, mosolygós, óriás-nyelvű vagy éles fogú... Döntsd el te, hogy milyen lesz az állatkád, amikor kinyitja a száját!

 


November 14.

11.00: Origami állatok


November 7.

11.00: Állatok ábécéje – könyvbemutató és műhely Máray Mariannal, a könyv szerző-illusztrátorával. Válassz állatot a neved kezdőbetűjével, és készítsd el a saját könyvlapodat!


Október 31.

11.00: Hangszersimogató és DJ-óvoda nem csak óvodásoknak DJ Pandával

Közreműködő zenészek:
Bordás Zoltán – mindenféle dobolhatók
Szalkay Dávid – rezesbanda
Szlávics Anna – mindenféle fújhatók
Tóth Olivér Artúr – koboz és más pengetősök
DJ Panda – villogó izék


Október 24–30.

Folyamatos színezőklub: az őszi szünet alatt szombati és hétközbeni programjaink is elmaradnak, cserébe a szünet teljes ideje alatt bármikor lehet jönni a galériára színezni – a színezők és az eszközök adottak.


Október 17.

11.00 – Gyerekjóga Szentgyörgyi Hannával


Október 10.

11.00: Miniatűrök és miniatúrák: apró képeket készítünk, miniatűröket, miniatúrákat, medalionokat. Ki tudja melyik melyik?

(A fotón látható kis képeket Máray Mariann készítette.)


Október 3.

11.00: Öltöztessük fel együtt őszi ruhába a fát! A Színes egér vendége Vesztl Fanni. Ezúttal nem hulanak a levelek... épp ellenkezőleg. Mi magunk készítünk gyönyörű őszi leveleket, majd felöltöztetjük a fát a galéria falán.

(A lenti kép nem teljesen pontos, mert most nem levelekből készítünk valamit, hanem magunk készítjük a leveleket.)


Szeptember 19. Évadnyitó

11.00 Hova lettek a bojer ökrei? Tóth Olivér Artúr mesél

Új évad a Két Egérben, egy év új története mivel is kezdődhetne jobban, mint egy új történettel, egy új mesével? Tóth Olivér Artúr évek óta foglalkozik mesékkel, mesemondással és foglalkozásaiban megtalálhatóak, mind a nép- mind a műmesék, valamint a népzene, a drámajátékok. Ez alkalommal betekintünk a moldvai csángó mesevilágba. Ahol olyan kérdésekre találhatunk válaszokat, mint hogy hova lettek a bojer ökrei, miért zsákban viszik Palkót a menyországba, vagy milyen az orvossága a párizsi doktornak.


Június 13. Évadzáró

11.00: Szagos Hörigekkók: koncert a Két Egérben


Június 6.

Mindenkit várunk szombat délelőtt 10-től a Vörösmarty téri szabadtéri színezőklubunkon!

Május 30.

11.00 – Gyereknapi mese: Tóth Olivér Artúr mesél

Vót ott, hol vót a sokat emlegetett óperenciás tengeren is túl, de azért az újperenciás tengeren innen egy nagyapám, akinek a szakálla olyan hosszúra növekedett, s annyira bozontos lett lészen, hogy mind a mesék belégabalykodtak, s ottanragadtak. De bíz én nem vagyok rest kibogozni szombaton egyet, s csak egy-két segítő kézre vagyon szükségem, hogy kigabalyítsuk, vajon mi történt a tyukpásztorral, s merre találszik az öreg ördög hátvakarója?Szombaton a Két Egérben választ kaphat mindenki erre vagy valami hasonlóra!


Május 23.

11.00 – Táblafestés, -rajzolás: figyelmeztetés, tájékoztatás... csinálunk vicces és komoly táblákat. Rajzolunk és írunk (a kisebbeknek segítünk írni). Ha sosem gondoltál még arra, hogy táblát készíts, most itt a lehetőség, hogy kipróbáld.

Május 16.

11.00 – Macskaöltöztetés Vesztl Fannival: készítsd el a saját macskakarakteredet (lánymacska, kandúr, kölyök), majd öltöztesd fel mindenféle alkalmakra (tépőzáras ruhadarabokkal, amelyeket szintén te készítesz el).


