MUSU-ságok a Két Egérben

A Két Egérben eztán lesz egy doboz, telis-tele bringás csecsebecsékkel. Ez a doboz nagyon csinos lesz, és kedvetekre válogathattok belőle olyan tárgyakat, amik nélkül biztosan lehet élni, és ráadásul érdemes is, de ha meg akarjátok örvendeztetni bringás-szíveteket, ezekkel a lényecskékkel könnyű lesz. Na, de honnan jön a doboz? Hát, a MUSU-lányok hozzák!


Mi már rég biciklizünk, minden nap eltekerünk a Két Egérig, este pedig haza. Nem mondom, hogy könnyű a Két Egér előtt parkolni, de minden bringást vigasztalhat, hogy autóval még nehezebb! Sokan jöttök hozzánk kerékpáron, lábbal hajtós robogón, görkorin, és ezt nagyon jó látni. Nem könnyű Budapesten biciklizni, nagyon-nagyon figyelni kell, folyton éberen tekerni, de azért bele lehet jönni. Én ma már nem is tudom másképp elképzelni a hétköznapjaimat, de ez most mindegy is. Aki biciklizik, úgy is tudja, mennyire jól esik úgy eljutni egyik helyről a másikra, hogy közben szabadon mozoghat, és az utazás részleteit nagyrészt ő maga határozhatja meg, persze együttműködésben a többi mozgó élőlénnyel és tárggyal. 

Persze mindenki másképp van jelen a bringázásban: más a fontos, más a stílus, más a vérmérséklet.

De láttatok már nyulakat sárvédőn repülni? És velocipéden madarat? Én már bizony láttam, sőt minden nap látok! Az én sárhányómon lakik egy ilyen velocipédes madár, aki este még a fényt is visszaveri, szép pirosan, mint a meggy.

A Két Egérben eztán lesz egy doboz, telis-tele bringás csecsebecsékkel. Ez a doboz nagyon csinos lesz, és kedvetekre válogathattok belőle olyan tárgyakat, amik nélkül biztosan lehet élni, és ráadásul érdemes is, de ha meg akarjátok örvendeztetni bringás szíveteket, ezekkel a lényecskékkel könnyű lesz. 

Na, de honnan jön a doboz? Hát, a MUSU-lányok hozzák! Ha még nem ismeritek őket, akkor bemutatom gyorsan „MU-t és SU-t”, azaz Szalma Boglárkát és Dulibán Bernadettet. Ők ketten a MUSU nevű kreatív stúdió alkotói, és azt mondják, hogy bár hasonlóan gondolkodnak, mégis egészen másképp fejezik ki magukat, már, ami a vizualitást illeti. 

Még gyorsabban egy kis etimológia a MUSU termékek – ahogy a tervezők nevezik – „gondolatlényecskéihez”:

MU = musziság (velőtlen-felhőtlen)

SU = súlyosság (velős, de nem felhős)

Na, tessék, erre varrjatok gombot! 

Fontos, hogy a MUSU-lányok ruhákat is terveznek, ezeknél a mususággal egyenrangú szerepet kap a funkcionalitás elve. A hozzánk érkező kiegészítők nagy része szintén praktikus (ráfér a magyar biciklis társadalomra a sok csinos fényvisszaverő), a másik része inkább kényeztetés. 

Milyen MUSU-holmik lesznek a Két Egér dobozában?

  • bringamatricák,
  • fényvisszaverő bringamatricák,
  • rövid és hosszú vázmatricák,
  • küllődíszek,
  • küllőprizmák,
  • láncos prizmák (táskára, biciklire akasztható) 
  • és egy kicsit másfélék is:
    laptopmatricák, netbookmatricák és könyvmágnesek.

Felmerülhet a kérdés, hogy ez a musziság és súlyosság a maga felnőttes perspektívájával milyen fogadtatásra lel a gyerekeknél?

Meg is kérdeztem a lányokat.

– Szerintetek a MUSU világa kompatibilis a gyerekek világával? Vagy van olyan musziság és súlyosság, ami nem való gyerekeknek?

–  Persze. A musziságok mindenképpen, de gyakran a gyerekek jobban szeretik a súlyosabb mintákat. Pl. többször fordul elő, hogy nyuszi helyett disznót választanak vagy disznóhátsót, és a szülő kiakad. Gyerek vagy, tehát cukit kell választanod. Miért is? Ez olyan, mintha csak aranyos mesét olvasnánk nekik, amiben nincs boszorkány vagy sárkány. Pedig ők nemcsak meseországban léteznek, hanem a felnőtt valóságban is. 

És kérdeztem persze akkor már mást is:

– Vannak-e kedvenc gyerek design termékeitek? 

– Agócs Írisz illusztrációi nagyon kedvesek, a Nyúlgyár nyulait is szeretjük, de sok cukiság van még, például Csekő Etelka babái, és a WAMP-on is sok szép gyerekeknek való dolgot lehet találni.

– Akartatok-e valaha vagy tervezitek-e a jövőben kifejezetten gyerekeknek készíteni biciklis tárgyakat? (Hisz nálunk most sok gyerek fog találkozni a termékekkel.)

– Nem valószínű. A gyerekek ki tudják választani a bringás apróságok közül azt, ami nekik tetszik. Ennél muszibb nyuszit már nem tudunk csinálni. 

– Ha ajánlanátok valamit kifejezetten gyerekeknek, mi lenne az?

– A fényvisszaverős bringamatrica és a fényvisszaverős nadrágpánt. Nagyon fontos, hogy a gyerekek jól láthatóak legyenek, hiszen ők a felnőtt bringás, autós horizontja alatt vannak. Sötétedéskor kismotorral rátévedők a bringaútra, hát volt már ilyenben részünk.

– Van-e kedvenc tavaszi terméketek?

– Minden, ami wombat és panda, most ők az új kedvenceink. Nem csak nekünk.

– Mik a legfrissebb inspirációitok a tervezéshez?

– Jelenleg abból kevés van, átalakulás előtt állunk, bezárjuk az üzletünket, és teljes egészében a webes és viszonteladói értékesítésre állunk át, ilyenkor nehéz kreatívnak lenni. (Mi azért nagyon bízunk benne, hogy egy új, talán kicsit másképp, de szintén termékeny alkotói időszaknak néz elébe a MUSU.)

– Üzentek valamit a Két Egér gyerek- és szülőközönségének? 

– Attól, hogy egy gyerek disznót választ, még egészséges felnőtt válhat belőle, és attól, hogy egy felnőtt nyalókás minimál nyulat választ, nem jelenti azt, hogy gyerekkorában nem hagyták disznót választani. Na ezt tegyétek zsebre! Meg a bringamatricát!


Még, még, még: musu.hu