Folyóiratok a Két Egérnél

A Két Egér Könyvesboltban nem árusítunk folyóiratokat írhatnánk, ha nem tennénk néhány kivételt. Ezek jelesül: Csodaceruza, Fordulópont, Szitakötő. Jó okkal kivételezünk velük.

Szitakötő

A Szitakötő úgy határozza meg magát, hogy „a kíváncsi gyerekek folyóirata”. Klasszikus évszakokhoz kötődő negyedéves folyóirat. Így most kapható legfrissebb lapszáma a téli (és egyben 12.). Ha röviden meg kell fogalmazni, mitől jó a Szitakötő, akkor (kicsit körkörös logikával) azt lehet írni, hogy azért, mert komolyan veszi a gyerekeket: az irodalmi és az ismeretterjesztő cikkek (nem felnőtteknek szóló írások lebutított változatai, hanem) tényleg olyanok, amilyenek a gyerekeknek kellenek. Jó lett volna, ha van ilyen folyóirat az én gyerekkoromban (de ez most már mindegy). Még valami: szerencsésebb iskolákban használják a Szitakötőre épülő oktatási programot.

A következő (tavaszi, 13.) szám tartalma már olvasható a Szitakötő honlapján: www.szitakoto.com

 


 

Fordulópont

Szintén negyedéves folyóirat a Fordulópont. Mi a 49. számot (Fordulat a gyerekkultúrában?) olvastuk utoljára (de megjelent már az 50.). A Fordulópont tematikus számai mindig egy-egy tágabb értelemben vett pedagógiai (nevelési, szocio-kulturális) problémára, kérdésfeltevésre keresik a választ (legyünk pontosak: válaszokat). A válaszok nem a szűk szakmai közönségnek szólnak, de nem is laikus okoskodások; hidat próbálnak teremteni a pedagógiába, gyermekkultúrában érintett felek között.

Fordulópont

Az 50. szám a gyermekkultúra helyéről (Ideje a számvetésnek?) szól. Kíváncsian várjuk.

A Fordulópont honlapja: www.fordulopont.hu

 


 

Csodaceruza

A Csodaceruza gyerekkultúránk egy különös, állandó változásban létező szereplője. Hol inkább gyerekeknek szól, hol a szakmának, hol a szülőknek. A Csodaceruza útkeresése nem nevezhető a véletlen játékának, nyilvánvalóan összefügg a hazai gyerekkultúra útkeresésével. A legújabb koncepció szerint 2011-ben tíz lapszám fog megjelenni; ebből 5 felnőtteknek, 5 gyerekeknek szól majd. (2010-ben hat szám jelent meg, de ebből négy szinte az év utolsó pillanataiban.) Minden esetlegességére ellenére a Csodaceruza nélkülözhetetlen szakmai viszonyítási pont, a szülők számára fontos információforrás, és a gyerekszámok is ígéretesnek tűnnek.

Hogy szükség van a Csodaceruzára, bizonyítja, hogy eddig 49 szám jelent meg.

A Csodaceruza honlapja: csodaceruza.hu

 


Természetesen mindhárom folyóirat számai megvásárolhatók a Két Egér Könyvesboltban.