Másik egerek

A Múzeumi Egérről és unokatestvéréről különféle mendemondák keringenek, hogy tudniillik Spanyolországból vagy Franciaországból származnának. Nem, a mi egereink Budapestről, a Király utcából származnak. (A lakóhelyük, na, az más téma; de most ez nem kérdés.) Vannak azonban a világon más múzeumi egerek is. Nézzük, kik is!

Korábban már írtunk a levéltári egerekről, akik ráadásul épp ketten vannak, mint a mieink. Szinte kötelezően említendő az Egy egér naplója, ahol a főszereplő szintén egy múzeumban kezdi a pályafutását; igaz a lehetőségeket szűkösnek ítéli, és egyfajta szociális emigránsként távozik a múzeumból.

A gödöllői egér, aki herceg

Új fejlemény, hogy a Gödöllői Királyi Kastélynak is van egere. Ráadásul ez az egér herceg!

Herceg Egérváry

A könyv szerzői Faludi Ildikó és Reményi Márton, illusztrátora Ferenc Tamás. Herceg Egérváry nem kis formátumú személy, hiszen ő a kastély tulajdonosa. Az ő humoros kalandjain keresztül a gyerekek rengeteg ismeretet szerezhetnek az épületről és Erzsébet királyné gödöllői tartózkodásairól. A Herceg Egérváry Elemér naplóját 7–12 éves gyerekeknek ajánlják (és persze a szüleiknek).

Még több egeret a múzeumokba!

Egerek és az absztrakt festészet

Az áldott tájékozatlanság… Ha tudtunk volna eeről a könyvről, akkor most valószínűleg nem két egér, hanem két másmilyen állat (pl. két hal? – na, de azok meg hogyan?) járná éjszaka a múzeum termeit. Leo Lionni akkora klasszikus, ráadásul egér (-kollázs) specialista, hogy még szerencse, hogy csak Fridericket és Tillie-t ismertük tőle, de a múzeumba látogató Matthew-t nem.

Matthew

Mert a Matthew’s dream nem másról szól, mint arról, ahogyan egerek az absztrakt művészettel ismerkednek. (Amúgy elképesztő, hogy az angol ismeretterjesztő könyvek képesek olyan kevés szóval megfogalmazni a lényeget – jól! –, amennyivel mi még 20 deka párizsit sem tudnánk kérni a csemegében.)

Hogy mi mindenre alkalmas a Matthew’s dream, arra legyen példa a könyvre alapozott gyerekfilozófiai kérdéssor.

Leo Lionni (1910–1999) egyébként idén lett volna 100 éves, a kiadója elég szép mikroszájtot készített neki ebből az alkalomból, ahol azt is megtanulhatjuk két percben, hogyan készítsünk egeret (sőt az alapanyag is letölthető hozzá).