A család elsőse egyedül olvassa

Hogyan folytatódik Doma és Panni története? Olvasással! Amíg olvasunk – Kiss Eszter olvasónaplója.

Végre nem kell tovább várni, nem morzsoljuk tovább a régebbi könyvek lapjait azon gondolkodva, hogyan is folytatódik Doma és Panni története. Gévai Csilla és Baranyai (b) András megmentette a nyarunkat!

Nálunk az „Amíg utazunk” c. első könyvükkel eldőlt, hogy szeretjük, olvassuk, polcunkra tesszük, amit ők ketten együtt írnak és rajzolnak. Velük zötyögtünk, repültünk már és minden rész után együtt találgattuk itthon, vajon mi lesz a következő könyv címe. Mi egyébként egy „Amíg csobogunk”-ot vártunk, úgyhogy meglepődve vettük kézbe az „Amíg olvasunk”-ot. Más a formátum, a Pagony olvasni tanító sorozatának egyik darabja ez, így a polcon picit kilóg az eddigi három kötet közül.

De tesztelés után elfogadtuk a külső változásokat, mert maradt szórakoztató, kedves és emellett laza – ahogy eddig minden kötet. Ráadásul a család elsőse egyedül olvassa. Talán mert vele is előfordult már, hogy a virágot világföldbe ültetné és a játszótéren meg legszívesebben csak tintázna?

A család ovisa pedig teljes beleéléssel hallgatja, mert a sellőjelmezes Panni szívéből szól, mert ő is egész évben „jó és aranyos” és csak azért nem kap jutalomkönyvet a tanító nénitől, mert még nem iskolás. 

Én pedig pont ilyen gyerekfelvigyázót szeretnék a nyárra, mint Bali bácsi, a 17 nyelven beszélő közlekedésmániás nyelvész. Tudtuk, hogy kisujjában van az inuit költészet, barátai a legmenőbb arcok Budapesten, és nászútra Alaszkába jár. De ez mind semmi, mert ő ismeri a legjobb sütibetű-receptet – és most már mi is. Persze, ha a Nyelvtudományi Intézet munkatársa ügyel a gyerekekre, esetleges mellékhatásként számoljunk vele, hogy a még nem gyakorlott olvasóból hamarosan folyékonyan olvasó válik. A sütibetűn kívül nem kell hozzá más, csak betűkocka és betűtészta.

Szerettük a könyvet. Tökéletes alapozás egy jó kis nyári szünetre!

Kiss Eszter


Gévai Csilla: Amíg olvasunk. Baranyai (b) András illusztrációival (Pozsonyi Pagony, 2016)