Mások egere

Időnként meg-megvizsgáljuk, hogy a mieinken kívül milyen (elsősorban) múzeumi egerek vannak a világban. Láttunk már levéltári egereket, a gödöllői kastély egerét, és a zseniális Leo Lionni absztrakt művészetet vizsgáló egereit. Most egy bronzegérrel ismerkedünk meg a stuttgarti gyerekmúzeumból, na, és a MARA Factory két utazó egerével.


A bronzegeret tavaly kaptuk ajándékba (köszönjük Lukin Zsuzsának!), Stuttgartból érkezett. Egy római kori (2-3. századi) egérszobor másolata.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy mit eszik a bronzegér. Mivel nincs kellő tudásunk arról, hogy egy apró rágcsáló a 2. században, a mai Stuttgart környékén mit találhatott, ami így néz ki, csak tippelgetünk a vaniliás karikától a bagelig csupa olyasmire, amit biztos nem.

A bronzegér kétszeresen is múzeumi, egyfelől egy múzeumi tárgy másolata, másfelől pedig, aki megvásárolja, a stutgarti gyerekmúzeumot (Junges Schloss) támogatja – nem is kis összeggel, 40 euróval.

Igaz, átmeneti tárgynak kicsit kemény, de bronzegeret birtokolni így is nagyszerű érzés… De, tényleg, ha tudnánk, hogy mit eszik… Ötletek?


A MARA Factory műkdésével az egyetlen bajunk az volt eddig, hogy az optimálisnál kevesebb egeret festettek. Ez a kis sötét felhő mostanra eloszlott, elkészült az utazó egeres doboz. Itt egyértelműen nem múzeumi egeret láthatunk, viszont kettőt, és nekünk az is jó.

Az egerek valószínűleg egy szépen felújított old timer Opel Rekord C kupé változatában utaznak, amire a jellegzetes keret nélküli ajtóból lehet következtetni (a szakértők most ne vegyék észre a zavaró plusz hátsó kilincset). A hátul ülő egér a a menetzajt túlkiabálva azt énekli, hogy „Let's drive away. Let's leave tomorrow”, közben a karosszérián üti a ritmust. Útjuk a repülőtérig tart.

Ha valakinek nem lenne egyértelmű, hogy mely társadalmi csoporthoz tartoznak ezek az egerek, akkor nézze meg a doboz hátoldalát, ahol látható, hogy már egy tipikus magánrepülőgépen folytatják az útjukat a felhők között. Hová tartanak? Lehet, hogy számukra nem is az úticél a lényeg, hanem maga az utazás?