Őszi nyomatgyűjtögetés

Minden szobafalat, régi ajtót, üres teret ékesíteni szerető barátunknak ajánljuk gazdagodó őszi nyomatkínálatunkat.

Három különböző karakterű női grafikusról, illusztrátorról szól a kedvcsináló rikkancs.

Medve Zsuzsi és Schall Eszter képei épp csak pár napja gazdagítják a nyomatos ládikákat, Horváth Mónika munkái, bár tavasztól jelen vannak nálunk, külön ajánlót eddig csak a Mankák követeltek ki maguknak. (Persze, nem volt nehéz dolguk...)

Vegyük is csak szépen időrendben, ami véletlenségből még az ábécét is követi:


Horváth Mónika

Horváth Mónikát tapasztalataim szerint legtöbben Mankáiról ismerik, azokról a csintalan jószágokról, akik általában női alakban tűnnek fel, de minden további tulajdonságukban eltérőek. Akár alszanak, akár ébren vannak, akár mosolygó nagymamák, akár pimasz hajadonok, viseljenek pomponokkal ékes kosztümöt vagy csíkos rugdalózót, legyen maci fülük vagy ne, mindig a mélyről jövő, ezerarcú nőiességet testesítik meg valamiképp: illatos, zenélő, szeszélyes figurák, a bennük élő derűs állandósággal.

A nőiesség atmoszférájában fürödhetnek Béatrix Delarue Vilma levese című meséjének olvasói is. A Pagony gondozásában megjelent, népszerűségnek örvendő könyv képei közt lapozgatva találkozhatunk frappáns kollázsokkal, finom „nyomdás-szivacsos” érzetet keltő textúrákkal, és közben elragadhat bennünket az érzés, hogy a mi kezünk varrja fel a gombot Vilma ruhácskájára, a mi asztalunkon folytatódnak az oldalakról lelógó papírlapok, és mindjárt a mi ölünkbe huppan a réten fogott nyúl is.

Boldog születésnapot!

Hamarosan megjelenik Horváth Mónika újabb Vilmás könyve a Pagonynál: a Vilma ruhái. Ezúttal azonban másféle csemegéről van szó, foglalkoztató könyv készül. Lehet majd benne színezni, vágni, ragasztani, jó sokat játszani Vilmával.

Télre várhatóak új Mankák és új nyomatok is, de most még az őszi termésből csemegézünk, ajánljuk is ehhez az alkotó, művészi álnevén a Vattacukorhajú lány blogját illetve a Mankák saját blogját

Sőt, nálunk még kapható a népszerű Matróz kisfiú c. nyomat egy példánya, mégpedig a huszonötből a tizenhatodik. Minden nyomat ára jelenleg 4000 Ft.


Medve Zsuzsi 

Már biztosan hallottátok, hogy épp Medve Zsuzsi állít ki a Két Egér galériájában

58 + 11 kép, nagyrészt a hamarosan megjelenő Magyarmesék c. Mosonyi Aliz kötet, kisebbrészt pedig A sirályfióka esete a macskával, aki megtanította repülni című Luis Sepúlveda-féle regény illusztrációiból.

A Magyarmesék egyelőre titokzatosak, épp a nyomdában vannak, nagyon várjuk már, hogy olvashassuk őket. Előrendelhetitek a kötetet a Két Egér webboltjában, ha Ti sem bírtok magatokkal. (A borítót – természetesen egy Medve Zsuzsi-rajz felhasználásával – Pintér József és Gerhes Gábor tervezte.)

Vaskos, súlyos és tömör vonalrajzok, egyszál filctoll, ha képre mondhatjuk: sűrű leírás. Viszályos, aszályos, dagályos, mordályos. Rinyáló, vigyorgó, ámuló, hárpiáskodó komák és komámasszonyok. Baljós fagyik és rettentő királyi családok. Portrék és tömegjelenetek. Na jó, azért lesz benne báj is! Főleg, ahogy mindezt Medve Zsuzsi könnyű kézzel papírra rajzolja: magabiztosan felvázolja előttünk az épp aktuális lényeget. Az Ostástka naptárból ismert képi világ most új, tágabb, kevésbé személyes kontextusba kerül; néhány ismertetőjegy..., aki látja, kapja el: nagy fülek, szuggesztív szemek, „űrbélszáj”!

Hogy egy kicsit mind felderüljünk, eláruljuk, hogy egyelőre főként a Sirályfiókából lehet nyomatokat kapni. A közeg máris barátságosabb: sirály, macska, sirály, még macska, pelikán. Színek!

A regényt is melegen ajánljuk, aki nyitott arra, hogy megtudja, miként változik meg egy kövér kikötői macska élete, ha találkozik egy haldokló sirállyal, aki még épp egy tojás tud tojni.

Medve Zsuzsi gyerekeknek

A nyomatokat az alkotó számozta, szignózta, 4000 Ft-ért kaphatóak a készlet erejéig.

Medve Zsuzsi felnőtteknek


Schall Eszter 

A legeslegújabb nyomatok nálunk Schall Esztertől valók. Nem bírtunk ellenállni az illusztrátor melegséggel, organikus jókedvvel teli képeinek, igaz, erre senki nem is akart kényszeríteni bennünket.

A Baba bab című mondókás könyv, amelynek szerzője Nyulász Péter, kiadója a Betűtészta, illusztrátora pedig Schall Eszter, talán épp azért is arat épp olyan nagy sikert a versikés könyvre vadászó szülők és a „hungarikum”-számba menő gyerekkönyvre éhes turisták körében, mert egy 100%-ban helyi (budakeszi) termék, amelynek alkotói szabadon, ösztönösen működtek együtt a könyv megalkotásakor.

A Baba babból Eszter ékszereket hozott hozzánk, nyomatokat más munkáiból válogatott. 

A kínálat széles: magába foglal egy egyedi megbízáshoz kötődő, „Divatos egerek” munkacímen futó sorozatot, illetve annak egyes darabjait, egy újdonsült csendélet-válogatást, különféle mesékhez készült illusztrációkat és néhány egészen bensőséges hangulatú képet, mint például a Dolgaim vagy a Minden rendben lesz című alkotások.

Divatos egér

A nyomatok méretüktől függően 2500 vagy 3500 Ft-ba kerülnek, az alkotó kézjegyével ellátta őket, de a példányszámot egyelőre nem korlátozta. 

Schall Eszter képi világa ékszerekbe foglalva is hazavihető. Mesés és magyar hímzéses gyűrűk, medálok és fülbevalók közt válogathattok eztán már nálunk is. Jól eltalált képkivágások, visszafogott, kiváló minőségű fémek, természetes színek és transzformáció!