Változások Budapesten

Most, hogy itt a Bolyongások Budapesten új, átdolgozott kiadása, fussuk át gyorsan, mi minden változott a városban a könyv első megjelenése óta.

A kötet persze elsőre ugyanolyannak látszik, mint az első kiadás, ahogyan a város összképe is. Többé kevésbé minden ott van a megszokott helyén. Azonban ha jobban belemegyünk a részletekbe, máris számos változást figyelhetünk meg, ezeket a második kiadás igyekszik híven követni. A képek nagyrészt 2008-2009-ben készültek, ekkor a Múzeumi Egér és unokatestvére méltán háborodott fel egy-egy épület állapotát látva.

Sőt a képek tanúsága szerint „Újítsák fel!” feliratú táblákkal vonultak az épületek elé. És néhány esetben úgy tűnik, nem is hiába:

A szerencsések között van a Belvárosi templom (azaz Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főblébánia), akkor így nézett ki.

Ma pedig lényegesen jobban. És itt még nem is ér véget a töerténet, mert a templom belső felújítása jelenleg is folyik.

Szintén felújításra várt akkor a Gellért Szálló. Ilyen sajátos megoldással tették biztonságossá a főbejárat fölötti szobrokat.

Mára a helyzet sokat javult: újra képesek megtartani magukat. Még nagyobb a változás a Várkert Bazárnál, amelynek a felújításáról nem lehetett nem hallani. Nálunk annak idején oroszlánügyben került elő.

A Bolyongások első kiadásában a bejárat előtti egyik oroszlán szerepelt, mögötte látszik az épület akkori állapota.

Ez pedig már ugyanaz az oroszlán mostanában.

Az új kiadásba azonban végül nem ez, hanem a szemközti, mérgesebb oroszlán került be: ez itt... Másképpen oroszlános az alábbi kép.

Herculest ábrázolja oroszlánbőrbe öltözve. Így nézett ki a szobor 2008-ban, a Margit-híd felújítása előtt.

És ilyen manapság. Végül meghagytuk a régi képet a könyvben, mert azon plasztikusabb (talán éppen a kosztól) Hercules alakja... És még egy oroszlán, amelyről végül szintén maradt a régi kép.

A Parlament egyik örzőjéről van szó. Így nézett ki régen.

Ma pedig ilyen. Azonban, amikor a második kiadás képei készültek, éppen semmilyen oroszlánt nem lehetett fényképezni, mert akkor szállították el, hogy ilyen szépen megtisztítsák.

A Bolyongások Budapesten új kiadásában dokumentáltunk még pár változást, de az összeset nem soroljuk fel, hagyunk valamit az olvasónak is.

A Múzeumi Egér és unokatestvére pedig tovább fotóznak a városban, s ha kell, újra kivonulnak az „Újítsák fel!”-tábláikkal. Mostanában...

...ezt a szegény Gellért-hegyi sárkányt és még rosszabb sorsú társait szeretnék megmenteni. Rajtuk nem fog múlni.

Amúgy pedig itt a szép idő, aki teheti ragadjon meg egy példányt a könyvből (ha megvan a régi, akkor azt, ha nincs, gyorsan szerezze be az újat), és indulhat a séta az egerek nyomában.

 

Tags: