Válogatós – a jövő versantológiája

A Válogatós nem egyszerűen verses kalendárum óvodásoknak, könnyen lehet, hogy ez lesz a következő évtizedben az antológia, ami mindenkinek megvan. Mi nem bánnánk.

Az antológia címe annyira kínál valami olyan megfogalmazást, hogy „itt még a legválogatósabbaknak sem lehet egy rossz szavuk” vagy mondjuk: „választékos válogatás válogatósoknak”, hogy nehéz kibírni, de megpróbáljuk.

Óriási vállalkozásba fogott idén a Cerkabella Könyvkiadó. Az eredmény egy nagyszabású, enyhén konzervatív, nagyon kiegyensúlyozott válogatás. Úgy a legkönnyebb elképzelni, mintha a Cini-cini muzsikát kereszteznénk a Friss tintával.  Van benne rengeteg alapvers (Weöres, Nemes Nagy Ágnes és mindenki más, akire csak gondolni lehet; a 19. századot természetesen Petőfi képviseli), vannak kortást sztárköltők (hadd ne sorolajam), és jónéhány „feltörekvő tehetség”. (A szerzőket a legvégén felsoroljuk.) Ha kicsit fentebb a Cini-cini muzsikát emlegettük, nem véletlen, könnyen elképzelhető, hogy a Válogatós lép a helyére, és lesz egy nemzedék (vagy akár nemzedékek) meghatározó gyerekkori versantológiája.

Nagyon nem mellesleg az illusztráció Kismarty-Lechner Zita munkája. Neki köszönhető a könyv meggyőzően korszerű és vonzó kinézete (ideális karácsonyi ajándék). Egyszerű, dekoratív képi világot rakott össze az univerzumban létező legkellemesebb színek felhasználásával. Az illusztrátor koncepciója legalább olyan nagy ívű volt, mint a szerkesztőé, így aztán ebben a könyvben a megbújik egy ábécés és egy számolós könyv is. A Válogatós tehát minimum 3 az 1-ben. Igen: itt még a legválogatósabbaknak sem lehet egy rossz szavuk!

És végül a szerzők (mind a 70): Ágh István, Balázs Imre József, Barak László, Bartos Erika, Bárdosi Németh János, Bella István, Bertók László, Bertóti Johanna, Birtalan Ferenc, Csanádi Imre, Csík Mónika, Csoóri Sándor, Devecseri Gábor, Eörsi István, Fecske Csaba, Garaczi László,    
Gáti István, Gryllus Vilmos, Gyárfás Endre, Gyurkovics Tibor, Hárs Ernő, Havasi Attila, Janicsák István, Jász Attila, József Attila, Kántor Péter, Kányádi Sándor, Keresztesi József, Kiss Anna, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Kollár Árpád, Kormos István, Kovács András Ferenc, Kőrössi P. József,
Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Lackfi János, László Noémi, Markó Béla, Miklya Zsolt, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Mosonyi Aliz, Nagy László, Nemes Nagy Ágnes, Nyulász Péter, Orbán Ottó, Páskándi Géza, Petőcz András, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Ranschburg Jenő, Schein Gábor, Szabó Lőrinc, Szabó T. Anna, Szép Ernő, Szepesi Attila, Szilágyi Domokos,Tamkó Sirató Károly, Tandori Dezső, Tarbay Ede, Tóth Ágnes, Tóth Bálint, Tóth Krisztina, Turbuly Lilla, Utassy József, Varró Dániel, Végh György, Veress Miklós, Vörös István, Weöres Sándor, Zelk Zoltán.


Válogatós – Óvodások verses kalendáriuma. Szerk. Lovász Andrea. Illusztrátor Kismarty-Lechner Zita. Cerkabella Könyvkiadó, 2014