Hogyan függ össze a főzés és az atomfizika?

Mit várunk el egy gyerekeknek, fiataloknak szóló ismeretterjesztő könyvtől? Sok mindent. Elsősorban, hogy ismerje azokat, akiknek szól. Vegye komolyan az olvasóját, és persze a témáját is (de azért ne haljon bele a nagy komolyságba). Mind ezek mellett tudományosan korrektnek kell lennie, mind a szövegnek, mind a képeknek, illusztrációknak. Legyen érdekes, színes, és szellemes, akár vicces is… Az alábbiakban néhány olyan ismeretterjesztő könyvről (sorozatról) lesz szó, amelyek nagyrészt megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.


Miért sós a tenger? Miért jön vissza a bumeráng?

Ha lehetek elfogult, és miért ne lehetnék, nekem ez a két könyv most a kedvencem. Miért? Elsősorban nem a válaszok miatt, hanem mert olyan kérdéseket tesz fel, amiker felnőtt fejjel, már elfelejtünk megkérdezni. A gyermeki gondolkodás sajátos logikája tükröződik ezekben a kérdésekben, amelyekre többnyire mi sem tudjuk a választ… Legtöbbször talán azért, mert fel sem tettük a kérdést soha. Hol van a tenger apálykor? Hogyan kerül a penész a kenyérre? Kell-e inniuk a halaknak? Miért nem érezzük, hogy forog a Föld?

Vagy például: Miért görbe a banán?
a) Mert nincs senki, aki kimenne az őserdőbe, hogy sorra kiegyenítse a banánokat.

b) Mihelyt az egyes gyümölcsök kinőnek az árnyékot adó banánlevelek alól, a fény felé törekszenek, így aztán görbén, fölfelé nőnek.

c) A majmok a nap legnagyobb részét a banáncserjéken töltik, s igen gyakran lendülnek banánról banánra. Ennek következtében elgörbülnek - természetesen nem a majmok, hanem a banánok.

A kérdésre mindig három választ kapunk, és választhatunk, hogy melyik a helyes, ha lapozunk ott a megfejtés, és a helyes válasz kifejtése. A választható variációk nagyon viccesek, a helyes megfejtés taglalása alapos, és pontos. Friederike Wilhelmi szövege fantáziadús, és humoros, a magyar fordítók (Majorosi Anna és Tatár Sándor) is nagyon jó munkát végeztek. A könyvet Kalmár István vicces illusztrációi egészítik ki. A kötetnek idén  jelent meg egy nagyobbaknak készült része a Miért jön vissza a bumeráng? Ha játékosan, szórakozva szeretnének tudáshoz jutni, akkor mindenképpen haszonnal fogják forgatni ezt a két kötetet felnőttek és gyerekek egyaránt.


Gévai Csilla  Nagyon zöld könyve (az illusztrációkat is a szerző készítette) néhány egyszerű kérdés köré csoportosítja a környezetvédelemmel kapcsolatos tudnivalókat. A könyv abból a nagyon helyes felvetésből indul ki, hogy a természetet csak úgy tudjuk megvédeni, ha előtte megismerjük. Mindezt kedvesen, könnyedén és humorosan teszi, hogy szinte észrevétlenül tanulunk. Üvegházhatás, túlnépesedés, ózonlyuk ezeket a szavakat szinte mindennap halljuk, ebben a könyvben a szöveg, és a rajzok hatására szinte kézzel foghatóvá, és érthetővé válnak. A könyv kritikusi fogadtatása elég vegyes volt a megjelenésekor, a környezetvédelem is kezd olyan téma lenni, amihez már mindenki (jobban) ért. Én a Nagyon zöld könyv forgatását kötelezővé tenném minden általános iskolai természetismeret órán, mondjuk negyedik osztályban. (Bár kevés dolog tud annyit ártani egy könyvnek, mint a kötelezőség – a szerk.)


