Tanévkezdés könyvekkel

Van, aki várja, van, aki nem, de ettől még itt van a tanévkezdés. Szerencsére remek könyvek állnak rendelkezésünkre a hangolódáshoz. Mi is megpróbálunk pár ötlettel szolgálni. Aztán jöjjön, aminek jönnie kell.

Tesz-Vesz város iskolája

Cicó kalandjai most az iskolában folytatódnak. „Meggondoltam magam, mégsem akarok iskolába menni!” – mondja az első reggelen, és ezzel mintha sokunk szívéből szólna.  Az erőt adó kakaó után mégis az iskolabuszban találja magát a barátaival. Mézes Magda néni vezetésével jöhetnek a számok, sorolják a napokat és hónapokat, az ellentéteket és a színeket, megismerik az írott és a nyomtatott betűket. De vajon miért Okto Puszi a leggyorsabb a táblatörlésben?


Így megyek az iskolába

Végre egy könyv, amelyben külön fejezetet kapnak a hétévesek! A kapunyitó, bátor és kíváncsi, átalakuló és átalakító hétévesek. Bajzáth Mária mesepedagógus olyan meséket válogatott ebbe a gyűjteménybe a világ minden tájáról, amelyek a nagy ovis meséléseket idézik fel egy iskolai nap után. Miértek, hogyanok, számok és emberek, manók, boszorkányok és varázslók bukkannak fel ebben a könyvben, és szerencsére számtalanszor elhangzik a leghétköznapibb varázsige: „Egyszer volt, hol nem volt.”


Az első bé hörcsöge

Az első bés Palit meglepetés éri az első iskolai napon. A mosolygós tanító néni, a terem pontosan úgy néz ki, ahogy elképzelte, de az osztályhoz tartozik egy igazán igazi hörcsög is. „Mindennap a legjobb első bés viheti haza”– mondja a tanító néni, és ezzel megindul az osztályharc Tikiért. A Most én olvasok!-sorozat kötete első(s) olvasóknak. Mint ilyen, szigorúan véve nem is évkezdő könyv, de baj azért nem lehet belőle.


Maxi iskolába megy

Kezdd az iskolát Maxival, aki az anyukája szerint már túl nagy a kakaóhoz, de túl kicsi ahhoz, hogy elérje! Az apukájával viszont elégedett, mert bevásárláskor azonnal és megérti, mi az, ami totál sürgősen abszolút kell Maxinak. A hatévesnek sok dolga van, focizik, giliszta-ügyekbe keveredik, figyeli a szög vs. apa csatát, és ha nincs otthon Rozi, a nővére, néha benéz a szobájába egy kis ellenőrző körútra (ilyenkor a fiókban tartott csokinak nyoma veszik, de csak azért, nehogy anyu megtalálja és Rozi kikapjon). A Velem mindig történik valami született újjá Jan Weiler írása és Győri Hanna fordítása nyomán.


Ella és barátai

A tanító bácsi furán kezd viselkedni. Ella és a barátai zsarolásra gyanakszanak. Így indul Timo Parvela mindent egy lapra (a helyzetkomikumra) feltevő könyve. És innentől szinte végig, a könyv utolsó mondatáig mindenki úgy viselkedik, mint akinek elment az esze. És ez rendkívül szórakoztató. És ami különös, hogy az osztály és a tanító bácsi őrült kalandjai mind azt erősítik bennünk, hogy az iskola remek hely.

Nem szabad elhallgatni, hogy a könyv nagyon csúnya, de a szöveg mindenért kárpótol.


Matyi és Sári az iskolában

Bár Matyi, Sári és a kutya, Jonatán kalandjai mind térben, mind időben bőven túlterjednek az iskola falain, mégis nehéz jobb iskolára hangoló könyvet találni ennél. A Matyi és Sári az iskolában ráadásul egyfajta bevezetés a cseh humorba, amivel nem árt minél alacsonyabb életkorban kezdeni az ismerkedést. Milos Macourek szövegénél semmivel se rosszabbak Adolf Born illusztrációi. Eszményi könyv esti felolvasáshoz iskolakezdés idején. A szülőnek is szórakoztató. Egy probléma lehet vele: nehéz félbehagyni.

*

Ha most hosszabban nem is térünk ki rá, de itt van még a feledhetetlen és örök Már iskolás vagyok, van szakirodalom: Iskolások kézikönyve (plusz létezik belőle fiús változat), szóba jöhetnek Holdas Hanna iskolás kalandjai (bár ez inkább saját olvasmány), esetleg a Nyomás a suliba!... és ne feledkezzünk meg minden idők legviccesebb iskolai könyvéről, A kis Nicolas-ról se. Hadd ne soroljuk tovább. Akik meg már az évkezdésnél távolabbra tekintenek, két ötlettár a végtelen hosszúnak tűnő tanév túléléséhez: Azért késtem az iskolából, mert..., Azért nem írtam leckét, mert...