Kedvenceink voltak 2013-ban

A sok karácsonyi újdonság mellett nem szeretnénk megfeledkezni arról, mennyire jó könyvek jelentek meg év közben. A Két Egér csapata szavazott a kedvenceiről. Itt az eredmény… ráadásul van akció is!

A szavazáson a 2013-ban november 1. előtt újonnan megjelent könyvek vettek részt (a saját kiadványainkra nem lehetett szavazni.) Az eredmény több fordulóban alakult, hihetetlenül jó könyvek estek ki; és olyan könyvek is bent maradtak, amelyeknek előre senki nem adott volna esélyt. Itt van tehát, a kicsit elfogult kollektív lista, 2013 első tíz hónapjában ezek voltak a kedvenceink itt a Két Egérben:

Cidrimókus

Cidrimókus

Miért Cidrimókus Cidrimókus? Mert állandóan  fél, remeg, retteg, óvatoskodik és cidrizik.  Cidrimókus soha nem mászik le a fájáról. Hogy miért? Mert odalent szörnyű veszélyek leselkednek rá. Baktériumok, mérgező növények, cápák stb. Ő viszont mindenre felkészült. Az elsősegélydobozában van antibakteriális szappan, sebtapasz, ejtőernyő. Azonban egy napon egy gaz betolakodó miatt el kell hagynia a fát... A minden lépését túlbonyolító, rendkívül óvatos Cidrimókus megmutatja, hogyan győzhetjük le az ismeretlen helyzetekkel kapcsolatos szorongásainkat. Mindig minden eshetőséget számba vesz és felkészül! Megnevettet, mert tényleg vicces, ugyanakkor, ha komolyan vesszük, sokat tanulhatunk Cidritől.

A képeskönyvsorozat szerzője és egyben grafikusa a francia-kanadai Mélanie Watt. Több neves gyermekirodalmi és grafikai díjat kapott érte. Reméljük, hogy Szabó T. Anna remek fordítása miatt is a magyar gyerekek kedvence lesz.


Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Dániel András
könyvét a Pagony 5–99 éves gyerekek számára ajánlja. Mi is csatlakozunk, és hozzátesszük, mindenkinek ajánljuk, aki szereti az abszurd humort, vagy egyenesen úgy érzi, világunk egy kiskanál homorú tükrében állt fejre.

Kicsibácsi és Kicsinéni egy dióban lakik, és van egy bádognyuluk, az Imikém. Őt kalitkában tartják, mint egy madarat, de ez csak egy a furcsaságaik közül. Hiszen Kicsibácsi újra feltalálja a Holdat, Kicsinéni pedig mindig mindenből csak egyetlen egy darabot vesz a közértben. Kicsibácsinak van egy óriási, ici-picire összehajtható létrája, Kicsinéni pedig megfigyeli, hogyan lesz Kicsibácsi átlátszó. Vigyáznak egymásra és hazavárják egymást a kicsi kalandokból. Aztán néha felkapja a diót a szél, és arrébb fújja. Dániel András kötete különleges, szívbemarkoló élmény: humor, irónia és létmagyarázat.


Palkó

Palkó

Szegedi Katalin grafikáinak, és köteteinek saját rajongótábora van. Mesés, kifinomult, klasszikus, mégis játékos világa sokakat magával ragad. A Csimota Könyvkiadó Tolerancia-sorozatának második kötete, (Lenka barátja) Palkó.  Egy mese az élet sokszínűségének elfogadásáról. Palkó, a mindig segítőkész kisfiú legjobb barátai a könyvek. Naphosszat olvasással tölti az idejét, és bár arra vágyik, hogy osztálytársai elfogadják, azok mégsem foglalkoznak vele. Egy délután a játszótéren mégis társra lel. Lenka örömmel rollerezik és rajzol Palkóval. Játékuknak a közelgő vihar vet véget... 5-6 éves kortól ajánljuk.


Tatu és Patu, az űrpilóták

Tatu és Patu, az űrpilóták

Úgy gondoljuk, hogy 4–7 éves kor között lehet Tatu és Patu könyv nélkül élni, de nem érdemes.
„Irány az űr!”  A. T. Lanti, azaz Tatu, és Thermo Box, azaz Patu, a két csillagpilóta célba veszi a messzeséget, hogy végére járjanak a fogós kérdésnek: vajon elég feszesek-e a Szaturnusz gyűrűi? Miközben a bolygó szépségében gyönyörködnek, egy ismeretlen, hatalmas erő vad űrkalandba rántja őket, melyben égitestek tűnnek el, és keringési pályák zavarodnak össze. A csillagpilóták bátorsága és fura meglátásai kellenek ahhoz, hogy az Univerzumban ismét helyreálljon a rend.

A finn szerzőpáros – Aino Havukainen és Sami Toivonen – több kötete megtalálható már magyarul is, és érdemes keresni!