Május 9.

11.00: Improvizációs árnyszínház Elise Chanellel


Május 2.

A hosszú hétvégén nem lesz foglalkozás. De aki akar, jöhet színezni.


Április 25.

11.00 – Gyerekjóga Szentgyörgyi Hannával


Április 18.

11.00 – Asimpa és sok más furcsa szó: tervezz könyvborítót, a könyv címe lehet az, hogy Asimpa, de lehet bármi más általad kitalált furcsa szó. És e is kezdheted megírni a könyvet... (Egyébként van egy könyv, aminek a címe Asimpa...)


Április 11.

11.00 – Varázslatos figurakészítés: Gyertek a Kisladikkal egyszerű kartonalakokból és rengetegféle furcsa alapanyagból egyedi különleges figurákat, és mini varázspálcákat alkotni.

Ez most van a facebookon is: itt lehet jelentkezni (de nem muszáj, elég, ha jöttök).


Április 4.

11.00 – Nyúlhajtogatás: A húsvét előtti Színes egérben szokás szerint meg lehet tanulni nyulat hajtogatni (a kicsiknek egy egyszerűbbet, a nagyobbaknak egy nehezebbet). A program ingyenes.

Március 28.

11.00 – Márványozás | Suminagashi: Szombaton márványozás Máray Mariannal. És aki azt hiszi, hogy csak papírt márványozunk, téved: mindent! (ami márványozható).


Március 21.

11.00 – Tengelic a Ráday utcában? Kezdjük a tavaszt a madarakkal! Milyen a hangjuk, hogyan lehet felismerni őket, hogyan raknak fészket? Vendégünk Schmidt Emese lesz a Magyar Madártani Egyesülettől. (Érdemes figyelni, egy ideje már újra dalolnak a rigók.)

(Igen, ezt a tengelicet egyszer a bolt előtt fényképeztük, itt a Ráday utcában.)


Március 14.

11.00 – Gurigaszörnyek, gurigaállatok: kora tavaszi alkotás, újrahasznosítás Vesztl Fannival.


Március 7.

11.00 – Hogy kerül a madár a kalitkába? (Vagy a pók a hálójába? Na, és a hal az akváriumba?) Taumatrópot készítünk, és más egyszerű mozgóképes technikákkal is megpróbálkozunk.

 


Február 28. 11.00: Agyagbagoly és más agyagállatok


Február 14.

11.00 ˜– Izgő-mozgó madarak: Színpompás, mozgatható (csőrű, lábú, szárnyú) madarakat készítünk Vesztl Fannival. Fanni szerint, ha hazahívjuk a költöző madarakat, azzal siettetni tudjuk a tavasz érkezését. Meglátjuk.


Február 7.

11.00 – Karneváli készülődés Vesztl Fannival


Január 31.

11.00 –  Szimmetriavadászat: a régi, legbiztosabb módszerrel és egy furcsa állagú festékkel szimmetrikus kompozíciókat készítünk Máray Mariannal.


Január 24.

11.00 – Öltöztesd át a könyveidet! Védőborítót készítünk. Mindenki hozza magával a felöltöztetendő könyvét! » Részletek…


2015. január 17.

11.00 – Origami műhely Elise Chanellel. Vízililiomok, tulipánok és sok más izgalmas pappírvirág készítése kezdőknek és gyakorlott origamisoknak is!

Origami workshop: Paper flowers | Atelier origami : Fleurs en papier


December 20.

11.00 – Csomagolópapír-díszítés: Mintás csomagolópapírokat készítünk elsősorban nyomdázással, másodsorban stencilezéssel. Akár 10 perc alatt is előállhat egy látványos csomagolópapír, de természetesen lehetőség van elmélyült munkára is. Dolgozhattok a mi papírjainkra és persze hozott papírra is. (És maradtak még a múlt hétről üres kártyanaptáraink is!)


December 13.

11.00 – Kártyanaptár-készítés: Itt a lehetőség teljesen egyedi 2015-ös kártyanaptárak készítésére. Ezúttal kis kompozícióban kell gondolkodni. A kész naptárakat lelakkozzuk, hogy tartósabbak legyenek. Saját használatra és ajándéknak is! (Ez a szombat sajnos munkanap, de ha jól értjük a szituációt, nem iskalonap, na mindegy... ettől függetlenül mindenkit várunk.)


