A könyvek, amiket várunk

Reménytelennek tűnik egy könyhét teljes termését áttekinteni, amit tenni tudunk: kiemelni néhány könyvet, amit valamiért nagyon várunk. Az így keletkező lista teljesen önkényes, végtelenül igazságtalan a kimaradtakkal szemben, és persze köze sincs a teljesség igényéhez.


Várjuk Boldizsár Ildikó új könyvét a Magvetőtől, már csak azért is, mert leírhatjuk végre helyes kontextusban azt a szót, hogy „cicerone”. A könyv címe: Mesekalauz úton levőknek – Életfordulók meséi.

Ez a kötet annyiban mindenképpen különbözik Boldizsár Ildikó korábbi gyűjteményeitől, hogy itt nem csak egy bőséges tematikus válogatást kapunk, hanem a szerző ciceroneként (ez az!) vezet minket végig magyarázatival, kommentárjaival a születéstől az öregkorig minden életeseményt felölelő válogatáson.


A Csimota (10 éves, és éjlen még soká!) a könyvhétre hozza ki a Tündérbodár című gyrekregényét (szerző: Domonyi Rita, illusztrátor: Glaser Katalin). A Csimotától nem láttunk még hasonló terjedelmű könyvet, ez külön kíváncsivá tesz.

Egy biztos, szeretjük az olyan könyveket, ahol a szövegen belül zárójelben kis rajzok vannak, és a Tündérbodár ilyen. Szóval... ilyen szempontból mindenképpen jól kezdődik a dolog.


A Pagony számtalan újdonsággal áll elő idén is, hogy ezek közül épen az Amíg utazunk kerül ide, annak van két fő oka: Gévai Csilla a szerzője és Baranyai András az illusztrátora.

További fő okok: Budapestről és a közlekedésről szól! Kell-e ennél több? Valaki?


A markoló-tematika népszerűsége talán csak a dinókéval és a lovakéval emlegethető együtt. A Manó Könyveket ez a felismerés vezethette, amikor a könyvhétre Bartoló, a markoló történetével jelentkezett.

Mechler Anna és Hajba László könyve a kis markoló (gumikerekes forgókotró, kombinált földmunkagép) odisszeiája alkalmasnak tűnik arra, hogy a többi marklós könyvnél lényegesen hosszabb ideig elégedettséggel töltsön el egy építkezésrajongó óvodás fiúgyermeket.


A Kolibritől legjobban a Fahéjas kertet (Sopotnik Zoltán szövege, Egri Mónika rajzaival). Miért? A kertes téma miatt! Bár itt természetesen nem olyan konkrét kertekről van szó, mint a mi kertes könyvünkben, hanem sokkal inkább egy allegorikusról.

A könyvből a Meseutcán olvashatnak részletet. És ami még fontos: június 8-án (szombaton) 10 óra 20 perc körül mindkét kertes könyv szerzőivel együtt lesz beszélgetés a könyhét nagyszínpadán.


A könyhét alatt még jelentkezünk a friss könyvélményeinkkel...