A „Tiéd a város” sorozat, egy viszonylag fiatal sorozat, hiszen (Magyarországon) még „csak” három része jelent meg. Szlavkó Mónika a szerzője az Egerről szóló résznek, az illusztrátor Fekete Valér. A könyv tipográfiája, tördelése, képi megjelenése igen színes, modern, alkalmazkodni próbál a mai fiatalok vizuális ingerküszöbéhez. A kötet elég széles réteget céloz meg (ez erőssége és gyengesége is), elsősorban kisiskolásoknak és felső tagozatosoknak íródott, de érdekes lehet a fiatalabb gimnazistáknak is. Önálló, vagy csoportos sétára, kirándulásra buzdítja olvasóit, és különböző feladatokat, rejtvényeket kell megoldani a séta során, így a könyv a kutatáson keresztüli megismerést támogatja. A kimerítő tematika minden területet érint, ami csak szóba jöhet egy város megismerése során. Eger történelmétől, a környezet, és műemlék védelmen keresztül, az önkormányzat működéséig mindenről szó esik, és minden fejezethez, és alfejezethez kapcsolódik egy feladat is. Például, különböző falfülkéket kell megtalálni a város különböző pontjain, illetve javaslatot lehet tenni környezetvédelmi, városépítészeti kérdésekben is. Komoly nyomózó munka kell a feladatok megoldásához, ez nagyon szórakoztató, felszólítja az olvasót „tervezz, alkoss, gondolkodj együtt velem”! A könyv belső borítója egyben térkép is, amit sajnos kettévág a könyv maga, így kicsit nehéz a tájékozódás. Mindent összevetve, jó könyv, és szórakoztató is, kreativitásra, aktivitásra buzdítja az olvasóját, „felhasználóját”, és ez több is mint amennyit (megszoktunk) elvárnánk egy ilyen sorozattól.


Most jöjjön két klasszikus sorozat azoknak, akik biztosra akarnak menni.

A Scolar könyvkiadó Mit? Miért? Hogyan? sorozata elsősorban óvodásoknak, kisiskolásoknak szól. A sorozat részei egészen különböző témákat járnak körül, és kétféle formátumban jelennek meg.  A sorozat kisebb méretű könyvei óvodásoknak szólnak és elsősorban olyan témákat dolgoznak fel, mint a Cicák, az Éjszaka, az Autók, a Dinók. A kinyitható ablakokat a kiscsik imádják, a pár soros szövegek nem túl bonyolultak, de informatívak. A nagyobb (A4-es) formátumú könyvek, már a kisiskolásoknak is sok érdekességet tartogatnak. Ebben a formátumban jelent meg a például a Lovagvár, Az óra és az idő, A világűr felfedezése.

Tessloff Babilon Kiadó többféle ismeretterjesztő, oktató, és tudományos foglalkoztató könyvvel, kiadvánnyal jelenik meg a piacon. A Mi Micsoda sorozat könyvei elsősorban alsó- és felső tagozatosoknak szólnak. A témák komolyságát oldják a nagy, színes illusztrációk. A könyvek nem kifejezetten tudományos munkák, de alkalmasak arra, hogy felkeltsék az olvasóban az érdeklődést az adott téma iránt. A témák kínálata nagyon széles skálán mozog, a természettudományoktól a történelemig, szinte mindenki megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő könyvet. Ízelítőül a sorozat néhány tagja: Bálnák és delfinek, Csillagok, Múmiák, Modern fizika, Ásványok és kőzetek, A világ vallásai vagy éppen a Maják, inkák, aztékok. (És még illik szólni arról is, hogy természetesen a Mi micsodának is vannak kisenneknek szóló mutációi: Mi micsoda Junior, Mi micsoda Mini.)


Végezetül következzen két könyv, amelyek egy-egy történetbe ágyazzák be az ismeretterjesztő információkat.

Az első a Sári és Nemszemétke. Ez a könyv szintén a környezetvédelemmel foglalkozik, csak a fiatalabb generációt célozza meg. Mandl Péter mesébe szőve ismerteti meg a kicsitket a hulladék újrahasznosítással. A mesében Sári tanítja meg a családját arra, hogy „ne dobjanak ki mindent”.  A könyvhöz egy munkafüzet is kapcsolódik, melyben nyolc újrahasznosított tárgy kivitelezését mutatják be lépésről lépésre, majd újrahasznosított tárgyak kiötlésére buzdítják az olvasókat. A könyv illusztrátorát Kismarty-Lechner Zitát külön elismerés illeti a fantáziadús, és ötletes megoldásokért. Ez a könyv a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése által két évente meghirdetett Aranyvackor pályázat 2011-es nyertese, elnyerte a szakmai zsűri fődíját és a Cerkabella Könyvkiadó különdíját.

Az Atomoktól a sajttortáig egy különleges szakácskönyv gimnazistáknak. Hervé This könyve kémiai és fizikai alapismeretek mellett, főzési szaktanácsokkal is ellátja olvasóit, és olyan kérdésekre ad választ, hogy „a sodó miért alkot habot”?  A könyv fő alakja Miklós bácsi, nem más, mint Kürti Miklós a Franciaországban élt fizikus, aki nem mellesleg a molekulásis gasztronómia tudományának megalapítója is volt. Tőle tanulta meg This, hogy hogyan függ össze a főzés és az atomfizika...


Természetesen nem feledkeztünk meg saját ismereterjesztő sorozatunkról, a Két egér kalandjairól sem, de azt (reméljük) már nem kell bemutatni :)