Családi kötelékek – skandináv írók magyar szemmel

4. programunk a 2018-as Kis Könyves Éjen: 20.30 Családi kötelékek – skandináv írók magyar szemmel. A Skandináv Ház vendégei Maja Lunde, Nora Szentiványi és Anita Furu; beszélgetőpartnerük Csúr Gábor.


Facebook-esemény


A szerzőkről és a könyveikről

Maja Lunde: A méhek története

Anglia, 1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll. Ekkor azonban eszébe jut valami, ami talán mindent megváltoztat…

Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik. Mígnem egy nap bekövetkezik, amit senki sem hisz el...

Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen elt?ntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen. Amikor azonban a fiát rejtélyes baleset éri, egyszerre veszélyben forog minden…

Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni?

Maja Lunde 1975-ben született Oslóban, forgatókönyvíróként, gyermek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert. A méhek története az első felnőtteknek szóló regénye, amely bel- és külföldön azonnal hihetetlen sikert aratott. Hazájában elnyerte a Könyvkereskedők Díját, eddig 32 nyelvre fordították le, Németországban pedig több, mint 350 ezer eladott példánnyal 2017-ben a legkelendőbb könyv lett.

A méhek története Magyarországon idén jelent meg a Cser Kiadó gondozásában.


Nora Szentiványi: A lakás

Egy fiatal házaspár 1970-ben, egy kis budapesti lakásban összecsomagolja az életét. Csak a kisbabájukat és a bőröndjüket viszik magukkal. A szabadságnak azonban ára van: a szerelmesek kénytelenek magára hagyni gyermekük nagymamáját, akit nem avathatnak be terveikbe. Nora Szentiványi regénye a fájdalom természetrajza − a menekülés örökre rányomja a bélyegét azokra, akik elmennek, és azokra is, akik itt maradnak.

“Meglátogathatjuk majd, és a gyerek is eljöhet látogatóba néhány év múlva, ha már nagyobb lesz. De nem láthatjuk mindennap. Azt, ahogyan nő. Ahogy beszélni és járni tanul. Nem hallhatjuk, ahogy elmondja a fontos és kevésbé fontos gondolatait. Nem ölelhetjük szorosan magunkhoz. Nem szagolhatjuk meg álmában. Idegenek leszünk egymás számára. Minden egyes találkozáskor meg kell ismerkednünk.” (részlet a regényből)

Nora Szentiványi 1969-ben született Budapesten, de Göteborgban nőtt fel, Svédországban. 1997 óta Norvégiában él. 2016-ban debütált A lakás című önéletrajzi ihletésű regényével, amely méltatói szerint „fájdalmas és bölcs történet azokról, akik maradnak.” 2017-ben – egyedülálló módon – első könyves íróként kapta meg a Könyvkereskedők Díját.

A lakás magyar fordítása idén jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában.


Anita Furu: Fél életem

Anita Furu Fél életem című első regénye jó történet és nagyívű elbeszélés. A regény Ruth sorsát követi nyomon, aki 1906-ban egy oroszországi pogromban elveszíti a szüleit, és egy tehetős koppenhágai hölgy örökbe fogadja. Később egy norvég üzletember felesége lesz, akivel a spanyolországi San Sebastiánban telepszik le. Az 1950-es években azonban visszatér Koppenhágába, hogy újrakezdje az életét.

A regény címe Ruth családjának és múltjának elvesztésére utal. Egész élete során vágyódik testvérei után, és azt gyanítja, a koppenhágai mama a felelős azért, hogy nem tudnak kapcsolatba lépni egymással. Bárhová is sodorja az élet, fájdalmát nem sikerül megosztania senkivel.

Mindig túl sok minden történik.

Anita Furu 1962-ben született, közgazdaságtant és kommunikációt tanult az egyetemen, jelenleg a dán Miniszterelnöki Hivatalban dolgozik. Házas, három felnőtt gyermeke van. A Fél életem az első regénye, melyet nagyanyja története ihletett. Jelenleg a mű folytatásán dolgozik.

Anita Furu Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja résztvevőjeként érkezik Budapestre.