Az aranygyapjú – mitológiai játék

Három egymást követő napon egy-egy görög mitológiai kérdést teszünk fel az aranygyapjú történetével kapcsolatban. A helyes választ adók között a Az aranygyapjú (Mitológiai zsebkönyvtár 2.) című könyvünk egy példányát sorsoljuk ki. Aki mindhárom kérdésre válaszol, háromszoros eséllyel szerepel a sorsoláson.

A válaszokat kérjük, hogy a keteger@gmail.com címre küldjétek „aranygyapjú” tárgymegjelöléssel. A helyes válaszokat másnap, a következő kérdés feladásakor közöljük. A sorsolás eredményét (február 25.) hétfő délelőtt hirdetjük ki.

 


A sorsolás eredménye:

A nyertes: Békefi-Zrinyi Ágnes. Gratulálunk!


1. kérdés (február 20.): Ki volt az ifjú Iaszón tanítója? A válasz: Kheirón, a szelíd és bölcs kentaur.


2. kérdés (február 21.): Hány evezője volt az Argónak? Azaz hányan voltak az argonauták?  Válasz: A legelterjedtebb hagyomány  szerint 50 evezős volt az Argó. Azokat a válaszokat tudjuk elfogadni, amelyekben szerepel az 50-es szám. Az archaikus korban a távolsági utakra használt nagyobb fajta hajó is éppen 50 evezős volt. Igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy az argonauták száma bizonytalan, hiszen különféle forrásokból össze lehet vadászni 50-nél több nevet is. A görög világban komoly presztízse volt az argonauta felmenőknek, így a helyi emlékezet számon tarthatott jó néhány olyan héroszt is argonautaként, akiknek semmi közük sem volt eredetileg a történethez.


3. kérdés (február 22.): Miután véget ért Médeia szörnyű evilági pályafutása, ki lett párja az Elüszionban? És egy mentő kérdés azoknak, akik elbizonytalanodtak a 2. kérdésben az evezők számát illetően: Milyen fából készült az Argó orr-része? (Ennek köszönhetően tudott beszélni a hajó.) Válasz: Médeia párja egy még Iaszónnál is nagyobb hős, Akhilleusz lett az Elüszionban. És a válasz a mentő kérdésre: az Argó orr-része a dodonai jóshelyről származó tölgyfából készült, ezért tudott a hajó beszélni, sőt jósolni is.


Sorsolás hétfő délelőtt 10 körül.

 

Tags: