Állatok a múzeumban

A Múzeumi Egér és unokatestvére éjszakánként a múzeum termeit járják. Képeket, szobrokat néznek, közben pedig a művészetről beszélgetnek. Az egerek eszmecseréje arról folyik, hogyan ábrázolják az állatokat a művészetben. A könyv képanyaga (140 színes kép) nem egyszerűen állatábrázolásokat mutat be, hanem ezek kapcsán művészettörténeti ismereteket közvetít: miért a lovaknak köszönhetjük a mozgókép feltalálását; hogyan készül a bronz- vagy a márványszobor; miért ábrázolnak egyes szenteket állatok társaságában; stb.

A könyv előszava

Ebben a könyvben két egér beszélgetését követheted. Miközben a múzeum termeit járják, a művészetről társalognak. Vannak műalkotások, amelyekről csak egy pár szót szólnak, vannak, amelyekről történetek jutnak eszükbe. Néha mondanak egészen bonyolult dogokat is. A művészet maga is bonyolult tud lenni. Az a fontos, hogy tudjad, kitől kérdezhetsz, ha nem értesz valamit.

Az egerek beszélgetése nem minden. A könyv végén találod a mellékleteket. Van köztük olyan, ahol alkothatsz, és olyan is, ahol lehetőséged van néhány műalkotást jobban megfigyelni. A mellékletek kitéphetők. Hogy ne vesszenek el, tarthatod őket a könyv végén található zsebben.

Aztán neked is ideje elindulnod a múzeumba. Ebben a könyvben csak olyan műalkotásokat találsz, amelyek Magyarországon vannak. Tehát egy kisebb-nagyobb utazás árán a legtöbbet megnézheted magad is. Sok múzeumban még az egerek beszélgetésénél is érdekesebb gyerekfoglalkozások vannak. Legjobb egy ilyenre elmenni. Persze az sem rossz, ha csak járod a múzeum termeit, és közben valakivel a művészetről beszélgetsz.

Jó olvasást, nézegetést!


Adatlap

A szerzők: Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta, Fekete-Horváth Erika. Ők mindhárman művészettörténészek.

Illusztrátor: Branda László. Ő máskülönben rajfilmeket rajzol.

Szerkesztő: Mészáros János, aki amúgy is főként szerkesztőként dolgozik.

Megvenné...

Az egerekről írták…

Ilyeneket írnak az egerekről az interneten. Szerencsére főként csak jót…