Pöttyös szombat és születésnap

Szombaton (október 16-án) a Színes egér vendége Ágoston Alexandra, a Pötty könyv kiadója és fordítója volt. Az esemény komoly tesztje lett annak, hogy hány gyerek fér el a Két Egérben; a válasz: akárhány. És igen, 16-án ünnepeltük a Két Egér Könyvesbolt első születésnapját.

Pötty könyv

A Pötty könyvet szeretjük, örülünk neki, hogy megjelent magyarul. És számtalanszor végigjátszottuk már. A bemutatóra érkező gyerekek is nagyrészt túl voltak a könyv okozta első meglepetésen. Azonban újra beigazolódott, hogy a személyes találkozás valakivel,
akinek sok köze van egy könyvhöz (történetesen itt a fordítója, kiadója), annyi többletet jelent, hogy a könyv újra és újra újdonságként hat.

… Most dörzsöld meg a bal oldali sárga pöttyöt…… Most dörzsöld meg a bal oldali sárga pöttyöt…

Nagyon jó! Még egyszer, kicsit erősebben…Nagyon jó! Még egyszer, kicsit erősebben…

Ez nagyon szép!Ez igazán szép! Kattints jó erősen a sárga pöttyökre! Mi történik?

A Pötty könyvről: A könyvet (eredti címen Un livre) Hervé Tullet, a gyermeki gondolkodásmódra igen érzékeny francia képzőművész készítette. Hogy megértsük a Tullet-jelenséget, érdemes megnézni a honlapját: tullet.free.fr.

A Csodaceruzának készült videón Ágoston Alexandra (amúgy a Vivandra kiadó vezetője) beszél a könyvről (a videót Sándor Csilla készítette).

A könyvbemutató után a gyerekek elkészíthették saját pöttykompozícióikat (ragasztva vagy festve). Az alkotásokat hétfőtől kezdve két héten keresztül meg lehet nézni a Két Egér lépcsőgalériájában.


Születésnap

Éppen ezen a napon lett egyéves a Két Egér Könyvesbolt. A történet így szól: „Borongós októberi nap volt. Egy fiatalember haladt gyors léptekkel a Lónyay utcán a Bakáts utcából a Kinizsi utca irányába. Nyaksálját ballonkabátja kicsit gyűrött gallérja fölött hanyagul hátravetette. Október 16. volt, péntek, az őszi lomtalanítás napja.” És így tovább. És így tovább.

Sándor Csilla a születésnap alkalmából készült videója. Főcím: Bodgál Misi. A videón néhány hamarabb elkészült pöttyös alkotás is látható:

A nap süteményezéssel zárult (igazi jó lezárás). Egy év múlva ugyanekkor, ugyanitt…