Szívmadár – Olvasónapló

„Ha visszaemlékszem a gyerekkoromra, valamikor 10-16 éves korom között folyamatosan foglalkoztatott a mindent elsöprő érzelem. Ha akkor talál meg ez a könyv, valószínűleg hosszú időre a párnám alá költözik, és életem egyik meghatározó olvasmányélménye lett volna.” Majoros Nóra olvasónaplója Finy Petra és Rofusz Kinga könyvéről, a Szívmadárról.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy álomország, ahol a szívmadár is lakott. Különleges hely ez, mert hiába ármánykodik a szél, vet óriási hullámokat a tenger, vagy jönnek medvék, akkora szájjal, hogy akár egy bálna is kényelmesen elúszkálhatna benne, itt a szerelmesek mégis minden akadályt legyőznek. Finy Petra szerző és Rofusz Kinga illusztrátor különös és költői világa ez, amellyel A szívmadár című mesekönyvben találkozhatunk.

Ezt a könyvet úgy érdemes olvasni, hogy megteremtjük hozzá a megfelelő hangulatot. Forró ital, füstölő (virágillatú), gyertyafény és csönd. Mert a kötetben olvasható történetek igazából nem is mesék, hanem meditációk a szerelemről. A lapokon együtt fest író és illusztrátor, és ha hagyjuk, hogy vezessenek a képek és a szavak, zenévé állnak össze. Először még a könyvesboltban lapoztam bele a kötetbe. Leültem egy székre, és elolvastam az első két mesét. A történetekre később nem emlékeztem, de arra igen, hogy picit ringatóztam közben a szöveg ritmusára.

Felhőbálna

Amikor másodszor kezdtem el olvasni, megállapítottam, hogy a könyv mint tárgy, képes újra komoly esztétikai élményt nyújtani. Megsimogattam a lapjait, és pillanatok alatt újra magukba szippantottak a képek. Ahogy haladtam előre, a történetek egy idő után kiszámíthatóvá váltak, már nem fogtak meg annyira a különleges, de néhol túlhalmozott jelzők, és a szöveg itt-ott döccent, kirántva abból a varázslatos világból, amit megteremtett. Talán az első történet, a Felhőbálna fogott meg leginkább, mert ez beszél legelvontabban a szerelemről. A szerelem idealizálása sokkal szimpatikusabb, ha egy fénybálna reménytelen vágyáról szól a nap iránt, mint ha kicsit éteri emberekről van szó.

Több helyen olvastam, hallottam a könyv kapcsán a kérdést, vajon gyerekeknek vagy felnőtteknek szól-e. Ha visszaemlékszem a gyerekkoromra, valamikor 10-16 éves korom között folyamatosan foglalkoztatott a mindent elsöprő érzelem. Ha akkor talál meg ez a könyv, valószínűleg hosszú időre a párnám alá költözik, és életem egyik meghatározó olvasmányélménye lett volna. Kérges szívű felnőttként nehezebben emésztem a tökéletes szerelem történeteit, de erről sem a szerző, sem az illusztrátor nem tehet. Így aztán minden lánglelkű gyereknek és felnőttnek jó szívvel ajánlom, hogy lépjen be Finy Petra és Rofusz Kinga álomországába. Nem fognak csalódni.

Finy Petra: Szívmadár. Vivandra Könyvek, 2013. Illusztrátor: Rofusz Kinga