Holland nyár

Dinnyét eszünk, fagyizunk, fürdünk, sátrazunk: Janó és Janka nyári meséi, igazi szünidei Annie M. G. Schmidt-könyv a Pagonytól. Ezúttal kisebbeknek.

Tudtuk, hogy Annie M. G. Schmidt minden idők legnépszerűbb holland gyerekszerzője, hogy miért, arról jó ideig csak sejtéseink voltak, hiszen az írónőtől egyedül a Macskák társasága volt kapható a magyar boltokban. Három éve a Pagony (ebben az esetben is) jól látta meg, hogy a hazai olvasók vevők lennének a szerző más műveire is. A kisebb óvodás kortól már nagyszerűen mesélhető Szutyoksárival indítottak, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. (A sikerben nem kis szerepet játszanak Fiep Westendorp keresetlen stílusú illusztrációi is.) Innentől ki volt taposva az ösvény, jöhettek a nagyobbaknak szóló könyvek Titiről. A hozzánk érkező holland turistáknak elég valamelyik magyar Titi-könyvet megmutatni, rögtön a boldog nosztalgia és a jogos nemzeti büszkeség arckifejezése jelenik meg arcukon, afféle „ezen nőttem fel”-ackifejezés.

A legújabb (eredetiben talán a legrégebbi) sorozat Annie M. G. Schmidttől (még a Szutyoksárinál is) kisebbeknek szól. Janó és Janka nyári meséi nyugodtan felolvashatók már a hároméveseknek is. A szituáció egyszerű: Janó és Janka (eredetileg: Jip en Janeke) szomszédok, barátok, így rengeteg közös hétköznapi élményük van. Nyáron például fagyiznak, fürdenek, piknikeznek, sátraznak, dinnyét esznek. A történetek egészen rövidek, és nem annyira poentírozottak, mint a Szutyoksárinál: a kellemetlenségek itt kimerülnek abban, hogy valamelyikük túl sokat eszik, túl sokáig van a napon, megijed a tehéntől... vagy éppen csak hullámzik a tenger, esik az eső. Az illusztrációk a szöveghez hasonlóan kevés eszközel próbálnak hatni, letisztultak; mai szemmel persze látunk bennük egyfajta retró hangulatot, de mégsem érezzük őket avittnak.

Ismerve a 3-4 évesek mesefogyasztási szokásait valószínű, hogy Janó és Janka történetei is olyanok lesznek, amelyeket egymás után sokszor fel kell majd olvasni, amíg csak tart a nyár. Aztán majd jönnek Janó és Janka téli meséi, ahogy a tél is... de erről most még minek beszélni.


Janó és Janka nyári meséi. Írta: annie M. G. Schmidt, illusztrátor: Fiep Westendorp. Pagony, 2014.