December 6.

11.00 – Mikulás a Két Egérben rengeteg marcipánnal!


November 29.

11.00 – Lindbergh: Egy repülő egér kalandos története – Könyvbemutató


November 22.

11.00 – Őszi színezőklub Máray Mariannal: az őszi színezőklubon (ki gondolná) őszi képeket színezünk... meg sok egyéb színezőlapot, színezőkártyát.


November 15.

11.00 – Kistigriscsíkozó és Hánylábú-bemutató: Szombaton is ellátogat hozzánk Nagy Diána, akivel a kisebbek visszaszerzik Szása, a szibériai kistigris csíkjait; a nagyobb óvodások és kisiskolások pedig a Hánylábú című foglalkoztatóval ismerkedhetnek meg.

Kistigriscsíkozó és Hánylábú-bemutató a Facebookon


November 8.

11.00 – Zenezug


Október 25.

11.00 – A nagy falevél akció: Mivel még mindig vannak befestetlen, átalakítatlan falevelek a városban, mi most Vesztl Fannival gondoskodunk róla, hogy ne maradjon így. Gyertek!


Október 18.

11.00 – Zenezug kicsiknek


Október 11.

11.00 – Egy szempár adott... te döntöd el ki lesz, mi lesz belőle. Rajzolj, ragassz!


Október 4.

11.00 – Nick és Tesla: könyvbemutató


Szeptember 27.

11.00 – Folt és vonal: Elkészítjük az évad első közös óriásképét hosszú és rövid vonalakkal, apró és hatalmas foltokkal.


Szeptember 20.

11.00 – Sárkányjárgány: könyvbemutató Rutkai Borival


Június 14.

11.00 – Színes egér a Vörösmarty téren: Színezőklub Máray Mariannal.
Meg lehet ismerkedni új színezőnkkel, amelynek címe Szerda, és egy francia zenész egér egy napját meséli el.


Június 7.

11.00 – Májusi Zenezug Kormos Marcsival. Zene, mozgás, hangszerek. Ezúttal nemcsak a legkisebbeknek, hanem óvodásoknak is!


Május 31.

11.00 – Világ a mikroszkóp alatt: Hogy képzelsz el egy vírust vagy egy baktériumot, milyenek a gyerekeik, barátaik, városaik. Rajzold meg!

Ezt a foglalkozást az Anorak magazin képe ihlette.


Május 24.

11.00 – Gyereknap: Fura figurák a veteményből (Kollár Borival) » Részletek…


Május 17.

11.00 – A könyvlapok új élete: könyv-újrahasznosítás Vesztl Fannival. A Kis Könyves Éj idején már ki lehetett próbálni, mi minden gyártható könyvlapokból. Akik akkor nem voltak itt, most pótolhatják.


Május 10.

11.00 – Májusi Zenezug Kormos Marcsival. Zene, mozgás, hangszerek. Ezúttal nemcsak a legkisebbeknek, hanem óvodásoknak is!


Május 3.

11.00 – Cserépfestés anyák napjára

Kis virágcserepeket festünk ki akrilfestékkel, hogy tartós legyen (az apáknak, testvéreknek csak az a feladata, hogy szerezzenek beleültethető virágot).

A cserepek már alig várják, hogy valaki kifesse őket.


Április 26.

11.00 – Tojástartóarcok

Egy újabb lehetőség arra, hogy a valami szépet csináljunk a tojátartókból. Vesztl Fanni újra!

 


Április 19.

11.00 – Húsvéti nyúlhajtogatás és színezőklub

A hagyományoknak megfelelően idén is meg lehet tanulni az origami nyulat, és lehet szöszmötölni a húsvéti színezőlapokkal.


Április 12.

11.00 – Költészet(más)napi gerillakertészkedés: idén is megkíséreljük mi is kicsit szebbé tenni a Ráday utcát. Virágokat ültetünk a bolt előtti ágyásba. Mivel mindezt a költészet másnapján tesszük, a virágok közé verses táblákat állítunk. És mindenki maga is megpróbálkozhat a versírással!


