Mit csinálj, ha egyedül te vagy normális a családodban?

„Olvastam már több ilyesfajta naplót, de ilyennel még nem találkoztam.” „Garantálom, hogy nem fogja tudni letenni az első pár oldal után!” Stand-up! Egy majdnem normális család – aki ajánlja, Tikk Hanna Léna 12 éves olvasó.

Virág Budapesten él és egy átlagos kamasz (a haját leszámítva, amely egyszerűen sose áll be úgy, ahogy a tulajdonosa szeretné). Rendelkezik (mint sokan mások) egy apukával, viszont (ami eléggé szokatlan) az anyukája már nincs vele és öccsével, Misuval, na meg a divattervező nővérkéjével, Verával (aki éppen az érettségit próbálja túlélni). Nem mintha lelépett volna a mamája, mint Berci az újonc apukája. Meghalt rákban. Virág papája (aki pszichiáter és emellett Stand up!-os) emiatt teljesen kiakadt és még tizenvalahány év után sem tudta teljesen kifeküdni a sokkot. Ezért folyamodott az alkoholhoz (ami miatt viszont Stand up!- os karrierje lefelé vette az ívet). Vajon kinek gondolhatja magát Virág ebben a családban? Talán az egyetlen normálisnak. 

A Stand-up! egy napló. Természetesen Virágé, akinek nemcsak a családdal akadnak gondjai (Helga „Diktátor” nagynéniét már egyáltalán nem bírja elviselni), hanem az iskolában is zuhan az ismeretségmérője. A naplójának ír, de az olvasó érezheti azt is, hogy neki beszél Virág a napjairól. Nekem igenis nagyon tetszik, hogy úgy érezhetem, nekem mondja el mindezt. Mert érdekelnek az emberek mindennapjai, igaz, Virágéi nem éppen mindennaposak. 

Olvastam már több ilyesfajta naplót, de ilyennel még nem találkoztam. A főszereplő egy átlagos lány, és egyedül a hajáért sajnáltatja magát. Virág fiús, ezért a ruháról csak alkalmanként esik szó, az is csak azért, hogy az ember mégis csak el tudja képzelni a főszereplő öltözetét, ízlését. Ebben a naplóban a szerelem nem játszik olyan nagy szerepet, mint általában az ilyesfajta tinédzser lányoknak írt naplókban szokás, nem áll a középpontban, mégis pont elegendő a romantika. A Stand-up!-ban nincs csöpögő érzelgősség! Még, hogy a lányoknak a kedvenc olvasmánya az, amelyekben a vágyak egy másik nem után túlburjánzanak. Hát nem. Változnak az idők. 
Én tényleg mindenkinek ajánlom a könyvet 12-től végtelen korig. Talán az is lehet, hogy valaki ráismer gyerekkori kalandjaira olvasás közben… 

Tikk Hanna Léna 12 éves olvasó

U.I.: Ha valakit még nem győztem meg arról, hogy ez a könyv igenis zseniális, akkor inkább ne ítélkezzen, vegye a kezébe és kezdje el olvasni. Garantálom, hogy nem fogja tudni letenni az első pár oldal után!


Molnár T. Eszter: Stand-up! Egy majdnem normális család (Pozsonyi Pagony, 2016)