Testvér, kutya, három barát

A Sári és a három Ottó igazi képeskönyv. Annyira beszédes a képi világa, hogy szöveg nélkül is megállná a helyét, de természetesen a szövegét is szeretjük.

A finn írónő Tiina Nopola nevét itthon főleg testvérével, Sinikka Nopolával együtt szokás emlegetni, hiszen kettejük nevéhez köthető a magyarul is megjelent Risto Rapper-sorozat, a Sáskalapka és Szőrmamuszka világgá megy (ami szintén sorozat, de magyarul sajnos csak ez, az első rész jelent meg). Ezt a könyvet viszont egyedül írta, és ha hihetünk a jeleknek Sári-sorozat lesz belőle itthon is. (A kiadó a könyv legelején, az első adandó alkalommal közli velünk: „Előkészületben: Sári gólt lő”.)

Főszereplőnk, Sári borzasztóan unatkozik, és úgy véli, minden gondjára megoldás lenne egy kistestvér. Természetesen ezt a konklúziót szüleivel is ismerteti. Mivel elzárkóznak a kérés elől (illetve halasztgatják), Sári kénytelen lejjebb adni az igényeit, jó lesz egy kutya is. El is indul kutyát keresni magának, de nagyon úgy tűnik, a világon már minden ebnek megvan a saját gazdája, és nem is vágynak másikra. Ekkor találkozik össze a három Ottóval (kicsi, középső és nagy Ottóval), akik készségesen felajánlják segítségüket a kutyakeresésben.  Ám ők sem járnak sikerrel, viszont mikor elmennek Sárihoz, hogy megosszák vele a rossz hírt, és ha már ott vannak, ott is maradnak játszani, sőt átmennek hozzá  következő napon is…  A történetből valami olyasmi tanulság vonható le, hogy nem mindig kaphatjuk meg azt, amit szeretnénk, de ha kellőképpen nyitottak vagyunk, és le tudunk mondani eredeti elképzelésünkről,  akár még jobb dolog is kisülhet belőle. Sárinak három Ottója is lett, egy kutya helyett!

Mervi Lindman illusztrációja

Amit személy szerint nagyon sajnálok, hogy az illusztrátor, Mervi Lindman neve nem igazán ismert nálunk. Pedig a finn eredeti Ella-sorozatot (Timo Parvelától) ő illusztrálta, de a magyar kiadásban sajnos nem ezek a képek láthatók. Így eddig magyar nyelven nem jelent meg könyv a rajzaival.  De itt van végre a Sári és a három Ottó, én a rajzok miatt különösen várom a folytatást!

Kelemen Réka