Április 5.

11.00 – Áprilisi Zenezug Kormos Marcsival. Zene, mozgás, hangszerek. Ezúttal nemcsak a legkisebbeknek, hanem óvodásoknak is!

 


Március 29.

11.00 – Mondragó: A beszélő fák. Könyvbemutató. » Részletek...


Március 22.

11.00 – Füzetgyártó műhely: mi már elkészítettük a saját füzeteinket, most te is tervezhetsz borítót, hajthatsz, tűzhetsz kockáslapos vagy sima füzetet!


Március 8.

11.00 – Tavaszhozó virágok: Tavaszi virágcsokrot készítünk tojástartóból (és mindenféle másból) Vesztl Fannival.


Március 1.

11.00 – A jól is mert Zenezug Kormos Marcsival. Zene, mozgás, hangszerek. Ezúttal nemcsak a legkisebbeknek, hanem óvodásoknak is!

 


Február 22.

11.00 – Álomgyűjtés, álomrajzok: Emlékezz vissza egy olyan álmodra, amit mindenkinek szívesen elmesélnél! Lejegyezzük, majd kiválasztjuk az alomhoz legjobban illő technikát, amivel elkészülhet az álomrajz.

Ezt a képet Matthew Houston készítette, a The Perfect Sleepwalkewr című könyvben van, ami spanyol gyerekek álmai alapján készült. Korábban hosszabban írtunk róla.


Február 15.

11.00 – Farsangi fejdíszek. Vendégünk: Kollár Bori. Készítsd el a saját fejdíszedet velünk!

Minderről bővebben a Borarti blogon...


Február 8.

11.00 – Állati keveredés! Vendégünk: Vesztl Fanni. Húzz két kártyát, majd alkoss egy vicces keverék lényt!

 


Február 1.

11.00 – Lovas színezőklub Máray Mariannal: A lómániások nagy napja. A számát sem tudjuk, hányféle lovat, pónit, pegazust, unikornist lehet ezen a szombaton kiszínezni a Két Egérben. Ráadásul itt a lehetőség megismerkedni a Két Egér új színezőfüzetével... a címe: Lovak és lovasok!


Január 25.

11.00: Faállapot: fessünk fára! Mert fára festeni jó. Ezt most mindenki kipróbálhatja különféle falapokon, fadarabokon, faágakon, sőt sámlin és hokedlin is. (Insprirációul szolgálhatnak Léva Dóra egy régi szekrény darabjaira festett képei...)


Január 18.

11.00 – Pislogó bagoly, pislogó robot... Vesztl Fannival. Fanni módszerével nemcsak bagoly vagy robot, hanem tulajdonképpen bármilyen pislogó, kacsintó, mozgó szemű lény elkészíthető. Kedvcsinálónak itt az alábbi videó.

 


2014. január 11.

11.00 – Téli állatöltöztető O. Horváth Rékával: A szavannán már síszünet van! Tegnap repülővel érkezett hozzánk Afrikából az elefánt, a zsiráf és néhány gekkó. Csatlakozott hozzájuk a jemeni kaméleon is, de sajnos elkeveredtek a bőröndjeik, nincs egy szál ruhájuk sem, és vacognak a nagy hidegben. Gyere, és segíts nekik felöltözni! Készítsünk együtt kollázst! Rajzolhatsz szivárványos bundát, szabhatsz papírból kabátot vagy sapkát, ragaszthatsz újságbakancsot, vagy tervezhetsz olyan téli ruhát, ami csak eszedbe jut. Ha ügyes vagy, egyik állat sem fog fázni.


December 14.: Karácsonyi lámpások: Színes egér utoljára 2013-ban


December 7.

11.00: Mikulás és munkatársai mozgatható változatban. Bár ez a szombat munkanap, mégis lesz Színes egér! Színezz, díszíts, állítsd össze és vágd ki saját kis csapatodat! Télapó, krampuszkák és rénszarvasok várnak a Két Egérben. A foglalkozást Vesztl Fanni vezeti.


November 23.

