Winkler, Baranyai, Pista bácsi

Amikor olyasmit olvasunk, hogy „Ez a kedvencem: a hegesztőgép!”, akkor már tudjuk, hogy a könyv hátára felírt kitétel, a „(Nem csak) APÁKNAK ÉS FIÚKNAK!” „nem csak”-ja tényleg erősen zárójeles. Winkler Róbert és Baranyai (b) András könyve a Márton és Micike az autószerelő műhelyben igazi fiúkönyv a legjobb fajtából.

Winkler Róbert rutinos szerzőnek számít, de eddigi főként kutyás, állatos, autós könyvei inkább a felnőtt korosztálynak szóltak (a Nagyvárosi természetbúvár kötelező olvasmány). Most az volt a kérdés, tud-e gyerekeknek írni. Igen. A kutyás (Micike, a kisspitz) és autós téma persze már magában fél siker. Winkler pedig néhány oldalnyi történetmesélési bizonytalanság után megtalálja a hangot, és onnantól nyert ügye van. A hang tulajdonképpen a könyvbeli Pista bácsié: egyszerre szószátyár, anekdotázó, kusza, de mégis praktikus szövegfolyam. Attól fogva, hogy Márton a résnyire nyitott nagy, szürke vasajtón belép a műhelybe, a könyv lényegében letehetetlen. Az a jó, hogy az autók csak mellékszereplők, a főszerep tényleg a műhelyé. Az a jó, ahogy teljes természetességgel egymás mellé kerülnek ilyen szavak, hogy: flex, golyósprés és macskakaja. A falon ott van az elmaradhatatlan meztelen nős naptár. Megtudjuk, hogy Gumis Feri elmotorozott Írországba, és azt is, hogy járt Fényező Sanyi legutóbb egy X6-os BMW-vel. A szöveg végig élményszerű, eszébe sem jut az embernek, hogy itt most ismeretterjesztés folyik. A könyv külön erénye, hogy nem akar mindent megmutatni, csak pontosan annyit, amennyit kényelmesen elbír ez a terjedelem.

Az a jó, hogy az autók csak mellékszereplők, a főszerep tényleg a műhelyé.

Baranyai (b) András a tőle megszokott színvonalon oldja meg az illusztrációt. A képek hosszan böngészhetők, és mindig adnak különféle apró pluszokat a szöveghez. A retró közlekedésbiztonsági plakátért pedig külön köszönet jár!

A folytatás lehetősége nyitott: a könyv hátán az ígérik, hogy a következő részben Márton és Micike a tűzoltóságra és egy építkezésre szökik majd be; a szöveg vége pedig arra utal, hogy esetleg visszajönnek Pista bácsihoz a műhelybe, ahol még szintén akadna bőven érdekesség.


December 12-én (szerdán) du. fél 6-kor a Winkler Róberttel és Baranyai (b) Andrással személyesen is találkozni lehet a a Kér Egérben a Márton és Micike könyvbemutatóján!