Majomszámolás a Két Egérben

A MARA Factory a Két Egérbe költözött. Olyan értelemben, hogy április 28-ig nálunk látható a Majomparádé című kiállítás, és olyan értelemben is, hogy a hetente két napon maga a factory is nálunk működik. (A kiállítás anyagának egy része is már a Két Egérben születetett.)


Trivia

A MARA Factory 2011 augusztusában indult, legkönnyebben úgy definiálható, hogy két grafikus-illusztrátor, Máray Mariann és Radnóti Blanka együttműködése. Önmeghatározása szerint: „igényes egyedi készítésű bútorokat, illusztrációkat, játékokat, és teljes gyerekszoba designt nyújt elérhető áron”.

Máray Mariann, Radnóti Blanka, üröm, vanília, zeller, zsálya

Majomparádé

Idén tavasszal több helyen is látható volt a MARA Factory Majomparádé című kiállítása (most éppen nálunk). Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a MARA Factory teljesen majomközpontú. A dolog onnan ered, hogy Máray Mariann az első Aranyvackoron valóban egy majmos témával indult, Radnóti Blankának pedig a Matemaki nevű játékcsomag volt a diplomamunkája.

Majomszámoló

Majd a majom a 2012-es tavaszi kollekció fő témája lett.

Majmos doboz

A nyári kollekció viszont már az állatkertről szól majd. A majmok persze maradnak, de az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak más állatok. (Szerencsés esetben a kollekció ténylegesen kapcsolódni fog a budapesti Állatkerthez. Jó lenne!) Az állatkertes témával kapcsolatban nagyszabású tervei vannak a MARA Factorynak, de nem szabad semmit sem elkiabálni.

Majmok és mások

Formavilág, funkcionalitás, ökológia

A másfél hónap alatt, amit eddig együtt töltöttünk a MARA Factoryval már sikerült valamennyire megérteni, hogy azon túl, hogy humorosak, színesek, szépek, letisztultak, mitől annyira hatásosak a termékeik: (1) tudatosan és következetesen behatárolt a célcsoport, magyarán: ezek a dolgok tényleg gyerekeknek készülnek, így aztán, ha egy szülő MARA-terméket vásárol, akkor tényleg a gyereknek veszi (nem magának); (2) mindegyik MARA Factory által készített tárgynak konkrét funkciója van, majdnem kizárt, hogy gazdájuknál porfogó legyen belőlük; (3) tartalmi korrektség: a tárgyak gyakran hordoznak valamilyen ismeretterjesztő funkciót, ezekben az esetekben mindig nagyon körültekintően van kidolgozva a tartalmuk, soha nem dezinformálnak.

MARA-bútorok

A MARA Factory ökológiailag nagyon elkötelezett: környezetbarát festékeket használnak, alapanyagaik lehetőség szerint újrahasznosítottak. Terveikben még tovább szeretnék növelni az újrahasznosítást. Ennél azonban fontosabb, amit fentebb már a tárgyak funkciójáról szólva említettünk, elkerülik a designnal foglakozókra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt: nem készítenek fölösleges tárgyakat.


A Két Egérnek nagy kaland együtt dolgozni a MARA Factoryval. Kinézetre már itt-ott marafactorysodik is a bolt. És még nem is szóltunk a szintén a MARA Factoryhoz kapcsolódó bábelőadásokról és foglalkozásokról, és az ezeken megjelenő tömegről, ami azt bizonytja: valamit tényleg nagyon jól kaptak el.