11.00: Vágás, hajtás, ragasztás Nagy Diával – A Babageometria szerzője ezúttal kicsit nagyobbaknak tart foglalkozást (kb. 5 éves kortól): papírból készítünk fekete-fehér és színes térbeli lényeket Nagy Diána minimálgrafikái alapján. (És közben az alkotó jelenlétében lehet megnézni a Kontraszt című kiállítást!)


November 16.

11.00: Zenezug kicsiknek Grasso-Kormos Máriával

A Zenezugban nemcsak a Gyí paci paripára, hanem Schumann Szilaj lovasára is lovagoltatunk, a Moldván hajózunk és a Diótörővel táncolunk... A foglalkozást elsősorban 0-3 éves gyerekeknek ajánljuk.

Szándékunk az, hogy a Két Egérben heti rendszerességgl legynek Zenezug foglalkozások. Most itt a lehetőség kipróbálni!

A Zenezugot Grasso-Kormos Mária tartja, aki óvó- és tanítónői tapasztalatokkal is rendelkező zenész, zentanár.


November 9.

11.00: Hol a mesénk? Könyvbemutató játék


Október 26.

11.00: Őszi, repülős színezőklub Máray Mariannal: egeres és repülős színezőlapok és színezőkártyák színezése a legváltozatosabb technikákkal. Ráadásul Máray Mariann dedikálja a frissen megjelent A repülés története – egerekkel című színezőfüzetét!

 


Október 19.

11.00: Készítsd el a kedvenc bogarad!

Katicákat és mindenféle más, kedves (vagy kevésbé kedves) bograrat készítünk Vesztl Fannival: a végeredmény aztán lehet kitűző, hajcsat vagy éppen pórázon vezethető házi rovar.


Október 12.

11.00: Sosem látott labirintusok

Amikor Ariadné fonala az előzmény. Kipróbáljuk a labirintuskészítés egy (számunkra) új módszerét!


Október 5.

11.00 Leporellókészítés


Szeptember 28.

11.00: Őszi színezőklub Máray Mariannal


Szeptember 21.

11.00: Papír pacsmagoló – Borarti for kids műhelyfoglalkozás

Mindent, ami a kezünk ügyébe kerül, festékbe mártunk, és megvizsgáljuk, milyen lenyomatot hagy a papíron. Izgalmas kísérletezés színekkel, formákkal, hangulatokkal.
Gyere, és hozz magaddal te is olyan tárgyat, termést, bármit, aminek kíváncsi vagy a festékes nyomatára! Készítsd el a saját tervezésű tapétamintádat, csomagoló papírodat!

Nagyszerő alkalom megismerkedni Kollár Borival és a keddi Borarti alkotóműhelyünkkel!


Szeptember 14.

11.00 Bevezetés a pixelgrafikába: kockás papírra nyomdázunk, pontonként rakunk össze képeket, közben megpróbáljuk megfejteni Kárpáti Tibor egyik kedvenc munkamódszerének titkait.


Június 15.

11.00: Dinónyomtatás Kőszeghy Csillával. (Az évad utolsó Színes egere) » Részletek…


Június 8.

11.00: Lepkefal – az egész könyvhét ideje alatt lehetősége van mindenkinek a saját kiszínezett lepkéjével hozzájárulni a lepkefalhoz, a Két Egérben készülő nagy közös alkotáshoz. A Színes egér ideje alatt pedig (a lepkeszínezés és -ragasztás mellett) lehetőség van virágokat, növényeket készíteni a lepkék mellé. Aki szereti az óriás kompozíciókat, annak itt a helye!

(Ez itt a kiinduló állapot... és a falnak csak egy kis része!)


Június 1.

11.00: A nagy színkeverés: óriási felület, rengeteg festék, itt a lehetőség a kísérletezésre... (Mindenki összekoszolható ruhában jöjjön!)


Május 25.

11.00: Gondold újra a környezetedet! Kreatív újrahasznosítás gyerekeknek Kollár Borbálával. Szabad alkotás, kísérletezés újrafelhasznált anyagokkal.

Lásd még: Borarti blog


Május 18.

