Az eszemet tudom – könyvbemutató

2013. április 13-án (szombaton) 11 órától a Két Egér vendége Az eszemet tudom szerzője és illusztrátora, N. Tóth Anikó és Békés Rozi.

Gyerektémák gyerekszemmel. N. Tóth anikó beszélget a gyerekekkel mesékről, olvasásról, odabújásról, közben fel-felolvas.

Majd közös alkotás Békés Rozival. Kamarakiállítás a könyv illusztrációiból.

A könyv: Az eszemet tudom (Cerkabella, 2012)


Ízelítő:

Anyarobot

Ha anyának három vagy több karja volna, akkor lenne jó világ! Például vacsorát főzne és közben kártyázna velem. Vagy vasalna és bábszínházat játszana egyszerre. Takarítana és puzzle-t rakna velem – bár ez nem annyira jó ötlet, mert a porszívóval folyton felszippantaná a puzzle-darabkákat. Hajtogatná a ruhákat és gyöngyöt fűzne. Íméleket írna és királylánykoronát készítene. Csomagolná a tízóraimat és megkötné a cipőfűzőmet. Egyidőben fonná a két fonatomat. Mennyi időt meg lehetne spórolni! Kár, hogy anyának csak két karja van. Így mindig várnom kell, mikor végzi el a temérdek dolgát, hogy végre megölelhessen.

*

Amióta az eszemet tudom

Vannak napok, amikor sehogy se akar vágni az eszem. Szívesebben lustálkodik, ahelyett, hogy kapcsolna vagy pörögne. Sőt néha inkább elmegy, nehogy valamit forgathassak benne. Sokszor bárhogy noszogatom, biztatgatom, nem áll kötélnek. Hát az elég kínos dolog. Különösen akkor, ha éppen dolgozatot írunk, és eszem ágában sincs a megoldás. Olyankor kénytelen vagyok a szomszédomra sandítani. A tancsi persze rögtön görbe szemmel néz rám, és felszólít, hogy inkább mozgassam meg az agyamat, hátha eszembe jut a megfejtés. Azt hiszi ugyanis, hogy egyszerűen csak lassú az észjárásom. Nem éri fel ésszel, hogy vannak napok, amikor egyáltalán nem hajlandó vágni az eszem.