Időtetrisz sárkányokkal és gorgókkal

Az álábbiakban kiderül, hogy a Különös lényeket az óvodások is szeretik, és hogy milyen otthoni tevékenykedés alapjául szolgálhat a Két egér kalandjai harmadik kötete. Ezt a bejegyzést az Időtetrisz blogtól kaptuk. Köszönjük.


Sárkánykaland a Két egérrel: nyomtatható kifestő és versfaragás

Kézbe vettük a Különös lények című könyvet, és nem tudtuk letenni: Anya, ez a könyv igazi meséről szól, nem úgy, mint a Kányádi - mondta a kislányom, és együltében háromszor végiglapozgatta, mindent alaposan szemügyre véve benne. És másnap nem hagyott élni, amíg el nem kezdődött a mese. Én titokban egy kicsit készültem: színezőt nyomtattam, rákerestem erre-arra, mert igazából engem is izgatott a móka.

A Két egér kalandjaiból a Különös lények című könyv (2490 Ft.) második fejezete a sárkányokról szól. Annak a legelső része a jó sárkányokról, a kínai sárkányokról.

Megtudtuk, hogy a kínai sárkánynak kilenc lényege van: teve fej, száztizenhét pontypikkely, sas karmok stb. Ez nagyon tetszett a lányomnak: milyen furcsa egy lény. Kezébe nyomtam hát gyorsan az előzőleg letöltött, színezhető kínai sárkányt.

Amíg színezte, rájött, hogy tulajdonképpen erről a sárkányról lehetne egy olyan verset írni, mint amelyik Graffalóról szól: 
(...) Borzasztó a karma
 Rettentő állkapcsa s rémes fogak rajta
 Göcsörtös a térde, minden ujja görbe,
 És az orra hegyén van egy rút szemölcse (...) 

(Julia Donaldson írta, Papp Gábor Zsigmond fordította)

Na, ezen a ponton összeült a család, apa is beszállt a versfaragásba:

"Kanyargós a teste, pikkelyes a bőre 
Tán a nyelve alatt van a varázsgyöngye? 
Szemén démon néz ki, reng a föld alatta
 Ránézel: fölhorgad szarvasbika szarva".


Takarjuk el a sárkányt, vezényelt a lányom, és írjuk le elé a verset, hogy aki elolvassa, ne is sejtse, hogy néz ki valójában ez a barátságos fenevad, és lapoznia kelljen, hogy megtudja.

Amikor elkészült a mű, eszünkbe jutott, hogy Palya Bea CD-jén (Altatok) van egy sárkányos ének, a könyvben pedig hozzá illusztráció. Gyorsan fellapoztuk, és alaposan szemügyre vettük Szottfried Zsófia verzióját: vajon kínai vagy európai sárkány az övé?

Aztán még rákerestem egy sárkányokról szóló kínai mesére (A Főúr, aki a sárkányokat szerette), ezt is elolvastuk és jól megbeszéltük. Fél óra szünetet tudtam csak kikönyörögni magamnak ezután: folytathattuk a Különös lények olvasását a rossz sárkányokkal. De erről majd egy másik posztban.

Dermesztő játék gorgófejekkel - Két egér II.

Még mindig nem tudjuk letenni a Különös lények című könyvet: a múltkor sárkányoztunk, most hétvégén megállíthatatlanul gorgóztunk. A kislányom azzal ébresztett, hogy rajzoljam le neki a kígyó hajú, disznóagyarú lényt a tegnap esti könyvből. Lerajzoltam. Egy korongra. És kiderült, hogy igaz a hír: aki ránézett, az tényleg kővé meredt, ahogyan azt olvastuk. Egész nap végeláthatatlanul dugdostuk egymás holmijába Medusza fejét, hogy fél perces mozdulatlanságra kényszerítsük egymást. Móka gyerekeknek, felnőtteknek.

Meduszáról, a gorgók egyikéről azt kell tudni, hogy kígyó hajával, disznó szarvaival, pikkelyes testével olyan szörnyen néz ki, hogy aki ránéz, kővé mered. Perszeusz is úgy tudta levágni a fejét, hogy tükörből nézte. A fej az idők folyamán Athéné pajzsán kötött ki, ott is jól funkcionált: az ellenséget leszerelte.

A mi játékunk lényege annyi volt, hogy a Medusza fejét ábrázoló korongot egyikőnk elrejtette valakinek a cuccai közé. Oda, ahol tudta, hogy a másik hamarosan kotorni fog (táskában, telefonon, pohár alatt, de még zsömlében is volt a nap folyamán). 

Amikor Medusza feje előkerült, 30 másodpercig megmerevedve kellett bámulnia az áldozatnak. A többiek csikizték, nevettették és számolták a másodperceket. Amikor lejárt az idő, a korongot megtalálója rejthette el.

A gorgófej lehet, hogy kikerül az ajtónkra, hogy távol tartsa a a betolakodókat is, az viszont egészen biztos, hogy a holnapi szülinapi zsúrra egy papírpajzsra festjük ajándékként.


Eredetik: Sárkánykaland a Két egérrel: nyomtatható kifestő és versfaragás | Dermesztő játék gorgófejekkel