11.00: 3 labda – zsonglőrlabda-készítés és zsonglőrködés Halász Ákossal, a Tűzfészek Társulat tagjával.


Május 11.: Virágok és kerti állatok – gerillakertészkedés és színezőklub


Április 27. 10.30 Ringató


Április 20.

11.00 Tervezzük meg a tűzfalakat Ocztos Istvánnal.


Április 13.

11.00 Az eszemet tudom: könyvbemutató


2013. április 6.

11.00 Liliputi trónkövetelők: könyvbemutató Kiss Ottóval és Kárpáti Tiborral.


2013. március 30.

11.00 Húsvéti színezőklub Máray Mariannal!


2013. március 23.

Ringató családi délelőtt (kezdés: 10.30-kor!)


2013. március 16.

Nincs foglalkozás... de egész délelőtt lehet jönni színezni a Színezőklubba!

2013. március 9.

10.30 Furagura, kreatív játszótér

Egy végtelen papírtekercs és néhány gura, amelyek csoda fura figurákká válnak a papíron a kezed által.

Ez a kreatív játszótér csoportos rajzos társas, ahol történeteket, meséket hozunk létre a játszótársunkkal......élettereket alkotva, fantáziánk élettereit és lakóit, így a mesehelyszínen vagy akár az univerzumban… Gyere rajzoljuk együtt, töltsük be a papír fehérségét közösen: emberekkel, állatokkal, fantázia lényekkel!

A foglalkozást Kormos Mercedes tartja.


2013. március 2.

11.00 Két kis dinó papíron, pólón

Ismeritek Trikót és Nyammot a két kis dinót? Most szombaton megismerhetitek őket, vagy ha már ismeritek, akkor
játszhattok velük, sőt a pólótokra is felfesthetitek őket! Játékos foglalkozás, dinók rajzolása és festése, és pólófestés Berg Judit Két kis dinó sorozatának illusztrátorával, Kőszeghy Csillával. Egyszínű (lehetőleg fehér) pólót hozzatok!


2013. február 23.

11.00 Kismadár és Kóró: bábos délelőtt a Két Egérben!


2013. február 16.

10.30: Ringató családi délelőtt (ezúttal Hazay Annamáriával), utána diavetítés (11.45-től)!

Utána senki se menjen haza, mert 11.45-től diavetítés – régi és új mesék a falon!

A Ringatóra a családi belépő 1000 Ft, a diavetítés ingyenes.


2013. február 9.

Az emlékfoltozók – könyvbemutató Máté Angival és Rofusz Kingával 11.00-tól!


2013. február 2.

Tűzzel festett képek. Farsang ideje van. Gyertyával és zsírkrétával segítünk a világosságnak elűzni a sötétséget. A foglalkozást Mészáros János tartja.

Kezdés 11.00-kor.


2013. január 26.

Ringató családi délelőtt. Kezdés 10.30-kor!


2013. január 19.

Komplex francia mesepedagógiai foglalkozás bemutató Estelle Karadyval.

Szeretném meghívni gyermekeiket egy francia nyelvű (magyarul is lefordítok mindent) komplex mese foglalkozáson, ahol lesz mesélés, képzeletjáték, sok mozgásos és drámajellegű játék és ha belefér még relaxáció is! Egy rendkívül inspiráló mesepedagógiai képzésen vettem részt nemrég Bajzáth Máriánal, Boldizsár Ildikónál és Pápes Évánál, és szeretném szombaton megosztani a gyerekekkel mindazt amivel meggazdagodtam.


2013. január 12.

Diafilmnézés, aki mesél: Székely Gyöngyvér.


December 8.

Kalas Zsuzsa: A szeretettolvajok című könyvének bemutatója


December 1.

Tatu és Patu, a szuperhősök  – könyvbemutató, dedikálás, szupercucckészítés. » Részletek…


November 24. 11.00

Nyomdakészítés Vadászy Eszterrel (Csipesz Alkotóműhely).