Anyukamesék

Anyukamesék

Szergej Szedov Anyukameséi a Vivandra gondozásában jelentek meg idén. Both Gabi gyerekirodalom-kritikus így írt a könyvről: „Szedov nem csinál mást, mint felvázol húszféle anyukát százféle gyerekkel […] A történetek hétköznapiak, megrendítők, felemelők, mélyek, felszínesek, vidámak, viccesek, tragikusak, de főleg abszurdak. Nálunk e mesék lebilincselték a népes hallgatóságot. Nem volt elég egyszer elolvasni a könyvet. Újra és újra vissza kell térni a mesékhez, mert hiába veti oda olyan (látszólag) könnyű kézzel ezeket a figurákat Szedov, mégis mindegyik átgondolt dramaturgiával és megkapó egyszerűséggel beszél ugyanarról. Hogy mi ez az ugyanaz? A szeretet. Vagy a szeretet hiánya.” Anyukáknak és nagyobb gyerekeknek ajánljuk kisiskolás kortól.


A vadvízi kaland

A vadvízi kaland

A kanadai Nicholas Oldland kötete A vadvízi kaland szintén az egyik nagy kedvencünk. Kanada ikonikus állatai a hód, a medve és a rénszarvas, a három jó barát, akiket már a korábbi könyvekből ismerhetünk elhatározza, hogy egy csónakban evezőtúrára indul. Nem könnyű úgy evezni, ha folyton nézeteltérések adódnak. A békés túra váratlan fordulatot vesz, és közben az „egy hajóban evezők” megtanulják, csak úgy jutnak ki a kalamajkából, ha összetartanak. Felolvasásra 4 éves kortól és később saját olvasásra is ajánljuk.


Időfutár – A körző titka

Időfutár: A körző titka

Letehetetlen, izgalmas, vicces, mai!  A Gimesi-Jeli-Tasnádi–trió rádiójátéka regényformában.
Hanna nemrég költözött Budapestre Szegedről. Most minden szokatlan: új lakás (egy hetedik kerületi gangos bérház), új iskola (a Sigray), új tanárok, és persze új osztálytársak. Ha ez még nem lenne elég: úton-útfélen egy fura öregemberbe ütközik, megbolondul a számítógépe... és az egésznek valahogy köze van ahhoz a rozsdás körzőhöz, amit az utcán talált. Vajon miért kell mindenkinek ez a körző? Mit akar vele kezdeni Sándor, a vén ócskás, és miért nem tud Hanna sem megválni tőle? A rejtélyek kinyomozásában segít Hannának Zsófi, a szuperokos szegedi barátnő, és Tibi, a hűséges osztálytárs. A kalandok szüneteiben pedig arra is van idő, hogy barátságok szakadjanak meg és szülessenek újjá, no és persze szerelmek is szövődnek...

A siker hatalmas, és már itt is a folytatás!


Hol a mesénk?

Hol a mesénk?

Hervé Tullet-nek, a legendás Pötty könyv szerzőjének újabb, szintén magával ragadó könyve jelent meg 2013 őszén. A Hol a mesénk? – nincs kész. A szereplői vázlatok csupán, és ahhoz, hogy a mesénk elkészüljön, nemcsak a könyv írójára, és rajzolójára, hanem az olvasóra is szükség van. A történetet ráadásul szabadon folytathatjuk otthon, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen egy könyv alkotói folyamata. A könyvet 4 éves kortól ajánljuk.


Kapjátok el Tüdő Gyuszit! – Versek felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek

Kapjátok el Tüdő Gyuszit!

Tüdő Gyuszi kisgyereknek túl nagy, nagynak még kicsi, de azért egyáltalán nem fogja be a szemét, és egyáltalán nem fogja be a száját, olyat is lát és olyanról is beszél, amit a jól neveltek szerint nem szép dolog látni. Viszont honnan van körülöttünk ez a sok nem szép dolog: a halottak, a vécékagylók, a szemetesládák, a pofozkodók, a taknyos zsepik, a betörők és a mutogatós bácsik, ha a világ tulajdonképpen jól van nevelve? Figyelem! Csak zsiványoknak! Túl jól nevelt szülők és túl jól nevelt gyerekek ezt a könyvet legfeljebb titokban olvashatják! (Ja, igen... költötte Lackfi János, rajzolta: Molnár Jacqueline.)


Maléna kertje

Maléna kertje

A Naphegy Kiadó jelentette meg Molnár Krisztina Rita nagyon szép mesés kötetét. A Maléna kertje az átváltozás meséje, számtalan izgalmas fordulattal és meglepetéssel. Mindennapjaink valóságából bontakozik ki Maléna történetének csodája: hiszen bármelyik gyerekkel megtörténhet, hogy egy tücsökre bízza féltett titkait. Hogy belelát a nagyok világába és gyerekkézzel, gyerekszívvel formál rajta, még ha kicsit is. Máli meséje elbűvöl kicsit és nagyot, miközben képessé tesz arra, hogy saját hétköznapjainkban is megleljük a csodákat és boldogabbak legyünk általuk.