1-2-3: Tüköry Léda hercegkisasszony-sorozat

Léda kimászik a tükörből, és mindig bajt kever, olyan vicces, és szórakoztató dolgokra vesz rá Adélt, melyeket egyedül soha nem merne megtenni. Közben soha ne felejtsük el: van egy komoly oldala ezeknek a történeteknek.

Tüköry Léda hercegkisasszony

Tüköry Léda hercegkisasszony

Van egy mondás: ne ítélj meg egy könyvet a borítójáról! Julia Donaldson könyveivel is megtörténhet, hogy a borítót túl harsánynak gondoljuk. Sok szülőt elriaszthat a könyv erőteljes külső designja, az erős színek, a ezüstös felület. Pedig a A külcsínnél jobb a belbecs, érdemes belelapozni, elolvasni Tüköry Léda hercegkisasszony és Adél kalandjait. Az immár három részes sorozat (Tüköry Léda hercegkisasszony, Tüköry Léda és a varázscipő, Tüköry Léda és a repülő ló) a Pagony kiadásában, Moldova Júlia fordításában jelent meg. Julia Donaldson könyvsorozata nagyon népszerű a 8–10 évesek korosztályában, és leginkább a pöttyös könyvekhez hasonlíthatnám, bár az illusztrációk (Lydia Monks) és a szöveg is sokkal viccesebb, élettel telibb, kevésbé didaktikus, mint a korábbi pöttyös, csíkos sorozat könyveiben. Julia Donaldson könyveit elsősorban a kislányok olvassák, de tudunk olyan esetről is, mikor az egész család jól szórakozott Adél és Léda kalandjain.

Tüköry Léda és a varázscipő

Tüköry Léda és a varázscipő

Adél egy teljesen átlagos kislány, aki sokat és sokszor van egyedül. Mikor egyedül marad, belemerül egy általa kreált fantáziavilágba. Ennek a világnak a főszereplője Léda, aki hercegkisasszony, és egy olyan világból jön, mely szöges ellentéte, Adél hétköznap nehézségekkel teli világának. Léda kimászik a tükörből, és mindig bajt kever, olyan vicces, és szórakoztató dolgokra vesz rá Adélt, melyeket egyedül soha nem merne megtenni. A történetben újra és újra előkerülnek a Grimm mesék ismert szereplői, a királyok, királynők, hercegek, törpék, arany lúd, sárkányok, és repülő táltosok. Léda világában a bárányhimlőből sárkányhimlő lesz, ruhája „pókfonálból font rózsaszirom báli ruha”. Adél és Léda egyszeriben a Szent István -napi vásárból belekerül a Szent Zselé-napja forgatagába, ahol mindenki „lötyögős”, és a Különleges Kedvencek Klubjába őfelsége Hercig Pracli érkezik áttetsző varázsalakban.

Tüköry Léda és a repülő ló

Tüköry Léda és a repülő ló

Van egy komoly oldala ezeknek a történeteknek. Léda megjelenése, mindig Adél válasza valamilyen stressz helyzetre. Adél mindig egyedül marad valamiért mikor Léda megjelenik, nem ér rá az anyukája, egyedül marad nyaraláskor, költözéskor, vagy egy új iskolába kell beilleszkednie. Adél stratégiája a változásra, a szorongás leküzdésére, Léda megjelenése. Julia Donaldson szépen, nagyon sok humorral jeleníti meg azt, hogy hogyan lehetünk úrrá szorongásainkon a fantáziánk segítségével. Nem példálózik, nem tanít, hanem bemutat. Léda a felszabadult énünk, aki kicsit önző, kicsit nyafka, de mindig segít, a jól nevelt, félénk énünknek barátokat találni, és eligazodni az életben.

Julia Donaldson: Tüköry Léda hercegkisasszony, Tüköry Léda és a varázscipő, Tüköry Léda és a repülő ló. Pagony, 2012, 2013. Illusztráció: Lydia Monks. Magyar fordítás: Moldova Júlia.