November 17. 11.30

Zenés Minivilág-matiné: Zenés matinéra hívunk gyermekeddel együtt a Két Egér Könyvesboltba, a város szívébe. A Ráday utcában található hangulatos kis boltban Kárász Eszter, és számos hangszer vár titeket egy kellemes dalolásra, zenélésre. A matinét a Színes Egér eseménysorozat keretén belül rendezzük meg, mely hétről hétre remek művészeti, kézműves és irodalmi foglalkozások várnak minden családot.

November 17-én a minivilág könyveihez kapcsolódóan várunk minden zenélni, táncolni, játszani szerető gyereket mesés – mozgásfejlesztő – drámajátékokkal és sok-sok zenével!

Ez alkalommal megismerkedünk sok különleges hangszerrel, melyeket ki is próbálhatnak a gyerekek. Közösen zenélünk, mondókázunk, énekes drámajátékokat játszunk, és sokat mozgunk. Eszter hoz dalokat és az ukuleléjét: dalol, mondókázik, bábozik a Mi MICSODA mini könyvekhez kapcsolódóan az egybegyűlt közönségnek. A résztvevők megismerhetik a minivilág újdonságait, legfrissebb könyveit!

November 10.

Egyedi kártyanaptár-készítés (2013-as persze): most mindenki elkészítheti első saját 2013-as naptárját. A fantáziának csak a papír mérete szab határt, ami egy kártyanaptár esetében nem túl nagy :)


November 3.

Rémséges délelőtt (utó-Halloween): Dobozokból készítünk szörnyfejeket, amivel aztán lehet rémisztgetni, de ceruza- vagy ecsettartónak is nagyszerű. A szörnygyártásban segítségünkre lesz két illusztrátor: Máray Mariann és Kun Fruzsina.

Aki tud, hozzon konzervdobozt!


Október 27.

Ringató kicsiknek »


Október 20.

Egerek és űrlények Kedvenc lényeink a Két Egér 3. születésnapján. Születésnapi részletek »


Október 13.

Habkarton arcok. Vendégünk Ocztos István.


Október 6.

Gurigacirkusz. Az újrahasznosító alkotás alapjai Papp Esztivel.


Szeptember 29.

A villamos: Kit, mit látunk a villamos ablakában? Egy óriási (4-5 méter hosszú) villamost megtöltünk élettel. Lehet rajzolni, festeni, kollázst készíteni.

 


Szeptember 22.

Utolsó nyitott utca 2012-ben: egész napos program (ingyenes).


Szeptember 15.

A Csipesz alkotóműhely bemutatkozik: Készítsünk golyógurítót Vadászy Eszterrel! (Valami olyasmit, ami a képen is látható.)


Szeptember 8.

Nyitott utca: egész napos program (ingyenes).

Június 16.

A kiállítás rejtélye – nyomozás és profilkészítés Holló Anna kiállításán. Tényleg a naposcsibe lenne az elkövető, vagy inkább a nyulak között keressük? (A macskák is gyanúsak.) A kiállításon ott rejtőzik (minden) válasz.

Június 9.

Könyvheti (nem akármilyen) könyvjelzőkészítés Papp Esztivel. » Részletek…

Június 2.

A foglalkozás sajnos elmarad. Új időpont: június 16.


 

Május 26.

Átváltozott gyerekek – könyvbemutató. Részletek itt »

Május 19.

Amikor a színek felforgatják a világot. A Színes egér vendége Vadászy Eszter. (Nem mellesleg Eszter lesz a házigazdája a hamarosan újrainduló csütörtöki művészeti foglalkozásainknak!)

 


2012. május 12.

A madarak és fák napjára alkalmából Nemes Nagy Ágnes Mit beszél a tengelice? című verséből készíthettek papírmadarakat a Firkaműhely közreműködésével. Hogyan lehetséges ez? Hozz egy nagy adag fantáziát, jókedvet és meglátod hogyan röppenek a betűk a Két Egérben.


2012. május 5.

Vendégünk: Papp Eszti, akivel koi no borit készítünk a japán gyereknap alkalmából. A koi no bori egy japan halformájú zaszlóféleség, amit tradicionalisan áprilistól készítenek májusig, a gyereknapig. 

Erről van szó:

 


2012. április 28.

A szombati foglalkozáson Tóth Krisztina Állatságok címü verseskötetében szereplö fura állatokat keltjük éltre hungarocell lapokból, festéssel. Vendégünk Liszkay Vera.


