Kalandok és kalamajkák: Risto Rapper és Spagettifej

Ristó Rapperék házába új szomszédok költöznek, a Pasta házaspár Ristóval egyidős kislányával és egy cicával. A kislány, Spagettifej (ahogy Risto nevezi) akarva-akaratlanul összeismerkedik Ristóval, akit eleinte teljességgel félreismer… A történetből nem hiányozhat Regina és Lindberg úr, na és a jó nagy felfordulás. Megjelent a Risto Rapper-sorozat harmadik kötete.

A skandináv gyerekirodalom előretörése Magyarországon megállíthatatlan. A finnek, ráadásul olyan – nagyon is szerethető – humorral fordulnak a mindennapi, vagy éppen különleges, a gyerekeket érintő problémák felé, amivel nemcsak jót szórakozunk, hanem okulhatunk is.

A finn gyermekirodalom, színes, de nem csicsás, kreatív, de nincs túlbonyolítva, vicces, de sohasem alpári vagy közönséges. A legjobban mégis azt szeretem benne, hogy többnyire úgy tanít, hogy közben semmiféle didaktikus szándék nem fedezhető fel a szerző vagy szerzők részéről. Ha végiggondoljuk a Risto Rapper-sorozat történeteit, a bonyodalmak megoldása mindig valamiféle közösségi összefogás. A Risto-történetek mélyén megbújik egy alapvető humanizmus (miközben a felszínen zajlik a tökéletesen őrült és roppant szórakoztató cselekmény), amely olyan szépen, finoman alakítja az olvasó gondolkodását, hogy észre sem veszi.  A Risto-sorozat négy ember közös munkája: az írók Sinikka Nopola és Tiina Nopola, az illusztrátorok, a Tatu és Patu-könyvek kedvelt szerzői Sami Toivonen és Aino Havukainen. A Risto Rapper-könyveket már kisiskolás kortól tudom ajánlani saját olvasásra és együttolvasásra is. A történet mellett érdemes megnézegetni a hol színes, hol fekete-fehér illusztrációkat, az ismert páros a Risto történeteihez is nagyon kreatívat, szellemeset alkotott. 

A Magyarországon 2012-ben a Cerkabella Könyvkiadónál megjelent első rész, az Ütött az óra, Risto Rapper! cselekménye a költözés és a változás problémája körül forog. Megismerjük Ristót a tízéves, állandóan doboló, rappelő kisfiút, Reginát a habókos nagynénit, és Ristóék szomszédait: az agglegény Lindberg urat (aki iránt Regina titokban gyengéd érzelmeket táplál) és tacskóját, Vanessát, valamint azt is, aki a különös, névtelen üzeneteket ír, ha Risto dobolni kezd. A történet humoros elemei keverednek egy krimi izgalmaival, és mikor befejeztük az olvasást, legszívesebben újrakezdenénk.

A második rész  az idén tavasszal megjelent Risto Rapper és a rettenetes kolbász talán még több izgalmat tartogat, mint a az első rész, hiszen a történet szálai Budapestre vezetnek, ahol nyelvi, anyagi, és egyéb őrületes nehézségek ellenére Regina kolbászt akar vásárolni, mégpedig nagy tételben. Regina ugyanis, mindamellett, hogy telefonos értékesítő, rengeteg bolondos, és kreatív ötlettel rendelkezik. Risto anyukája Afrikában dolgozik, így fiát húgára Reginára bízza, aki igyekszik gondos nevelő lenni, de olyannyira szeleburdi, hogy úgy tűnik a zűrből általában Ristónak kell kihúznia. A budapesti kaland végére minden elrendeződik, de annyit elárulhatok, hogy nem kis kalamajkába kerül a két széllelbélelt főszereplő.

A legújabb kötet, a most megjelent Risto Rapper és Spagettifej. A történetvezetés ezúttal kicsit érzékenyebb vizekre evez, nem kevésbé mozgalmas cselekménnyel. Ristóék házába új szomszédok költöznek, a Pasta házaspár Ristóval egyidős kislányával és egy cicával. Természetesen a köszöntő süteményből és a véletlenül mellékelt levélből újabb félreértések és vicces bonyodalmak származnak. Spagettifej (Risto nevezi így el) sokat és sokszor van egyedül ismert tévészakács szülei állandó elfoglaltsága miatt, így akarva-akaratlanul összeismerkedik Ristóval, akit eleinte teljességgel félreismer. A humoros fordulatok közé, érzelmi szálak is beékelődnek. Reginának egyre jobban tetszik Lindberg úr, és szeretne a tettek mezejére lépni kapcsolatügyileg, illetve Risto és Spagettifej barátsága is szépen alakul. Ez a kötet a három közül (ha egyáltalán szóba kerülhet ez a fogalom ennél a sorozatnál) a „leglányosabb”. Míg az első két történet, inkább vicces és fordulatos volt, ebben a kötetben előtérbe kerülnek az érzelmek, és a szorosabb emberi kapcsolatok. A család, a szerelem, a barátság, az egymást segítés gondolata. Természetesen, nem hiányozhatnak a kalandok, és a kalamajkák sem, és a könyv végére, közösen minden problémára sikerül megoldást találni.

Székely Gyöngyvér