Különös könyvek karácsonyra

Ajándékként általában személyre szabott könyvet keresünk (feltéve, hogy örömet akarunk szerezni vele). Vannak azonban olyan könyvek, amelyek valamilyen sajátságuknál fogva észrevetetik magukat, ajándékok akarnak lenni. Ezekhez már csak a könyvre szabott személyt kell megtalálni. (Egy közös még van ezekben a könyvekben: olyan gyerekkönyvek, amelyeket valamilyen okból nyugodtan lehet ajándékozni felnőtteknek is.)

Ezer mester

A Pápaszem pontosan azt nyújtja, amit egy Kárpáti Tibor-könyvtől elvárhatunk. Az ember el-eljátszik azzal, hogy képes (metaforikus, metonimikus stb.) kifejezéseket megpróbál a tényleges képi szinten elképzelni, ez magában is vicces. Ehhez jönnek a Kárpáti-rajzok fekete-fehér-pirosban. És könyv mérete is telitalálat!


Sárkányrajzolás

A Nagy sárkányrajzolós könyv az, amit a cím ígér (és sokkal több, mint amire a borító alapján gondolnánk). Tényleg meg lehet tanulni belőle sárkányt rajzolni, pontosabban a földrészenként sokan eltérő sárkányokat. Egyúttal tehát sárkány-ikonográfiai tudástár is. Sárkányt rajzolni igazi meditatív tevékenység.


Mankamese

Azt szoktuk meg, hogy a van a mese, majd (különösen, ha film is készül belőle) jön a merchandise, ennek részeként pedig a figurák, plüssök, egyebek. Néha fordítva van, mint például a Mankánál. Ki tudja mennyi Manka készült, míg alkotójuk (Horvát Mónika) előállt ezzel a kis könyvel, ami Manka-tulajdonosoknak szinte kötelező olvasmány.


Gliese 581g

Mirkó A Mirkó csillagközi utazása, avagy csodálatos találkozás a Gliese 581g exobolygó jóravaló lakóival saját kiadású könyvünk. Azonban elfogulatlanul állíthatjuk, hogy az egyetlen magyar nyelvű könyv (igazából színező), ami egy exobolygó élővilágának feldolgozására vállalkozik. Már csak ezért is hiánypótló Rácz Nóra munkája. Forgassák addig is, amíg a csillagászok újra meg nem találják a Gliese 581g-t (ami, úgy tűnik, elveszett).


Megharapni Picassót

A fiú, aki megharapta Picassót A fiú, aki megharapta Picassót besorolhatatlan könyv, csak azt tudjuk, hogy mi nem: nem gyerekkönyv, nem felnőtteknek szóló könyv; nem művészeti könyv, nem memoár, nem, nem, nem. Makacsul ellenáll a besorolási kísérleteknek. Annyit mondhatunk róla, hogy közelebb visz Picasso jelenségének megértéséhez mindenkit: azt is, aki ebben a könyvben találkozik először Picassóval, ahogy azt is, aki már komoly ismeretekkel rendelkezik. Ráadásul hihetetlenül szórakoztató.


További különös könyvek

Végül egy lista azokról a 2010-es könyvekről, amelyekről szintén írahattunk volna (ha elég időnk, energiánk lett volna).

És majdnem mind azok közül, amelyekről a szép könyvek között írtunk.