2012. április 21.

A foglakozás május 5-re került át!


2012. április 14.

Nem lesz foglalkozás.

2012. április 7.

Nem lesz foglalkozás, de igény esetén meg lehet tanulni nyulat hajtgatni, esetleg PapPet-nyulat készíteni.


2012. március 31.

Jakifészek – azaz Majomparádé: a MARA Factory kiállításához kapcsolódó bábelőadás és foglalkozás. Akik itt voltak február 11-én, nagyjából sejthetik, mire számítsanak (lehengerlő élményre).


2012. március 24.

Színpompás szobrok készítése a leghétköznapibb anyagokból Bács Emesével. Várható eredmény: Centre Pompidou a Két Egérben! :)

2012. március 17.

Szalóki Ági közreműködésével közös énekléssel, tavaszvárással, jobbnál jobb dalokkal ünnepeljük az 1848-as forradalmat és szabadságharcot.A délelőtt második részében várunk minden vállalkozó kedvű gyereket és felnőttet kreatív versíró műhelyünkbe.


2012. március 10.

Kapcsolódva a március 9-én megnyílt kiállításhoz mitológiai lénykészítés lesz Molnár Olgival. Minimálgrafika + fokozott kreativitás kisebbeknek és nagyobbaknak is.

Képek a foglalkozásról »


2012. március 3.

Tiéd a város – Városmakett-építés. A kultúrAktív Egyesület műhelye. A foglalkozás során közösen álmodhatjuk újra Budapest (most elsősorban a Ráday utca környéke) tereit és utcáit, gondolkodhatunk arról, hogy miért is szeretjük ezt a várost és mi az, amit megváltoztatnánk. A nagy építkezésre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat!


2012. február 25.

Habkarton-építészet – vendégünk Ocztos István. Habkartonból kivágott 6 cm x 10 cm-es lapokból épület, híd, építmény építése, egy kevés ragasztó és rengeteg gombostű segítségével. A végén fénykép készül a műről és az alkotóról, alkotókról.


2012. február 18.

Mitológiai szörnyek készítése kollázzsal – Hallottál már az egyszemű Küklópszról és a százszemű Argoszról? Ismered a szfinxet és Pegazust? Hallgass meg néhány mitológiai történetet, és válaszd ki a kedvencedet. Gyere és fesd meg, vágd ki és ragaszd össze kedvenc szörnyedet Kőszeghy Csilla illusztrátorral.


2012. február 11.

Majomparádé – bábelőadás és bábkészítés: vendégünk a MARA-factory. Lesz mini bábelőadás, amit 3 éves kortól ajánlunk. A mese címe Jakifészek, írta Várszegi Adél. Az előadás utáni kézműves foglalkozáson (mi mást!) majmot lehet készíteni.

Képek a foglalkozásról »

A Budapest Moms tudósítása »


2012. február 4.

Tiéd a város – Makettépítő workshop gyerekeknek. A gyerekeknek szóló városismertető könyvsorozatához kapcsolódóan modellépítő workshopot szervez a kultúrAktív Egyesület. A foglalkozás során közösen álmodhatjuk újra Budapest tereit és utcáit, gondolkodhatunk arról, hogy miért is szeretjük ezt a várost és mi az, amit megváltoztatnánk. A nagy építkezésre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat!


2012. január 28.

Színek és tükröződések – Színezés, tükrözés, vágás Ocztos Istvánnal: „A kisebbekkel színezünk, választhatnak a rajzaim közül. Színes papírlapokat összehajtogatunk, mintákat vágunk bele, s megnézzük mi sül ki belőle. Rajzolunk felhőt, madarat, virágot, pillangót, kivágjuk – a tükörképét is – felragasztjuk hurkapálcára.”

2012. január 21.

A szobában tavasz van – Játék és alkotás Oravecz Imre versével. Vendégünk Liszkay Vera.

 

Képek a foglalkozásról »


2012. január 14.

Papírlények világa – Az én mesehősömmel mindig történik valami. Vendégünk Vadászy Eszter.

Képek a foglalkozásról »